SHAPER
Ja tu spravu nisam video kod nas u prodaji. Metabo (http://www.metabo.com/Product-catalogue ... 72a.0.html ) ih pravi u okviru kombo mašina. Pogledaj kod njih na sajtu da li je to mašina koja te zanima. Ukoliko je to ono pravo, zastupnik im je Woby Haus. Samo mislim da je to papreno skupo i ako nisi profesionalac, i to onaj full, teško da će te zanimati.Pocetnik wrote:Da li neko mozda zna gde bi mogao da se pogleda SHAPER.Ko ih prodaje kod nas...da li postoji neki nas proizvodjac itd????
Pozdrav svima...evo mene opet posle duzeg vremena.Masina koja bi mene zanimala (valjda se to zove shaper) bi trebala da se sastoji od radnog stola ispod koga bi se nalazio motor prilicno velike snage i na koga bi moglo da se "prikaci" glodalo od bar fi 16mm koje bi jedino virilo iz tog radnog stola.Zanima me da li bi takva masina mogla da sece ivericu bez krzanja (ovo mi je veoma bitno)...i da li nesto tako postoji u prodaji kod nas.
Ivericu bih sekao krivolinijski.
Pozdrav
Ivericu bih sekao krivolinijski.
Pozdrav
Na forumu je dosta bilo reči o isplativosti rezanja iverice glodalima.
Za taj posao što bi ti radio dovoljna je ubodna testera (ručno) (ili tračna testrera (mašina)) i sto za glodalicu; najobičniju.
Za početak, za krivu liniju treba da imaš šablon debljine bar 6 mm (šper, MDF).
Zalepiš dvostranom lepljivom trakom šablon na ivericu, obeležiš liniju olovkom i izrežeš pored linije na 1-2mm.
Staviš kopirno glodalo na glodalicu (ima lager na dnu glodala) i, bez firunga, nasloniš obradak na glodalo i udri.
Na početku rada sa glodalicom moraš da imaš mali pin na koga ćeš osloniti ivericu.
PAZI NA SMER GURANJA I SMER OKRETANJA GLODALA!
Ukoliko je glodalo oštro i pravilno guraš nema krzanja. Potreban ti je veliki broj obrtaja; veći od 20.000 o/min.
Iverica brzo prlja i tupi glodala.
Za taj posao što bi ti radio dovoljna je ubodna testera (ručno) (ili tračna testrera (mašina)) i sto za glodalicu; najobičniju.
Za početak, za krivu liniju treba da imaš šablon debljine bar 6 mm (šper, MDF).
Zalepiš dvostranom lepljivom trakom šablon na ivericu, obeležiš liniju olovkom i izrežeš pored linije na 1-2mm.
Staviš kopirno glodalo na glodalicu (ima lager na dnu glodala) i, bez firunga, nasloniš obradak na glodalo i udri.
Na početku rada sa glodalicom moraš da imaš mali pin na koga ćeš osloniti ivericu.
PAZI NA SMER GURANJA I SMER OKRETANJA GLODALA!
Ukoliko je glodalo oštro i pravilno guraš nema krzanja. Potreban ti je veliki broj obrtaja; veći od 20.000 o/min.
Iverica brzo prlja i tupi glodala.
Zašto misliš da ti treba glodalo fi 16 mm?Pocetnik wrote:i na koga bi moglo da se "prikaci" glodalo od bar fi 16mm
Svakome je vrlo bitno da iveriva bude rezana bez krzanja.Pocetnik wrote:Zanima me da li bi takva masina mogla da sece ivericu bez krzanja (ovo mi je veoma bitno)
Opet polemika oko Shaper-a ili Frezera.Već smo ustanovili koliko se sjećam da je SKORO jedna te ista stvar.A šta se tiče rezanja iverice bez krzanja mislim da ti je najbolji način ovako kako je Metabo rekao jer ako ideš direktno rezati sa frezerom u jednom prolazu glodalo neće sigurno dugo izdržati , dok sa ubodnom i onda dotjerivanje na mjeru moglo bi potrajati a i mišljenja sam da je na ovaj način malčice sigurnije.
Čovijek sniva a Bog realizira!