Odabir usisavača

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

mbole wrote:Prost google: dust class M L :)

Za nekoga ko se povremeno bavi stolarijom, to nije tako strasno. Ali za nekoga kao ti, ko to radi po ceo dan, i namerava tako godinama... rizik jako raste.
Sad, diskutabilno. EPA standard za zastitu radnika propisuje da je maksimalno dozvoljena zagadjenost vazduha za cestice do 10 mikrona 0.1 miligrama prasine po m/3. Ako neko ima radionicu od 30m kvadratnih, visine 3 metra, dovoljno je da u vazduh digne deseti deo grama prasine pa da dostigne dozvoljenu koncentraciju. A slozicemo se, vecina nas ima manju radionicu od ovoga.

Ova kolicina prasine u vazduh se digne i tako sto se protrese jakna od juce, koja je bila u radionici. Ili smirgla povuce nekoliko puta po drvetu rukom.

Sa druge strane, oni koji rade profesionalno, uglavnom imaju vece prostore, i daleko bolju opremu za kontrolu prasine.

Postoji jos jedna sitnica o kojoj malo ko razmislja kod nas. U Beogradu nivo PM10 cesto prelazi dozvoljenu granicu po EPA za radionice, cak i preko dvostrukih vrednosti. Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, godisnje u svetu od iizlaganja prasini PM 10 umre 7 miliona ljudi. Izlaganje prasini je kumulativno, pa se sve polako sabira. Koliko nas ima u kuci preciscivac vazduha?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kole-Stolar wrote:Da to si u pravu ali jedno pise a nesto drugo je u praksi
Uvek sam se uzasavao prakse koja ne pociva na znanju, posto jako cesto dovodi do grdno pogresnih zakljucaka.
Koliko se secam, nisi doktorirao pulmologiju :)
Ponavljam, to sto ne vidis, ne znaci da je nema, a i tu koja je najopasnija je najteze videti, posto je najsitnija.
Kole-Stolar wrote:konkretno ovaj model festool ct17 ima filter na sebi (bas cu pogledati tacno koji kad dodem opet do njega) koji se nalazi ispred dela gde motor uvlaci vazduh a sav taj vazduh se izbacuje napolje kroz njega
Naravno da ima filter, i naravno da vazduh izlazi kroz njega (tako je uostalom kod svih usisivaca tog tipa). Samo koji filter, i da li bas sav vazduh izadje tuda. Jbg... sto festo ne bi deklarisao taj usisivac da je bar klase L, ako to vec moze, pa uzimao vise para?
Ne znam konstruktivne razlike izmedju ovih i onih. Nisam otvarao oba pa da vidim kako izgledaju unutra i koje su razlike. Al sam prilicno siguran da se deklaracije ne dobijaju tek tako.

No... to su tvoja pluca, tvoja glava...

@BR
Da, koncentracija je veca u maloj radionici, samo ja i ti smirglamo nesto jednom u nedelju ili mesec dana, po sat dva, a Kole to radi po par sati svakog dana. Mi osmirglamo frtalj kvadrata, a on 20-tak.

To da oni koji rade pro imaju bolju kontrolu prasine... nesto mi bas i ne igra :) barem po onome sto sam vidjao. Ne pricam o industriji, vec o zanatskim radionicama, a ovde ima malo industrijalaca.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja smirglam sa slajfericom koja je prikopcana na usisivac i jos sve to stoji pored ventilatora koji radi celo radno vreme :)

p.s. filter bosch original(ne znam koliko mikrona zadrzava)kosta 4000rad dok za klia kosta 500rsd :)
p.p.s kad ne mogu da riknem od sexa-onda barem od prasine :happy:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

singer wrote:p.s. filter bosch original(ne znam koliko mikrona zadrzava)kosta 4000rad dok za klia kosta 500rsd :)
p.p.s kad ne mogu da riknem od sexa-onda barem od prasine :happy:
Koliko kostaju nova krila? Mislim plucna? No svako moze da bira od cega ce da rikne, pa ako tebi prija od prasine, slobodno :D

Bole, slazem se. Sto vise neko radi treba vise paznje da posveti prasini. No, sa obzirom da zivimo gde zivimo, pa je nivo prasine u vazduhu ponekad i preko dozvoljenog nivoa izlaganja za radne prostore, i oni koji ne smirglaju svaki dan treba da se razmisle ako mogu. Mislim ako moze dzep da im izrzi.

Meni se desavalo da ne stavim masku kada radin na strugu, pa posle propatim posteno.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Uzgred budi receno, vec danima se razmisljam oko toga da uzmem masku sa prinudnom ventilacijom i preciscavanjem vazduha. Najmanji sistem za sada, dok jos uvek nemam veliku radionicu. Maske imam, ali ne zavrsavaju preterano posla, posto rade samo kada si obrijan.

Recimo JSP PowerCap Active IP. Ima klasifikaciju APF 10, tj deset puta smanjuje kolicinu prasine ispod. Itekako pravi razliku.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=X2xVuJlgE7w[/youtube]
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Baš su jeftini ... Samo 420 eur + 25 eur za 1 par dodatnih filtera :(
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

A da uzmeš masku za ronjenje i boce s kiseonikom :D :D :D
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

nlazovic wrote:Baš su jeftini ... Samo 420 eur + 25 eur za 1 par dodatnih filtera :(
Citostatici su skuplji.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kao i obicno idemo u ekstreme :)

Sa jedne strane, maska od 420 evrica je prilicno nedostupna vecini nas.
No, ako covek ima i hoce da plati, ne vidim zasto mu to zamerati? Trosi svoje novce, na nesto sto on misli da je njemu bitno... sta je tu problem?
Usput... nemamo pojma kakvo je zdravstveno stanje nekoga od nas, tako da ono sto meni mozda ne smeta nekom drugom moze da predstavlja ozbiljan problem, ili obrnuto.

Sa druge, malo je neozbiljno izrugivati se necemu sto je dokazano ozbiljna pretnja po zdravlje. Ne znam koliko traje taj filter od boska, al pretpostavljam da se ne menja svaki treci dan.
Bosko ga deklarise na 500Kg prasine, sto je ekvivalent 27 punih usisivaca, bez primetnog gubitka performansi.
Cenim da je to vise od mesec dana upotrebe.

Opet... tvoja pluca, tvoja stvar... ako mislis da je bitnije da ustedis tih 30 evrica... samo napred.

Nego... cuo sam da od te najfinije prasine pada i potencija pre vremena :smejanje:
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

mbole wrote:Kao i obicno idemo u ekstreme :)

Sa jedne strane, maska od 420 evrica je prilicno nedostupna vecini nas.
No, ako covek ima i hoce da plati, ne vidim zasto mu to zamerati? Trosi svoje novce, na nesto sto on misli da je njemu bitno... sta je tu problem?
Usput... nemamo pojma kakvo je zdravstveno stanje nekoga od nas, tako da ono sto meni mozda ne smeta nekom drugom moze da predstavlja ozbiljan problem, ili obrnuto.

Sa druge, malo je neozbiljno izrugivati se necemu sto je dokazano ozbiljna pretnja po zdravlje. Ne znam koliko traje taj filter od boska, al pretpostavljam da se ne menja svaki treci dan.
Bosko ga deklarise na 500Kg prasine, sto je ekvivalent 27 punih usisivaca, bez primetnog gubitka performansi.
Cenim da je to vise od mesec dana upotrebe.

Opet... tvoja pluca, tvoja stvar... ako mislis da je bitnije da ustedis tih 30 evrica... samo napred.

Nego... cuo sam da od te najfinije prasine pada i potencija pre vremena :smejanje:
Čuo ili proverio :skratta: ?

Malo neozbiljnosti doprinosi boljem raspoloženju na forumu , nije izrugivanje nego malo šale :prsgore:
Elem, znajući njega, ta maska mu više treba tamo gde je sada da se ne naguta peska nego ovde :skratta:
Nije problem u tih 25 evrića već u onih 420 :o
Hajde da budemo u granicama realnosti. Ako neko dosta šmirgla, vrlo verovatno je da ima radionicu i potrebne sisteme za prečišćavanje vazduha.Ili ako nema, možda mu je ova maska rešenje. Mada mi je i to nelogično, jer košta koliko i neki sistem za prečišćavanje. Ukoliko nemaš radionicu već si hobista pa ponekad po nešto ošmirglaš, neka od standardnih maski bi po mome mišljenju, bila sasvim dovoljna (JSK, 3M ...). Poprilično sam siguran da te šmirglanje 2 daske mesečno neće osakatiti.
E, sad ... Možda ima drugačijih slučajeva pa da kažem da je ovo slučaj kod "većine" hobista".
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Å to se same maske tiče, vidim da imaju i neke naprednije modele, za samo 999 eur ( https://www.dictum.com/en/occupational- ... ty-707885). Ova ima integrisan i šlem tako da štiti i glavu :)

Sam odnos cena/upotrebna vrednost maske je diskutabilna. To što neko hoće da kupi, njegova stvar. Mi svakako možemo da prodiskutujemo o tome.
Elem, BR reče da ima problem sa bradom i naleganjem maske . Imam i ja bradu i sličan problem, ali nije to toliko izraženo (jes njegova brada veća, pa i problem :D ).
Kako od nas niko nije probao ovu masku, možemo samo da teoretišemo kakva je. Pitanje je da li i ova maska može dobro da nalegne što čisto sumnjam. Drugo pitanje je, koliko duva onaj ventilator koji generiše pozitivni pritisak, a ako maska ne naleže dobro ( a neće sigurno sa bradom), to će konstantno da duva. Dobro je što se neće zamagljivati, ali meni recimo, veoma smeta kad mi nešto duva u oči i suši ih. Takodje, pitanje je i razlike pritiska koji generiše maska tj. ventilator i potpritiska koji generiše udah. Ako je razlika u korist udaha, opet će se uvlačiti neprečišćen vazduh kroz prostor gde maska ne naleže. Kad neko bude isprobao, znaćemo na čemu smo :prsgore:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel si probao nekada da nosis masku i naocari?
To je problem koji ja stalno imam, sa svim maskama koje sam probao. Nisam probao "full-face" ventiliranu, ali pretpostavljam da je to jedino resenje tog problema. Nazalost cenovni rang im je iznad mojih mogucnosti. Da nije, odavno bih pazario jednu.

Jbg... ako ne nosim naocari, ne vidim sta radim, ako ih nosim, zamagle se pa opet ne vidim sta radim.

Dalje, ja na srecu (bar za sad) nemam alergijskih problema sa piljevinom (imam ih sa ambrozijom, i ubi me ovih dana), a oni su vrlo cesti kada je drvena prasina u pitanju (retko koja da nije alergen).

Daklem pricam o u sustini "prostim" problemima, da ne idemo u ozbiljnije (tipa neko ima makar blagi oblik astme), ili dugorocnim (cika raka).
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Bole, isti problem imamo, razlog zbog kog ne nosim masku prilikom secenja smirglanja itd.... disati je fino cist vazduh al brate mili prste cu poseci kad se zamagle naocare.... Jedino kad farbam nosim 3M polumasku i s njom nemam problema sa maglenjem naocara.
Sto se ostale zastite tice gledam da radim brusenje i slicno sto pravi najvise mikroprasine napolju ako je moguce ako ne usisivac pored ventilatora pa daa vuce napolje.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kod mene je isti problem, em nosim naocare, em imam bradu. Svi propisi nalazu da za punu i polumasku, koja nema prinudnu ventilaciju, nosilac mora da bude obrijan.

Imam i ramove namontiorane u punoj masci, ali ne pomaze, isto tako se magle. Bas zbog magljhenja su najefikasnija ova resenja sa prinudnom vemtilacijom.

Ta gornja maska i ne treba da dihtuje oko lica, cak na donjem delu postoje rupe koje sluze za izlazak vaduha. To je i princip svih maski sa prinudnom ventilacijom, ulazak spolja osim kroz filter se sprecava tokom preciscenog vazduha napolje.

Po podacima proizvodjaca, u masku se ubaci u minuti 160 litara vazduha. Odrastao covek, u zdravom stanju ima potrebu za 6-10 litara vazduha (izmedju 12 i 20 udisaja, zapremina udisaja 0.5l.) 160 litara u minuti je vise nego dovoljno da zadovolji sve ove potrebe, uz sve curenje sa strane, a pri tome se naocare ne magle.

Jedina mana je kraci vek filtera, posto oni preciscavaju daleko vecu kolicinu vazduha nego sto je stvarno potrebno. Po proizvodjacu vek pri svakodnevnom koriscenju je oko 4 meseca, tako da ni to nije strasno.

Iz mog iuskustva, jedina aktivnost koja ne pravi mikrocestice prasine okolo je gledanje istog dok raste :D Odmah zatim je rad sa dletom. Rende i testere su vec drugi par opanaka.
Post Reply