DADO list testere
Sarenko
Ne pokusavaj ni slucajno da dva obicna lista testere tek tako stavis umesto jednog!!!
Poginuces ko zec.
Cak i da pricas o obicnim a ne listovima sa vidija zubima, i tu su zupci razvrnuti. To znaci da ne mozes da stegnes celu povrsinu ravnomerno vec ces da nategnes list testere tako da ce da bude uvucen u centru a izbacen na obodu. Imas sve sanse da se listovi razlete u hiljadu srapnela.
Dado garniture dolaze sa sve odgovarajucim uloscima i sajbnama tacno odredjene debljine, itd itd...
Treba imati i odgovarajuci stabilni cirkular koji moze da primi tu sirinu "lista" na vretenu, i koji ima dovoljno snage da "tera" list testere debeo nekoliko milimetara.
Ne pokusavaj ni slucajno da dva obicna lista testere tek tako stavis umesto jednog!!!
Poginuces ko zec.
Cak i da pricas o obicnim a ne listovima sa vidija zubima, i tu su zupci razvrnuti. To znaci da ne mozes da stegnes celu povrsinu ravnomerno vec ces da nategnes list testere tako da ce da bude uvucen u centru a izbacen na obodu. Imas sve sanse da se listovi razlete u hiljadu srapnela.
Dado garniture dolaze sa sve odgovarajucim uloscima i sajbnama tacno odredjene debljine, itd itd...
Treba imati i odgovarajuci stabilni cirkular koji moze da primi tu sirinu "lista" na vretenu, i koji ima dovoljno snage da "tera" list testere debeo nekoliko milimetara.
Od jednog stolara sam čuo za izraz "pijana testera", pod kojim je on podrazumevao postavljanje lista testere na cirkularu pod nekim uglom s pomoću nekih šajbni. Tako da, kad se cirkular uključi, list ne seče pravo, već pravi neku osmicu i seče širi rez. Nisam nikada video ovo, ali nije se nikad žalio da je imao nekh problema u vezi ovoga. Eto, samo kao ideja.
Boki to smo apsolvirali, ne pada mi napamet da se igram ,
imam frezer novi sto i polako samo da mu napravim podizac onaj ispod stola za stelovanje visine bita radio sam po svom uz pomoc Vasih saveta i gle cuda ide super ima malih nijansi od ovog onog tako da je dobro ispalo
A dado za neka druga vremena.
imam frezer novi sto i polako samo da mu napravim podizac onaj ispod stola za stelovanje visine bita radio sam po svom uz pomoc Vasih saveta i gle cuda ide super ima malih nijansi od ovog onog tako da je dobro ispalo
A dado za neka druga vremena.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Postoje i takve varijante za dado. To su u principu najjeftinije. E sad nisam bas siguran da li je list testere bas obican, ili je posebno prilagodjen takvom radu (recimo da je deblji i kruci u odnosu na obican). Vredelo bi googlati.Od jednog stolara sam čuo za izraz "pijana testera", pod kojim je on podrazumevao postavljanje lista testere na cirkularu pod nekim uglom s pomoću nekih šajbni.
Može dado širina lista da se postigne i bez "pijančenja". Dovoljno je da se iskosi obradak za određeni ugao u odnosu na običan list testere, a ne da ide paralelno. Koliki ugao? Pa on je u funkciji od dužine lista, debljine lista i širine "zuba" koji želi da se postigne. Do ugla se može doći trigonometrijom
, ili sistemom probe i greške.

Kad malo bolje razmislim, ovoj varijanti sa "iskrivljenim svodom" bolje odgovara naziv finger joint, nego sa ravnim svodom. Kad sklopiš ruke (sačuvaj Bože da bude "kad ti sklope ruke"
) videćeš da su prsti u spoju ovalni. Znači, ćoškove pravih uglova u spoju treba samo malo izobliti šmirglom i dobija se idealan finger joint. Em što je idealan, em što su talasići lepši od zuba
. A i dleto ti ne treba
. Na taj način dobijamo novi spoj wave joint kome je jedina mana što ne može da se koristi za uglove u fijokama, ali zato za čeono spajanje nema mu ravnog
.
P.S.
Pogledaj šta rade talasi http://www.leighjigs.com/isoloc.php

P.S.
Pogledaj šta rade talasi http://www.leighjigs.com/isoloc.php
Last edited by metabo on 30 Sep 2008 09:22, edited 1 time in total.