Pomoc oko otvaranja firme!

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Ipak nam je budzet smanjem na 10000hiljada i za formatizer i za kantericu tako da cemo kako sad stvari stoje morati da odustanemo od usluga tako da cemo uzimati nesto za svoje potrebe i potrebe jos par ljudi...U prici sa prodavcima,ovi koji prodaju nove kazu kako je bolje uzeti njih i ne razmisljati,a ovi koji prodaju koriscene kazu kako su one proverenog kvaliteta i jace od od ovih novih pa je zato bolje uzeti njih...svako gura svoju pricu...cak smo slucajno dosli i do nekih masina koje rade kinezi,kazu da su siemens,lg,omron i ostali brendirani delovi ugradjivani u njih,a cene su kad se sve sabere oko duplo jeftinije od novih kod nas i za kanterice i za formatizere...
Da li je neko mozda imao iskustva sa necim slicnim?

I kakav je vas savet -polovno a provereno :) ili novo?Razlika i nije neka u ceni...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Svaki ciga svoga konja hvali.

Stare, livene masine mogu da budu fenomenalne, ali je potrebno da ih neko ko to dooooobro poznaje pregleda i kaze ti tacno sta treba na njima uraditi i koliko ce to da te kosta.

Slicno je i sa kinezima. Moze da bude zaista ne kopija, vec identicna masina kao i nekog poznatog proizvodaca (posto je kinezi prave za njih), samo sto ne platis brend, ali moze da bude i poslednje djubre.

Sto se tice novih, nemam bas neki respekt prema filozovfiji "novo je novo", ako to novo kosta dva puta koliko polovno koje isto tako dobro a u nekim slucajevima i bolje radi. Novije masine su zaista presle na jako lagane konstrukcije, optimizaciju i ustedu na svakom delu, i jednostavno nisu ni pravljene za dugogodisnji rad. Masine se napolju u velikom broju slucajeva uzimaju na pusing, 5 godina, i sledeca molim. Cemu bi sluzilo da je konstruisu da traje 30 godina za rad u 3 smene? Slicno kao i sa kolima. Ne prave se vise automobili koji traju po 20-25 godina, jer jednostavno nema svrhe.

Tako da, kud god se okrenes... znas sta je pozadi :)

Neki moj pristup bi bio da vidim sta sve ima da se nadje za kolicinu para kojom raspolazem, pa da poredim konkretne primerke. Po mogucstvu pogledati kako to izgleda u radu, naci nekoga ko je koristio ili koristi te konkretne masine, raspitati se za prednosti i mane... pa onda doneti odluku.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

daj nam malo podataka sta je to novo sto ti nude za 10k i sta je to polovno sto su vam nudili. Tako ce neko moci malo konkretnije da te posavetuje.
Ako kupis masinu za 1/2 vrednosti nove, mislim da uvek mozes da je potpuno sredis i da ti ostane neka para u dzepu. Naravno da treba dobro da pogledas sta kupujes.
Ako kupujes polovno, trebalo bi da kupis za klasu bolju masinu a kasnije iz posla da je sredjujes kako bude sta dolazilo na red. Naravno da opet treba dobro da pogledas sta kupujes.
Ako kupujes novo, postoji garancija i sigurnost da ce to raditi te dve godine. Ima i to svojih prednosti.
Ja sam misljenja da za te novce nema masina koje valjaju a da su nove.
Sto se kineza tice, pre 2 godine sam na jednom veeelikom sajmu gledao kineze sta rade. Na sajmu je zabranjeno fotografisanje. Njih 7-8 se skupe da gledaju masinu. U istom trenutku svi izvade foto aparate i svako slika po neki sklop dok ih obezbedjenje ne pojuri :) Ta masina ce verovatno ove godine biti izlozena. Kakav ce biti kvalitet? Sigurno losiji. Tada je tamo bilo puno kineskih masina. Meni je to delovalo mnogo bednije od npr turskih, sa previse stap-kanap resenja.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne slazem se sa Boletom u vezi automobila. Danas se oni prave mnogo kvalitetnije nego ranije i mnogi proizvodjaci ih nude sa pocinkovanim karoserijama koje traju daleko duze, pa im daju garanciju i po 12 godina na limariju.
Ali, slicno je i sa industrijskim masinama. Tehnologija je napredovala, drugi su materijali i bolja obrada, hromiranja, elektronika i td.
Prema kineskoj robi postoje jos uvek predrasude da je to lose, ali oni imaju mali milion proizvodjaca i veliki asortiman proizvoda. Ima i prevaranata, narocito na internetu. Oni se bore protiv toga jer im smanjuje prodaju. Uglavnom, imaju i veoma kvalitetnu robu, samo sto kod nas stize samo najjeftinija, pa ne mozemo ni videti ono sto valja i u tome je problem. Inace ako pogledate ponudu na alibaba.com to je zadivljujuce koliko toga ima i koliki je raspon cena. Uglavnom, nove masine istog kvaliteta kao evropske, sa svim troskovima dodju barupola jeftinije. Medjutim, ne moze se ocekivati da budu bud zasto u odnosu na evropske jer ih ima koje su i kvalitetnije, pa treba da se plati i transport i carina i pdv. Drugastvar bi bila kada bi neki Kinez to ovde izlozio u Beogradu, u tom slucaju bi se to mnogo vise i kupovalo, ali bi onda morao i da obezbedi i servis, a mi nismo neko veliko trziste i zato ih i nema.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ma kvaliteta a i brzina rada , brzina reza, brzina obrade na kantarici , to se gleda , npr. stara kantarica može da bude ispravna 100% , da ne trebaš da uložiš centa u nju ali da ima npr obradak 50 m u minuti , dok nova mašina "nepoznate " marke košta nešto više ali može da uradi 200 m u minuti , pa ti gledaj iskoristivost i koja od ovih mašina će prije da se isplati .
Po meni novo je novo , osim toga na nove mašine važi i garancija ( kod nas je min 2 god za bilo što ) min godinu dana , a ako u tu godinu ne otkloniš sve mane nove mašine pod garancijom , onda ti ni ne smetaju :)
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

U današnje doba ( možda još kod vas nije toliko izraženo ) najskuplje su "ruke" , tj. vrijeme potrebno da bi se nešto proizvelo , na temelju toga možeš ili ne možeš biti konkurentan .
Ako imaš spore strojeve , nećeš daleko dogurati, da ne kažem da ćete ti i kompanjon rintati dok ih ne otplatite . S druge strane , ako možeš izrezati i okantovati npr. 10 ormara dnevno , a ne četiri , eeee tu je zarada i mogućnost napretka .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

ropee wrote:U današnje doba ( možda još kod vas nije toliko izraženo ) najskuplje su "ruke" , tj. vrijeme potrebno da bi se nešto proizvelo , na temelju toga možeš ili ne možeš biti konkurentan .
Ako imaš spore strojeve , nećeš daleko dogurati, da ne kažem da ćete ti i kompanjon rintati dok ih ne otplatite . S druge strane , ako možeš izrezati i okantovati npr. 10 ormara dnevno , a ne četiri , eeee tu je zarada i mogućnost napretka .
sa ropee se slazem sa time sto kod kanterice nije presudna njena brzina (pricamo o brzinama od 5 do 20 m/min) vec naknadna obrada. Ako kupis masinu koja samo lepi traku (npr krivolinijsku), nakon lepljenja ti treba da odseces krajeve pa da isfrezujes ivice pa da obradis coskove pa da ocistis od lepka,... To su jos barem 4 operacije koje vreme kantovanja cine 3 ili 5 puta duzim. E to kosta zato sto ti neces moci da se bavis svojim poslom vec ces celi dan da se time bavis a znamo svi koliko to kosta na lokalnom stovaristu. Ubrzo ces doci do toga da ti treba covek koji ce samo to da radi a on nece biti rentabilan. Tu je racunica previse tanka. Moras izabrati masinu koja ce "da radi sama" ;)
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Eto maricaiivica je potvrdio moje , ako kantarica radi 5-20 m u minuti ( btw. ja sam prije karikirao da bi dobio utisak ) i ova sa kompletnom obradom i krivolinijska , nakon koje moraš za tih istih recimo 20 m potrošiti dodatnih 20 min za obraditi , očistiti :( onda ta kantarica nije definitivno isplativa , a sad ako ćeš raditi neki komplikovani namještaj pun kerefeka , oblih ,.... onda ćeš kupiti krivolinijsku i taj svoj rad morati malo "skuplje " naplatiti

maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Naravno da se vrlo slicna stvar desava i sa pravolinijskim kantericama koje su siromasnije opremljenje. Dobar deo komada ce morati da se doradi rucno. Nije to nista strasno, nije mi ideja da te plasim ili odvratim od kupovine. Samo mislim da treba da znas sta te ceka i u sta se upustas.
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Cim budem imao vremena postavicu slike i cene novih i koriscenih masina kao i kineza...:D
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Sad cu da probam da izbacim neke slike ako sam dobro razumeo uputstvo za njihovo postavljanje...

Evo sta se trenutno moze naci na nasem trzistu od koriscenih masina(naravno to nije sve,jer nemam slike od svih ponudjaca...

Image

CASADEI KS 3000-3500e

Image

Sicar express 3200B - 3500e (kupio skorije nas covek sa foruma)
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Image

Holzmann FKS315VF-3200 -4500e(star oko pola godine)

Image

Astra 3200 -3500e

Image

SCM Si 16W-5200e

Image

tm 3400-4500e
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Evo i novih na cije cene treba dodati PDV koji se vraca ukoliko se uzima preko firme...

http://www.youtube.com/watch?v=T-ezyiMLin4

Robland Sigma 3200-4800e(ne mogu sliku da postavim pa sam stavio klip)

Image

Holzmann FKS 305VF-3200-4000e

Image

Holzmann FKS 400VF-3200-5300e

Image

Sicar flash 3200-5500e

Image

Veldimex S315-5450e

Image

Robland Z 3200-6000e

Image

SCM s 315 elite s minimax-6300e
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

A sad Kinezi...:)

Image

Model CNC 32 TA -5600e(sa troskovima prevoza do Beograda i carinom)

Image

MJZ3200D-6500e

Image

S350AU(model za trziste Australije)-7500e(full oprema)
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

A sad kanterice,ali samo polovne (za nove se nema para-osim za kineze)...

Image

Holzher-2200e

Image

EBM-2500e

Image

3000e

Image

3500e

Image

Homag-3500e

Image

3800e