Ubodna testera

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
kuvar
Precizni šegrt

Post by kuvar »

Naravno sve to stoji,kupio sam par alata polovnih i lepo prosao,malo ocistio,podmazao i rade super.Govorim o profi markama konkretno marke metabo.Ok.sada znam sta trazim sto jaci model uz proverenu marku i necu pogresiti.Znaci sama testerica odredjuje dubinu zavisno od njene duzine.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Kuvare u prvom postu si napisao da ti ubodna treba za "razna krivolinijska secenja"
Obicna testrera od 130-140 mm moze savladati krivolinijski zadatak ako je u pitanju krivina veceg radijusa, a ako je u pitanju ako je manji radijus namucices i testeru i ubodnu
Prave testerice za krivilinijske rezove nemaju tu duzinu i mogu idu do 50-60 mm.
Drugo pitanje je koliko ocekujes da rez bude precizan , jer jedino Festo i Mafell mogu da izrezu 90 stepeni bez posebnih dodataka (i to modeli koje je Mbole spomenuo)
Last edited by dikar on 17 Aug 2012 23:22, edited 1 time in total.
kuvar
Precizni šegrt

Post by kuvar »

Pa kada sam rekao da mi treba prvenstveno za razna krivoliniska secenja mislio sam na colaru eventualno fosnu.Ali bi mi svakako koristilo ako ubodna pored toga ima mogucnost reza vec pomenute debljine od 10ak cm.Jer sam hteo da je koristim i za naprimer uzdusno secenje grede 10x10 npr. metarske duzine da dobijem dascice ,ili za neki poprecni presek grede.Pa kada vec planiram da kupim zelim da se informisem potpuno.I da planirao sam da postavim ubodnu u sto,zbog eventualnog lakseg i preciznijeg secenja uz oslonac.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

kuvar wrote:Jer sam hteo da je koristim i za naprimer uzdusno secenje grede 10x10 npr. metarske duzine da dobijem dascice
Ovo ces jako tesko izvesti bilo kojom ubodnom, bez obzira na klasu i cenu. Jednostavno nisu za to napravljene.
Jedino da je postavis u sto i napravis joj gornju vodjicu, ali onda bi ti trebala testerica od jedno 170mm (odokativno).

Postoji jos jedan parametar kod ubodnih na koji se slabo obraca paznja, pa ga cak i proizvodjaci jako retko navode. To je duzina hoda testerice.
U sustini sto je ta duzina hoda veca, kraci je "radni" deo testerice.
Hocu da kazem da ako je duzina hoda recimo 3cm, a duzina seciva testerice 15cm, najvise sto mozes da iseces time je oko 11 cm, posto malo testerice uvek mora da viri na suprotnu stranu (u ovom primeru 1cm)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

za razrezivanje greda treba ti malo jaci stolni cirkular testera najmanje 350mm ili bansek. Hobi modeli banseka imaju rez od 80-100mm. Mozda ces naci polovni Mio standard bansek, on moze da ireze do 130mm, cena im ide od 250-350 eura mada ima tipova koji traze i citavih 500 eura.
kuvar
Precizni šegrt

Post by kuvar »

Pa uprincipu sam i planirao da postavim drzac za testericu sa gornje strane,da bih izbegao uvijanje.A jel postoji mogucnost ugradjivanja neke druge testere u ubodnu neorginalne ali da bude duza pa da se fiksira gore sa drzacem.Npr od recipro testere one mogu biti duzine od 150 pa i 300mm koliko sam video,a sama mehanika masine mi deluje isto,cak i broj obrtaja.E sada dali je moguce ili ne neznam,ali bi mi koristilo kada bih mogao da iskoristim pa da da presecem po neku gredicu.A sto se tice banseka ipak mi je preskupa investicija za hobi varijantu.Ja sam u mogucnosti da izdvojim do nekih 150e max.I tu bih mogao da ukombinujem neku profi ubodnu,posto imam mogucnost da nabavim polovno iz inostranstva.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi od prihvata. Ako je prihvat isti, i ima mesta da stane, mozes da ubacis i "sablju" od pola metra.
kuvar
Precizni šegrt

Post by kuvar »

Hahaha "sablju"definitivno :skratta::skratta::skratta::skratta::skratta:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Meni se cini da je za tebe prava stvar mali rucni bansek. On se najvise koristi u krovopokrivackim radovima za usijecanje greda na mjestima gdje se spajaju, kao i za ukrasne detalje na krajevima rogova, stubova...
kuvar
Precizni šegrt

Post by kuvar »

Verovatno da,mada cena je tu skoro pa odlucujuci fakor.Ipak nisam ja profi,to mi je ostala neka kolicina bagremovih greda 1m do 1,5m duzine,koje sam hteo da iskoristim da napravim dascice za razne stvari.Da ne stoji :D
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

kuvar wrote:Ipak nisam ja profi,to mi je ostala neka kolicina bagremovih greda 1m do 1,5m duzine,koje sam hteo da iskoristim da napravim dascice za razne stvari.Da ne stoji :D
Ubodna sa datim mogucnostima koje ste trazili (>10cm rez), spada u ultra profi seriju (dalje nema).
A sto se tice tih gredica, terajte to da vam neko profesionalno ispila i gotov posao.
Jos nisam cuo da je neko ubodnom dobro izradio dascice od grede (na tu duzinu i sirinu).

Inace sumarno govoreci ubodna testera po svojim fizickim ogranicenjima i ni nije da pila ista preko 50-60mm, nezavisno kakve je snage.
Vodeci tockic kada je testera u donjem polozaju trpi neverovatna opterecenja (koja on moze ta podnese), ali se posle desetak minuta rada rubovi ledjnog dela tela same testere blago zaoble (slika prilozena-testerica od 90mm marke KWB).

Image

Poterati duzinu 1-1.5m sa dubinom 10-12cm, i to jos da vertikala bude prava (preko dubine od 50-60mm) je pravi podvig.

U sustini ubodna je idealna za drvo od 5-40mm i to je to (sa aspekta pravaca, lakoce rada, ocuvanja testere, grejanja testere, nepegrevanja masine....).
Mada ona zavisno od modela (kataloski gledano), moze skoro sve od 7-77godina (a sa dopunskim duzinama i do 107 godina) :smejanje:
Last edited by ArtCool on 21 Aug 2012 09:51, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

kuvar wrote:Verovatno da,mada cena je tu skoro pa odlucujuci fakor.Ipak nisam ja profi,to mi je ostala neka kolicina bagremovih greda 1m do 1,5m duzine,koje sam hteo da iskoristim da napravim dascice za razne stvari.Da ne stoji :D
Kupiti ubodnu pilu za ovo što si naveo nema logike .
Kao prvo to se tako ne radi, a kao drugo ubodne pile koje režu dubine preko 10 cm su heavy duty pile - profesionalne ubodne pile koje ne možeš pronaći ispod cca 300€ i sa ni jednom ubodnom pilom ne možeš postići 100% pravi rez .

S druge strane , ako želiš iskoristiti te tvoje bagremove grede , odnesi ih kod nekog stolara da ti ih ispili , to će te puno manje koštati , a za ostale stvari kupiš si neku običnu ubodnu pilu - imaš ih već od 20 €
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Napravio sam malu ilustracuju sa modelom GST135, gde iz mog iskustva sve duzine preko cca 50-60mm nisu pouzdane po pitanju pravca.

Image
kuvar
Precizni šegrt

Post by kuvar »

Znaci tako nesto je nemoguce,prevelika debljina materijala.Necu nositi grede to je ostatak,glavni deo sam iskoristio odradio je majstor vec su davno upotrebljene,ovo je ono sto je ostalo.Ubodnu cu svakako kupiti,za potrebe gde je ona prvenstveno namenjena.Vec sam izdvojio do 100e i ako bude potrebno nesto malo preko.Bice polovana,iz inostranstva samo cekam da ispadne nesto dobro,kvalitetno.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Drzi se firmi kojih ima kod nas (i to mislim na servis).
Najsigurniji si sa Boschom (pogotovo je dobar ovaj model koji sam pominjao-sa razlogom, naravno).
Festool je takodje dobar potom i Metabo.
Post Reply