pojava tackica prilikom zavrsnog lakiranja
Stolar sam nisam profi lakirer ali Lakirao sam dosta i to u raznim uslovima u garazi pod nadstresnicom na plus 40 i na minis 10 i javljali su mi se mehurici samo kada mi se sparator vlage napunio (casa) pa istrci voda iz pistolja ali kolko sam shvatio tebi su to vazdusni mehurici tako da ce da bude da je farba u pitanju ali ne zato sto je promuckana jer bi se ti mehurici od muckanja razbili prolaskom kroz diznu .Sto se tice 1.7 dizne mislim da je prevelika i da baca mnogo farbe e sad ako si pridavio protok laka moguce da je los odnos lak vazduh odnosno kao kada (ako je neko ikad probao kod pocetnickih gresaka) samo vazduhom tj duvanjem ispravi neku gresku tipa nerazlivena, kanuta boja ili curka pa uduvao vazduh u vec nanet lak tada se jave veoma sitni ali gusti mehurici. Ja koristim 1.6 diznu i mislim da je ona na gornjoj granici.
na laku pise da se koristi dizna 1.7 i pritisak 2.5-3.0 bara. tako sam probao i koristio sam oko 10 % razredjivaca..tada se javilo manje mehurica vazduha ali su bili krupniji.
probao sam onda sa pritiskom od oko 2 bara i razredjivac sam dodao oko 30 % i onda mi se javlja jako puno mehurica koji su manji i od kojih vecina nestane, odnosno pukne ali na kraju ipak ostane po neki..tako da jako ruzno izgleda..
i meni se cini da je u pitanju lak ali pre par meseci sam probo i uljani lak koji se isto tako ponasao i tek kada smanjim pritisak onda nastaje manje mehurica.. dok lak na nitro bazi ne ostavlja mehurice..svi ovi lakovi su bezbojni i za drvo su.. tako da mi i dalje nije jasnoi sta je problem..???
probao sam onda sa pritiskom od oko 2 bara i razredjivac sam dodao oko 30 % i onda mi se javlja jako puno mehurica koji su manji i od kojih vecina nestane, odnosno pukne ali na kraju ipak ostane po neki..tako da jako ruzno izgleda..
i meni se cini da je u pitanju lak ali pre par meseci sam probo i uljani lak koji se isto tako ponasao i tek kada smanjim pritisak onda nastaje manje mehurica.. dok lak na nitro bazi ne ostavlja mehurice..svi ovi lakovi su bezbojni i za drvo su.. tako da mi i dalje nije jasnoi sta je problem..???
Sa ovim tvojim problemom se vrtimo u krug. Prvo, nisi dao sliku da vidimo kako izgleda. Ja sam imao slican problem i izgledalo je ovako: http://..us/photo/my-images/52 ... esize.jpg/ . Nisi napisao koji er-lac koristis? Da li je to "Finish" i sa koliko sjaja? Koji razredjivac koristis? Trebalo bi da koristis er-lac br. 302. Dalje, koliko slojeva si isprskao i koliko je vreme bilo izmedju njih?
Last edited by velja on 04 Jun 2011 06:25, edited 1 time in total.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
koristio sam Finish 100 % sjaja i razredjivac er-lac br. 302. Tkodje je podloga bila er-lac. Vec i prvom sloju se pojavljuju tackice, odnosno vezani mehurici vazduha u laku i meni se cini kao da razredjivac nije adekvatan ali taj razredjivac je po preporuci za taj lak tako da mi nije jasno sta se uopste desava..?
Koiko ti je taj prvi sloj debeo?
Definitivno je prica ova: lak se brzo stegne na povrsini i mehurici ne mogu da izadju napolje. Ako je sloj debeo, neravnomerno se susi. Ako se prebrzo susi isto se desava.
Definitivno je prica ova: lak se brzo stegne na povrsini i mehurici ne mogu da izadju napolje. Ako je sloj debeo, neravnomerno se susi. Ako se prebrzo susi isto se desava.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
nije sloj debeo, tanko je nanesen. i otkud mehurici u laku zar ne bi trebalo da pistolj ravnomerno mesa vazduh i lak i da ga izbacuje i da pritom lak ne penisa. meni se cini kao da lak penusa prilikom izlaska iz pistolja a ne znam zasto se to desava.. sumnjam da nije nesto zbog razredjivaca ali to je razredjivac koji fabrika preporucuje tako da mi nije jasno..???
Meni se to isto desavalo u par navrata ali samo sa Er-lac-om. Mislim da ti mehurici nastaju kao reakcija izmedju smole i katalizatora prilikom susenja. Sa lakovima drugih nekoliko proizvodjaca mi se to nije desavalo. Opet, Er-lac mi je pravio najmanje one suve magle sto se kovitla iza ostre ivice pa se lepi kao inje sa suprotne strane. Sve ima svoje. Naravno nema veze sa pistoljem. Prvi put sam koristio obican, LVHP a drugi put HVLP pa se opet desilo. Probaj sa vise razredjivaca, na nizim temperaturama, dobro otprasi podlogu... To je sve sto ti mogu reci. Srecno!
i ja mislim da to moze biti jedino resenje da vise razredim lak..mada nisam siguran zasto nastaju mehurici jer oni nastaju odmah nakon nanosenja ali odredjen broj njih nestaje odnosno pukne tako da mislim da ako je lak redji da ce mozda svi nestati..
koliko sme najvise da se razredi lak..?
ja sam ga razredjivao do 30 %..
i koji drugi lak je bolji od er-laca pu..???
ovaj je super kada se osusi ima visok sjaj i kvalitetan je samo je problem prilikom farbanja..
koliko sme najvise da se razredi lak..?
ja sam ga razredjivao do 30 %..
i koji drugi lak je bolji od er-laca pu..???
ovaj je super kada se osusi ima visok sjaj i kvalitetan je samo je problem prilikom farbanja..
Hm da kažem i ja nešto. Po drugi put na ovu temu. Sad sam valjda lepo pročitao. Pre izvesnog vremena javio sam se sa problemom, stvaranja bele prašine prilikom lakiranja, i ovde na forumu su dobri ljudi kao i uvek urgentno odreagovali i dali mi dobre savete. E sad zašto ja ovo pišem. Zato što prilikom primenjivanja tih saveta a u cilju otklanjanja problema, u jednoj od faza ( pošto je bilo puno saveta i primenjivani su postupno jedan po jedan) došlo je do pojavljivanja mehurića, identičnih kao na Veljinoj fotografiji, samo u manjem broju. To se desilo kada sam malo više razredio lak i smanjio pritisak. Ja sam doduše radio sa PU lakom i do pojave mehurića je došlo kada sam razredio lak sa nekih 60%, a pritisak neznam koliki je bio na pištolju, ali smanjivao sam sve dok nije nestala magla prilikom lakiranja. Posle toga sam smanjivao količinu razređivača, i sada razredim na nekih 40% i mehurića više nema. E sad da li je to to neznam ali tako je bilo kod mene.
nista se ne razredjuje vise od 20-25%!!!!
posle toga nema efekta jer kad ispari razredjivac ostaje slab i tanak premaz.
posle toga nema efekta jer kad ispari razredjivac ostaje slab i tanak premaz.

Last edited by singer on 06 Jun 2011 20:17, edited 1 time in total.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
- Slavkoooooo
- Precizni šegrt
kad ti tako pistolj pljune boju samo idi josh 1 prolaz i nali da se to sve lepo razlijetrivun wrote:Samo da dodam, morao sam malo i pritisak da povećam jer u nekim momentima je lak izlazio kao sitna kišica, e tu gde je pala kapljica ostao je mehurić. Bar sam ja tako to video. I mehurići su bili vidljivi odmah, ali sam se ja nadao da će se sušenjem povući. Ali nisu. Povukli su se šmirglom.