Iverica vs Drvo
sto se tice materijala koristis nekih 60 do70 % u zavisnosti kakve su daske i koje debljine imas.kad formiras cenu za drvo ti je 100% na cenu materijala kad sve saberes sta si upotrebio a za ivericu oko 60 do 70% mada ovi sto srafe idu i na 30% .Tako je bar kod mene mada sve to nije merilo,zavisi sta se radi i ko je narucilac, a zavisi i koliko imas posla.Sto rece jedan cica,stari stolar,od ovog posla nista neces da zaradis,imaces samo za hranu i pivo aostalo sve ide u alat,masine nesto novo i uvek ulazes u radionicu da bi kao nesto lakse odradio.Ja se nasmejah kad sam cuo mada kako vreme prolazi cini mi se tacno tako i bi.Zato Veljo rende u ruke i udri po daskama a musteriju rezi kako ga vidis pa sta bude,za pivo ima.
Najvise mi se svidja ono "rezi" i "pivo"
Salu na stranu, zar nije mala razlika izmedju drveta i iverice 30-40%. Mislim, materijal je skuplji, obrada na masinama, vreme, farbanje... Ili mora da bude tako mala razlika zbog slabe traznje namestaja od drveta. Mislim, ako je iverica ispod 10 evra kvadrat, a hrast 700 evra kubik neobradjeno onda sam se ja tu nesto izgubio u racunu.

Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Malo ste se izgubili u racunici....
Kod drveta pre svega imas otpad 20-50% kod secenja i krojenja. i to kod camovine
Univer propustis 5 puta kroz ruke a drvo 50 puta i shodno tome odnos cena materijala ruke bi trebala za masiv da bude najmanje 1 prema 3 + reprezentacija tj. pivo
operacije za front od univera:
- krojenje
- kantovanje
- busenje
kod masiva:
- obrada abrihter diht
- krojenje
- izrada spojeva za filungu (kakva god)
- lepljenje filunge
- krojenje filunge
- frezovanje
- smirglanje
- krojenje rama
- izrada spojeva
- frezovanje
- smirglanje
- sklapanje
- busenje
- finalno smirglanje
- bajcovanje eventualno
- lakiranje
- smirglanje
- lakiranje
- smirglanje
- finalno lakiranje........uf...uf.....
Smorio sam se samo dok sam ovo napisao :-)
Kod drveta pre svega imas otpad 20-50% kod secenja i krojenja. i to kod camovine
Univer propustis 5 puta kroz ruke a drvo 50 puta i shodno tome odnos cena materijala ruke bi trebala za masiv da bude najmanje 1 prema 3 + reprezentacija tj. pivo
operacije za front od univera:
- krojenje
- kantovanje
- busenje
kod masiva:
- obrada abrihter diht
- krojenje
- izrada spojeva za filungu (kakva god)
- lepljenje filunge
- krojenje filunge
- frezovanje
- smirglanje
- krojenje rama
- izrada spojeva
- frezovanje
- smirglanje
- sklapanje
- busenje
- finalno smirglanje
- bajcovanje eventualno
- lakiranje
- smirglanje
- lakiranje
- smirglanje
- finalno lakiranje........uf...uf.....
Smorio sam se samo dok sam ovo napisao :-)
Last edited by nikola145 on 08 Feb 2008 10:33, edited 1 time in total.
Ti su mi najbolji.djagi wrote:mada ovi sto srafe idu i na 30%

Ja konkretno imam cjenik, po kojem radim.
Zbrojim sve stavke i cijena ispadne takva kakva je.
Ne procjenjujem mušteriju kako neki to rade, jer je moj stav da nisam socijalna služba, pa da radim džabe onima koji izkledaju kao da nemaju para, a poslije vidim da su kupili novi plazma TV od 2000 eura, a isto tako nisam niti Robin Hood da uzimam bogatima i dajem siromašnima.Ne zamaram se time tko vozi kakav auto, da li je čistačica, šofer direktor ili doktor.
To mi se pokazalo kao dobar model koji se dopada i mušterijama.
Ja dajem uslugu izrade, organizacije prostora, savjetovanja, izrade nacrta i proračuna transporta i montaže. Znam koju kvalitetu nudim i koliko to za razliku od običnog šarafljenja košta. Pa kome to odgovara O.K, a kome ne, neka traži dalje.
Materijal biraju izmedju uzoraka koje im ja pokažem, uz naznaku da ne radim s ničim drugim što je ispod one kvalitete za koju im ne mogu dati garanciju.
Radim isključivo s egger i kaindl iveralom i FGV i blum okovima, tako da sam u potpunosti siguran da neću morati popravljati nešto za par mjeseci ili godina jer sam htio zašparti nekome ili sebi 10-20 eura.
Kod nas se cijene kuhinja opremljenih tandemima, blumotionima, alu okvirima aventos ili plinskim podizačima i košarama kreću oko 1500 do 2000 eura, i od toga je obično cijena ruku negdje oko 500 do 700 eura.
Å to i nije onaj postotak od 70 do 80 posto, ali treba računati i na to da je taj nesrazmjer uzrokovan i skupljim okovom s kojim imamo istu količinu posla, a nekad čak i manju nego s jeftinijim, a uostalom nema niti kantiranja jer je ono u cijeni materijala, tako da kada bi ugradjivali standardne vodilice za ladice, kantirali i izrezivali otvore za stakla u iveralu i izbacili sve novotarije koje se nisu ugradjivale prije par godina, tada bi omjer ruku prema materijaliu došao na 70%.
Kod rada masivnim drvetom, cijenu za sve dijelove od masiva povećam za moje rezanje, obradu rubova frezerom po dužnom metru, šmirglanje, lakiranje i bajcanje po komadu ili metru kvadratnom i cijena tada ispada do tri puta skuplja od rada iveralom.
Pa i to je djagi uracunao. Barem sam ga ja tako shvatio.Kod drveta pre svega imas otpad 20-50% kod secenja i krojenja. i to kod camovine
Generalno to i ispadne tu negde (ono 100% razlike u ceni materijala je bio samo primer zbog lakse racunice)
Kad izracunas cenu materijala sa sve otpadom, cenu dodatnog materijala (lepak, keksi, tiplovi sta vec koristis), smirglu, lak... naravno rucke, sarke...
I naravno imas i faktor trzista, koji ogranicava koliko moze da se zaradi.
Cujem vec godinama da je odnos za rad sa masivom u Bg i NS 1:3 i da nema diskusije oko cene?!
Ja kada u Kikindi naplatim 1:1 sutiram se u dupe od srece,ljudi jednostavno nemaju para i sve je manja potraznja za namestajem od masiva.
Univer,za ruke do 50% od vrednosti materijala,a kada se radi furnirane iverica vise , zbog zavrsne obrade.
Univera se gadim ali je laka para i radim zato sto moram.Furnirani je daleko lepsi i kada se dobro uradi zavrsna obrada,ko nije u struci poima nema da li je masiv ili iverica.
Saljem vam sliku komode , Kaindlova iverica furnirana jasenom.Samo su vertikale od masiva jasena , sve ostalo je cistokrvna iverica.
By nikolaza, shot with Canon PowerShot A95 at 2009-01-12
Ja kada u Kikindi naplatim 1:1 sutiram se u dupe od srece,ljudi jednostavno nemaju para i sve je manja potraznja za namestajem od masiva.
Univer,za ruke do 50% od vrednosti materijala,a kada se radi furnirane iverica vise , zbog zavrsne obrade.
Univera se gadim ali je laka para i radim zato sto moram.Furnirani je daleko lepsi i kada se dobro uradi zavrsna obrada,ko nije u struci poima nema da li je masiv ili iverica.
Saljem vam sliku komode , Kaindlova iverica furnirana jasenom.Samo su vertikale od masiva jasena , sve ostalo je cistokrvna iverica.

By nikolaza, shot with Canon PowerShot A95 at 2009-01-12
- rushinbrain
- Majstor majstora
o nisam ni vidio temu ..da ja nesto mudro kazem
zoran----"Još nešto, kako prepoznati da si stolar u duši svim srcem. Kad gurneš frezer u drvo, osjetiš miris drveta, pratiš njegov god i zaboraviš na vrijeme."
svaka cast na ovom-trnci me prodju kad samo procitam to
)))
iverica ili drvo
ja sam i za jedno i za drugo svakako..skoro pa jedno bez drugog nejde.
-raditi drvo treba naplatiti kako spada jer na drvetu treba jako puno i jako precizno radit da opravda cijenu i dugovjecnost
-raditi s ivericom isto treba naplatiti dobro,jer treba znati izracunat krojnu listu,mjere u milimetar i znat popravit sta ..hebes a da se nekuzi.puno vas ima kompjutore imam ga i ja al nemam program za izbacivat mjere.meni treba za jednu kuhinju od 4-5 metara izbacit mjere na papir 4 sata uglavnom i dosad jos nisam zajebo osim ako nisam bio umoran ili pio pivu
:D znaci jedamput ili dvaput ali sitnice.
mene ne smeta sto radim sve rucno ja bi to nazvao vjezbanje mozdanih sinapsa
neko ce rec ma ti si lud.
mozda
al meni je gust i lastin rep rezat rucnom pilom a ne na frezer
zoran----"Još nešto, kako prepoznati da si stolar u duši svim srcem. Kad gurneš frezer u drvo, osjetiš miris drveta, pratiš njegov god i zaboraviš na vrijeme."
svaka cast na ovom-trnci me prodju kad samo procitam to

iverica ili drvo
ja sam i za jedno i za drugo svakako..skoro pa jedno bez drugog nejde.
-raditi drvo treba naplatiti kako spada jer na drvetu treba jako puno i jako precizno radit da opravda cijenu i dugovjecnost
-raditi s ivericom isto treba naplatiti dobro,jer treba znati izracunat krojnu listu,mjere u milimetar i znat popravit sta ..hebes a da se nekuzi.puno vas ima kompjutore imam ga i ja al nemam program za izbacivat mjere.meni treba za jednu kuhinju od 4-5 metara izbacit mjere na papir 4 sata uglavnom i dosad jos nisam zajebo osim ako nisam bio umoran ili pio pivu

mene ne smeta sto radim sve rucno ja bi to nazvao vjezbanje mozdanih sinapsa

neko ce rec ma ti si lud.
mozda
al meni je gust i lastin rep rezat rucnom pilom a ne na frezer
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene
:D:D