Vibraciona ili ekscentar brusilica?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Razlika u zavrsnom izgledju je vrlo primetna.

E sad, sto se tice brzine brusenja nije bas tolika, ali...

Jedino sto je brze je trakasta. Samo njom mozes da radis samo povrsinu koja je potpuno ravna, i ili dovoljno velika ili koja nema rubove. Npr vrata kuhinjskog elementa sa tablicama ne mozes, posto ti okvir smeta. Mogao bi sam okvir da da odradis.
Pri tom, trakasta bas "nosi" zaustavis je na trenutak u mestu i ona se jednostavno ukopa.

Rucni abrihter... ok je kad treba da skines milimetar-dva, al racunam da to retko radis.
Ako treba da poravnas neku ivicu, to ces pre zavrsiti oobicnom rucnom blanjom, i dobices finiju povrsinu.
Jednino gde ga vidim je kad treba da se brzo pocisti nova "cupava" daska.

Tako da u izboru od te cetiri alatke, ja bih birao ove dve.
Imam sve 4, doduse vibraciona i ekscentar su u vidu festovog rotex-a koji je "2 u 1" to jest nacin rada biras preklopnikom.
I abrihtera i trakaste se hvatam samo kad radim sa bas grubim neobradjenim daskama.

Opet... ti najbolje znas sta najvise radis i sta bi ti koja od njih znacila. Ne mora moj nacin rada da se uklapa u tvoj posao.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:... vibraciona i ekscentar ...
Ja sam vam jednom objasnjavao, ali vidim da se niste ispravili u izrazavanju. Ekscentar (orbitu) imaju i jedna i druga. Postoje:
- orbitalne i
- roto-orbitalne (one sa okruglom stopom za smirglu)

Roto-orbitalne nisu pogodne za ravnanje masiva i furnira jer prave riseve poprecno na venu, jer se tragovi od grebanja poprecno na venu mogu primetiti posle bajcovanja i lakiranja, veci ili manji zavisi od gradacije smirgle.

Orbitalne imaju uglavnom pravougaone i cetvrtaste stope, a neke i spicaste za manje pristupacna mesta. Za ravnanja masiva cesto odgovara veca stopa, a za brusenje osnovnog laka su pogodnije one najmanje, pa kome sta treba, zavisno od posla.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I ni tada a ni sada se ne slazem sa tobom :)

Terminologija manje vise. To sto ti nesto zoves tako, ne znaci da svi treba da ga zovu tako. Za neke stvari se ni ja ne slazem sa uobicajenim nazivima, al tu su, ljudi ih upotrebljavaju i dzaba sto je izraz mozda i ispravniji kad niko ne razume sta hoces da kazes.

Ono sto ti zoves orbitalna je verovatno ono sto svi zovemo vibraciona. Tako se zove decenijama unazad.
Ima malo oscilatorno kruzno kretanje, precnika 3-5mm.

Escentar ili random-orbit, odnosno verovatno ono sto zoves roto-orbitalna, pored tog kretanja ima i okretanje kompletne ploce sa smirglom. To okretanje moze da bude prinudno ili je jednostavno ploca slobodna da se okrece kako ona zeli, a sile koje nastaju usled primarnog kretanja po malim krugovima kao kod vibracione izazivaju da se cela ploca okrece.

Ekscentar ostavlja daleko finiji izgled povrsine nego vibraciona.
I jedna i druga ce u nekom trenutku morati da "zagrebu" popreko na vlakna, posto jednostavno kada imas kretanje po krugu ono mora nekada da bude popreko u odnosu na liniju.

Ali... ljudsko oko jako lako raspoznaje oblike koji se ponavljaju, a sitni krugovi koje ostavlja vibraciona su upravo takvi.
Sa druge strane, nasumicni tragovi koje ostavlja ekscentar se ne uklapaju ni u kakvu "semu" pa ih oko jako tesko primecuje.

Probao, radio...

A ako hoces zaista perfektan finis, jedino ruka.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:Ono sto ti zoves orbitalna je verovatno ono sto svi zovemo vibraciona. Tako se zove decenijama unazad.
Ma nisam to ja izmislio, ali posto mi ne verujes, ukucaj u google image: roto orbital sander, a zatim samo: orbital sander.
Evo vidi, sve okrugle "roto orbitale":
https://www.google.rs/search?q=levigatr ... 53&bih=518
a izraz 'vibraciona' vise odgovara za busilice sa cekicem, one ne prave orbite.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jbg... od kraja '70-tih godina kad sam je prvi put video pa do danas svakog auto limara ako pitas reci ce ti da se "orbitalna" zove vibraciona brusilica.
A ako oni ne znaju kako im se zove glavna alatka...
Cak i u Iskrinom klip-klap kompletu se zvala vibraciona.

Plus... italijanski bas nije uobicajeno izvor termina za alat na ovim prostorima. Tacno je da je i englezi zovu orbital sander, al jednostavno ovde je niko tako ne zove.

Random orbit (ili ti roto-orbitalna), je alatka novijeg datuma, i nekako se ustalilo i kod trgovaca da je zovu ekscentar. Neki proizvodjaci (recimo festo) ih i zovu eccentric: https://www.festool.com/Products/Pages/ ... rschleifer
Dok ih recimo bosch zove random orbital.

Googlaj "vibraciona brusilica" i "orbitalna brusilica" pa pogledaj sta dobijas kao rezultate.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Зови ме и тикво ал' ме немојразбити

Проширите мало тему!

За почетак:
Зашто су насадни кључеви "гедоре"?
Гедоре је само једна оф фирми која их прави
даље препуштам...
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

momci ,najispravnije je DUAL SANDER ,ona koja vibrira i okrece plocu(koja je uvek okrugla) dok je vibraciona kvadratna ploca i pravi male kruzice.

nadam se da sam pomogao :part::prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zato sto je i pasta za zube - Kaladont, pasta za cipele - Imalin... :)

No... odosmo u off.
Covek se raspitivao sta mu je zgodnije da uzme, a mi se bavimo terminologijom.

Sto kaze feniks.. moze i serpa, ako znamo na sta se misli.
lazar
Precizni šegrt

Post by lazar »

Isto kao i na svakom drugom forumu :D
Post Reply