Tracna testera ili ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Evo nasao sam: http://www.bowclamp.com/index.html
Mislim da ne bi trebalo da je pretesko napraviti ih. Treba malo eksperimentisati sa tim kolika je krivina.
Nešto o tom principu smo pisali i ovde http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj

Ako se "bowclamp" koristi za stezanje po čitavoj dužini daske, a ne samo po sredini kao u ovom tekstu, najbolje je proveru "pritegnutosti" uraditi nekom baterijskom lampom. Kada ispod daske koja glumi dugačku stegu više ne prolazi svetlo, to znači da je nalegla čitavom svojom površinom/dužinom i da je pritisak pravilno raspoređen baš tamo gde nam treba: po čitavoj dužini krive daske koja se ispravila pod dejstvom stega.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Grunf ako mislis da radis sa drvetom kupuj samo profi alat ili alat u klasi kojekake drkalice zajebi ima samo da te boli glava od toga.A Danko sto ti je rekao u prethodnom postu to je tako svi smo mi pocinjali i pocinjemo jos uvek. Ali dobra alatka je uvek dobra.Sutra i da treba da prodas mozes da uzmes neku paricu a igracke kad imas tu se samo nadas da imas alat.Zato hrabro napred sa dretom uvek ima posla samo treba raditi a rezultati dodju kad tad.
grunf21
Precizni šegrt

Post by grunf21 »

Interesantna stvar ovaj bowclamp, do skoro nisam bio svestan kakva sve pomagala postoje i kolika im je upotrebna vrednost dok sa druge strane veoma ih je lako izraditi.
To sto je radmit rekao da treba strpljivo raditi a rezultati ce doci kad tad, bas to mi je, na neki nacin, moto! Slicnu recenicu sam jednom cuo i nekako mi se urezala u svest. Dosta toga je potrebno da bi dosao do tacke kada mogu da uradim to sto zelim, prostor, alat, materijal, iskustvo... ali ako kostantno, makar po malo, napredujem jednom moram doci i do te tacke.
Svestan sam razlike izmedju profi i hobi alata, tacnije ja bi ih podelio u tri kategorije, profi, hobi i pijacarski hobi. Veliku ulogu igra cena, trenutno uglavnom imam hobi varijantu i to zeleni bosch i skil i zadovoljava moje potrebe jedino mi je crkla slajferica i to kada sam je pozajmio i kada je preforsirana ne duzinom rada vec pritiskanjem, postoji servis za njih, ima delova i nekako mi je to trenutno najpovoljnije. Imam samo rucni alat, jos nista stacionarno. nadam se da cu u dogledno vreme kompletirati radionicu, napraviti sva pomagala, stolove i ostalo sta mi je potrebno i kada cu krenuti komercijalno da se bavim time, tada nema mesta improvizaciji ali sa druge strane bice i neke vajde od toga. Kada dodjem do te faze bice mi najsladje da kupim profi alat jer znam da sam ga sam zaradio i da ce doci u prave ruke. Do tada se moram zadovoljiti hobi alatom, koji mi mnogo vredi, da vam ne pricam kako sam pravio neke stvari BEZ IJEDNOG ALATA, koliko mi je vremena trebalo i kojim tehnikama, dok sada mogu dosta toga da uradim. Korak po korak i jednom cu preci crtu!
Alat poput matrixa , womaxa i sl. ili kako ga ja zovem `pijacarski hobi` smatram za povremenu upotrebu, kupis ga da bi odradio jedan posao i sve preko toga je bonus, nisam ljubitelj takvih alata ali sam mislio za te pare koliko god da traje, kako svi mislimo `pa nece valjda bas odmah d a crkne`.
Post Reply