Сеча дрва

Sve o obradi drveta
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

To je ono Gago sto mu i ja kazem ,svaki dan se susrecem sa tom problematikom pa znam na bukvi ako izvuces 70% to je totalni ful a prosek je 50-60% otoga koliko je prva klasa pravo pitanje.Velika stvar gde je bukva rasla dali ima kerne ili ne .Pre dve nedelje uzmem 18 kubika bukve glatka prava lepa ko bombona ja u sebi razmisljam ekstra sam prosao kad ono oces jes kad pocesmo da struzemo sva u unutrasnjim cvorovima i nekoj kerni koju nije pokaziva na prvom trupcu.Zato se slazem sa Gagom sto posto .Brate znas koliko ti treba para za izvlacenje ,transport do strugare ,struganje,pa opet transport pa susenje i nakraju je pitanje staces dobiti.Nemoj da izgubis i ono to imas u vreci ,bukva je najeftinije najrsprostranjenije drvo na nasim terenima a isto tako najebenije.Ako budes pravio neku matematiku izbaci je na forum da je malo iskomentarisemo .Ovo su ti prijateljski saveti a ti po svome.
psrecko
Brzi dodavač alata

Post by psrecko »

Хвала свима. Да вам кажем да ми много значи то што сам нашао овајсајт, и што овде могу да упитам људе који имају искуства, да се више не млатим од комшије до комшијиног стрика и његовог побратима и да стално слушам небулозне и тотално другачије приче.

ет метабо - Гледао сам ту секцију, али нешто ми је сувише уопштено. О овоме што мене занима (сеча, растругивање и сушење) има само два реда - http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj

ет радмит - Најбоља понуда коју смо добили је 3.000 евра, за целу парцелу са шумом, дакле и за земљу. Ја гледам дал' се шале, људи мртви озбиљни, још ме убеђују како су купили 1ха и 20а такве шуме за 2.000 евра (што верујем да је могуће у овим крајевима). Други су нудили још мање.

Многи хоће да раде "напола", и то искључиво у варијанти да сва дрва иду за огрев, али то су све неке глупаве и крајње сумњиве комбинације - они као ваљају дрва по 30е, и пола пара би дали нама /што ли не верујем таквојпричи?/. јначе, у овим крајевима постоји нека врста организованог шумског криминала, али не бих о томе.

Ђто се понуда за обловину тиче, највећу понуду сам добио у једнојлокалнојстругари - 60е за 1 м3 буковине, пречника преко 30 и дужине преко 1м 20цм, моја сеча и мојтранспорт до стругаре (неких 3о км). За храстову обловину је најбоља понуда неког препродавца, од 120е по кубном метру за прву класу, и 80е за другу класу, моја сеча и извлачење дрва до пута, извођење шумара, жигосање и пропратна документација, његов утовар и даљи транспорт.

Мислим да су све ове понуде бедне. Ево у Аранђеловцу се кубик дрвета за огрев (који и није прави кубик, али нека буде да јесте) продаје по цени од око 4.000 дин/м3, што је преко 40е. Не делује ми логично да грађу дебљине 40-50цм, велике дужине, без грања и чворова итд. продајем мало скупље него дрва за шпорет.

ет гага - Ево сад ћу још једном да се пресаберем, стављам својпрорачун на папир још једном, и поставићи га овде. Па ме ви после о'ладите, да баталим на време ако није исплативо :P
Last edited by psrecko on 22 Sep 2009 21:44, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

radmit wrote:Velika stvar gde je bukva rasla dali ima kerne ili ne
Sta je kerna?
psrecko
Brzi dodavač alata

Post by psrecko »

mbole wrote:
radmit wrote:Velika stvar gde je bukva rasla dali ima kerne ili ne
Sta je kerna?
Ја само могу благотелеће да трепћем поводом керне. Мислио сам да је керна нека велика риба :D
psrecko
Brzi dodavač alata

Post by psrecko »

Ко је расположен за смарање, нека чита.

Ево неких мојих претпоставки односно улагања у овајподухват и исплативости:
Мислим да би цела та шума могла да се исече за неких 30 дана. јмам два трактора - дедин и буразеров, оба са хидрауликом (нису неки трактори, јМТ 539), двоја кола за трупце (она сељачка, расклопива), 3 тестере, сајле, ланце и "чекрк" (ака оно витло за извачење дрва). Све ово имам за џ, ту нема инвестиција.

Претпоставимо да би ми било потребно око 300л нафте за тракторе, 200л бензина за тестере, 5л уља за мешавину, 5л уља за тракторе (злу не требало) - све сам ове цифре надувао, мислим да би требало мање свега - у грубим цифрама, то је око 300е за нафту, 300е за бензин, 50е за двотактол, 25 за моторно уље, плус 100е за оштрење ланаца, и још 125е за евентуалне кварове - свега 900 евра за горива, мазива и сл.

Храна и пиће за 6 радника за тих месец дана сече - 1000 евра.

Што се надница тиче, нема их, јер их имам зарађене - рачунам на помоћ деде, оца, таста, брата итд. Платио бих професионалца који ће да обара дрва и још једног мајстора за дрва - не мислим да би мајстор за обарање дрва узео више од 300-400е (њега бих звао само за велика дрва, она мања можемо и сами), и за другог мајстора још 500 евра, и 200 евра за још неке евентуалне трошкове - 1000 евра.

Углавном груба процена за све ово (сечу, раскресивање и извлачење дрва до пута) је 3.000 евра. Сада долази замршенији део. Транспорт - још увек немам никакав договор за превоз и утовар дрва. Овде има пар камиона са оном хидрауликом за утовар дрва, али чујем да шуре са ценом.

Имам неку варијанту са пријатељем који је јако спретан са грађевинским машинама, и он каже да би могао да спакује дрва у камионе својим утоваривачем. У том случају бих прошао јефтиније.

Грубим речима, мислим да би ми за утовар и превоз било потребно око 1.500-2.500 евра, и то у некојрђавојкомбинацији (овде рачунам превоз до стругаре, и врађање изрезане грађе у село, у складиште).

Сад стругање.

Резање грађе - ово ми је највећа главобоља. Цена је како чујем око 35е по кубику, има и скупље и јефтиније, а постоји и могучност компензовања (мајстор исече грађу, и наплати у даскама), али немам још увек план око овога, још нисам обишао стругаре и информисао се око цене.

Пре него што завршим прорачун, да кажем нешто о дрвима која су у шуми.

Имам укупно 340 стабала букве, од којих је 125 тањих (3о-35цм), 162 средње дебљине (35-45цм), и 53 стабла су дебљине 45-55цм и преко. Сва стабла су страшно висока (уверен сам да би могло да се искористи целих 8-10м дебла, без зезања, изузев код оних танких) - немају грања осим нешто мало на врху, права су, уједначене дебљине (нису дебела на пању па се нагло стањују, некако су складнија).

Мислим да би одавде било 250м3 букове обловине за грађу, плус 100 и кусур м3 отпадака и ограњака за огрев.

Имам укупно 83 стабла храста, 16 тањих (види горе), 35 средње дебљине и 32 дебела.

Мислим да бих ту могао да извучем 75м3 храстове обловине, плус 30м3 отпада и ограњака за огрев.

Дакле имам (имагинарних) 250 кубика букве и 70 кубика храста. Кад се то раструже, имао бих 150 кубика букових и 40 кубика храстових дасака.

Мислим да бих кроз оних 150 кубика за огрев могао да извучем онајновац који бих инвестирао у сечење, извлачење и транспорт дрва. Преостаје да одбијем цену стругања од вредности ови цца 200кубика дасака, и то је профит. Сад, ту још нисам расчистио - прво цена дасака варира, а друго не знам какав дил да склопим за стругање грађе.

Мало удавих, волео бих да чујем критике - колико је реалан овајпрорачун?
Last edited by psrecko on 22 Sep 2009 23:09, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ја само могу благотелеће да трепћем поводом керне. Мислио сам да је керна нека велика риба
Riba je kernja :)
psrecko
Brzi dodavač alata

Post by psrecko »

Офтопик - "Питома керња", што рек'о Жак-јв Кусто :)
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Kolega Mbole predpostavljam da si primijetio bukovu dasku da nije bijele boje, već djelimično boje čokolade ili neke tamnije boje, ukoliko je ravnomjerna boja čokolade, to je tzv. ZDRAVI KERN i takva daska se koristi u industriji ze element koji se farba, bajcuje itd. itd. Ukoliko kern ima primjese crne ili mnogo tamniju boju, to već nije zdravi kern, i nemože se koristiti, izuzev za ogrev.Obično se javlja na bukvi koja raste u vlažnoj i osojnoj sredini, to su ti potočine i ne sunčane strane. Kern može da se javi samo u prvom tgrupcu a kako se ide naviše on zatvara i tu se javljaju čvorovi slični mačijoj šapi. Å to se tiče bukve, ima ona još mnogo i mnogo oboljenja sem onog svima poznatog - gljivičnog oboljenja.Sa pravom je nazivaju STARA DAMA, jer je zaista vrlo teško sačuvati i pored, nauci poznatih metoda, jer je praktično svaki komad - priča za sebe.

Kolega psrećko, kako kažeš većina drva su 40 do 50 cm u prečniku, to nijesu loši komadi za iskorišćenje, oni manji su mnogo lošiji, tako da nemožeš računati na iskorišćenje veće od 55%, pa makar ih rezao laserom. Takođe uzmi u obzir klasu koju možeš izvaditi pa se nađi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da ne oftopicarimo, nego da nastavimo pricu o kerni ovde: viewtopic.php?pid=18205#p18205
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Gago posto si penzioner u najboljim godinama spremaj doktorsku disertaciju na temu bukva,jak si nema sta Bola moramo u auto pa direkt u sumu da vidi staje kerna,prelazim na drugu temu sa kernom.Psrecko sve ti je to tu negde sto se tice cena vadi te jedino sto neplacas rad.Ali kao sto sam ti rekao i prethodno obori par komada utovari oteraj istruzi i vidi koliko imas prve klase jer prva klasa ti je uvek sigurna kinta,prorez druga treca ti je sviranje sto se tice prodaje svakoe da ti zakera,imas ovaj cvor ovde i onaj onde pa ti da neku levu cenu .Hrast ti je najbolje da prodas u trupcu i da te bole briga to su ti ciste pare i vadis kommplet situaciju ali proveri sa tim sto ce da ti kupi gde da ga seces ikako ima tu fora nemoj posle da ti gruva trupac u drugu ili trcu klasu.A i za bukvu dobro razmisli ako ce neko napola u drvima li tehnici pristaj nebezi od toga.
Vukasin_1
Precizni šegrt

Post by Vukasin_1 »

psrecko wrote:Ко је расположен за смарање, нека чита.

Ево неких мојих претпоставки односно улагања у овајподухват и исплативости:
Мислим да би цела та шума могла да се исече за неких 30 дана. јмам два трактора - дедин и буразеров, оба са хидрауликом (нису неки трактори, јМТ 539), двоја кола за трупце (она сељачка, расклопива), 3 тестере, сајле, ланце и "чекрк" (ака оно витло за извачење дрва). Све ово имам за џ, ту нема инвестиција.

Претпоставимо да би ми било потребно око 300л нафте за тракторе, 200л бензина за тестере, 5л уља за мешавину, 5л уља за тракторе (злу не требало) - све сам ове цифре надувао, мислим да би требало мање свега - у грубим цифрама, то је око 300е за нафту, 300е за бензин, 50е за двотактол, 25 за моторно уље, плус 100е за оштрење ланаца, и још 125е за евентуалне кварове - свега 900 евра за горива, мазива и сл.

Храна и пиће за 6 радника за тих месец дана сече - 1000 евра.

Што се надница тиче, нема их, јер их имам зарађене - рачунам на помоћ деде, оца, таста, брата итд. Платио бих професионалца који ће да обара дрва и још једног мајстора за дрва - не мислим да би мајстор за обарање дрва узео више од 300-400е (њега бих звао само за велика дрва, она мања можемо и сами), и за другог мајстора још 500 евра, и 200 евра за још неке евентуалне трошкове - 1000 евра.

Углавном груба процена за све ово (сечу, раскресивање и извлачење дрва до пута) је 3.000 евра. Сада долази замршенији део. Транспорт - још увек немам никакав договор за превоз и утовар дрва. Овде има пар камиона са оном хидрауликом за утовар дрва, али чујем да шуре са ценом.

Имам неку варијанту са пријатељем који је јако спретан са грађевинским машинама, и он каже да би могао да спакује дрва у камионе својим утоваривачем. У том случају бих прошао јефтиније.

Грубим речима, мислим да би ми за утовар и превоз било потребно око 1.500-2.500 евра, и то у некојрђавојкомбинацији (овде рачунам превоз до стругаре, и врађање изрезане грађе у село, у складиште).

Сад стругање.

Резање грађе - ово ми је највећа главобоља. Цена је како чујем око 35е по кубику, има и скупље и јефтиније, а постоји и могучност компензовања (мајстор исече грађу, и наплати у даскама), али немам још увек план око овога, још нисам обишао стругаре и информисао се око цене.

Пре него што завршим прорачун, да кажем нешто о дрвима која су у шуми.

Имам укупно 340 стабала букве, од којих је 125 тањих (3о-35цм), 162 средње дебљине (35-45цм), и 53 стабла су дебљине 45-55цм и преко. Сва стабла су страшно висока (уверен сам да би могло да се искористи целих 8-10м дебла, без зезања, изузев код оних танких) - немају грања осим нешто мало на врху, права су, уједначене дебљине (нису дебела на пању па се нагло стањују, некако су складнија).

Мислим да би одавде било 250м3 букове обловине за грађу, плус 100 и кусур м3 отпадака и ограњака за огрев.

Имам укупно 83 стабла храста, 16 тањих (види горе), 35 средње дебљине и 32 дебела.

Мислим да бих ту могао да извучем 75м3 храстове обловине, плус 30м3 отпада и ограњака за огрев.

Дакле имам (имагинарних) 250 кубика букве и 70 кубика храста. Кад се то раструже, имао бих 150 кубика букових и 40 кубика храстових дасака.

Мислим да бих кроз оних 150 кубика за огрев могао да извучем онајновац који бих инвестирао у сечење, извлачење и транспорт дрва. Преостаје да одбијем цену стругања од вредности ови цца 200кубика дасака, и то је профит. Сад, ту још нисам расчистио - прво цена дасака варира, а друго не знам какав дил да склопим за стругање грађе.

Мало удавих, волео бих да чујем критике - колико је реалан овајпрорачун?
Imam jedno pitanje jel mnogo gledas American Logers?:)

Pa gde mozes da gde mozes 600 stabala da oboris za mesec dana?!
Imas ti tu vise bukovine negde oko 340m3 kao i hrastovine.
Pazi mali savet pazi da izbegnes transport do strugare bolje da iznajmis horizontalnu pilu trupcaru i dovezes u sumu,bolje da je susis u susari za 50 e po kubiku povecava se cena duplo.Znaci neces prodavati gradju za 120e/m3 vec 300e/m3 a i vise.
Ja sam racunao treba da si dobar 13000e po onim tvojim podacima,ali ako bi susio u susari i ako onaj broj kubika bukovine i hrastovine povecas za ono sto sam ti ja rekao mozes uzeti 25000-30000e cisto.
Samo pazi sta ti je rekao RADMIT:"Ali kao sto sam ti rekao i prethodno obori par komada utovari oteraj istruzi i vidi koliko imas prve klase jer prva klasa ti je uvek sigurna kinta,prorez druga treca ti je sviranje sto se tice prodaje svakoe da ti zakera,imas ovaj cvor ovde i onaj onde pa ti da neku levu cenu''.
Imam neku osnovu piljenja za bukvu i mozes je videti jer se kod nje dobija 1 zone negde oko 25%, druge 60% i trece 15% ta osnova je najbolja, ali ona nije toliko merodavna jer sve zavisi od tvojih trupaca kakvog su kvaliteta.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

i dalje stojim iza toga 50% ljudima koji izvlace 50% tebi ful posao da te neboli glava,SVE JE LEPO NA PAPIRU!
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Od vajkada je poznato rad: "Napola", "Napolicu" itd. kao postena pogodba.
Post Reply