Izlazak iz PDV poreskog sistema?
Pa taj status nije "neformulisan", ali je prilicno "nezgodan".pajja wrote:ovo je interesantna tema, i mene takodje interesuje taj "neformulisani" status
U sustini sve je isto kao da si u sistemu PDV, izuzev sto nema obracuna PDV-a. Glavna razlika izmedju pausala i toga je da se vodi dvojno knjigovodstvo, pa moras da placas knjigovodju (ustvari nisam siguran da li bas moras, mozda, ako umes mozes da vodis i sam). Druga razlika je da pausalci nemaju porez na dobit.
Sve ulazne racune knjizis u kompletnom iznosu (znaci sa sve PDV-om, to jest ne odvajas PDV na poseban konto). Na izlaznim racunima ne iskazujes PDV.
Gledano "u lokalu" to jest u okviru tvoje firme tebi je isto. Pre si odbijao ulazni a placao izlazni PDV, a sad niti odbijas ulazni niti placas izlazni.
E al kad pogledas spolja, onda nije uvek isto.
Ako radis za krajnjeg kupca, to jest nekog ko isto tako nije u sistemu PDV-a, i dalje je isto.
Ako radis za nekog ko jeste u sistemu PDV-a, e onda si skup, posto taj nema pravo na odbitak ulaznog PDV-a (jer ga na tvom racuni i nema).
Porez na dobit placas isto kao da si u sistemu PDV-a.
Od toga kolika ti je iskazana dobit na kraju godine (odnosno koliki je porez koji treba da platis na nju) +cena knjigovodje, zavisi da li ti se vise isplati da budes pausalac ili "van PDV-a".

Bajo moj,hladno danas covek(predavač ispred službe za zapošljavanje) ekonomista reče:
Imam zabranju informisanja o poreskoj politici Republike Srbije
Na moje pitanje od koga?
Od poreske službe
Gde ja mogu dobiti te imformecije?
U poreskoj upravi svoje opstine
Zasto ste vi danas ovde?
Da vam pomognem da popunite biznis plan potreban za dobijanje subvencije od zavoda za zaposljavanje
A ja grdan pomislio da dosao da nam pomogne u biznis planu opstanka na trzistu
Da nisam doživeo nebih verovao,tako da ne morate da mi verujete.
Nemam komentar,na ovo što sam napisao.