stepeniste

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
pazovan
Dodavač alata

Post by pazovan »

Nov sam na forumu ali moram da se zahvalim na iscrponom opisu i proračunu stepeništa :)

Skoro smo postavljali zet i ja kod njega samo gazišta; sami radili sistemom: pur-pena + 2 šrafa + teret.

Sve je ok ispalo a ostaje nam još muka sa rukohvatom, jel ima tu neki sistem??

Zet je sjajan bravar a ja vajar pa kombinujemo znanja i saznanja na njegovom stepeništu. Da je gelender od gvožđušine već bi ga on sheftao ali sestra hoće drvene stubiće pa smišljamo najbolji način.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nesto sam trazio po wurth katalogu i naleteh na ovo:
http://www.wurth.co.rs/PDF_Drvo_Gradnja ... 200406.pdf
Odnosno
http://www.wurth.co.rs/PDF_Drvo_Gradnja ... 200405.pdf

Drugim recima, postoji gotovo resenje za montazu gazista.
Postoje i varijante za metalnu odnosno drvenu konstrukciju stepenista (ova je za betonsku).
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ah ti Wurthovci su zakon svega imaju dobro riješenje mislim jednostavno.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Deluje mi sasvim ok! valja se isprobati :)
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ja bih dodao i malo pur pene ili lepka za parket.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ispod ide nekakva "elasticna podloga", e sad kakva i od cega... nisam nasao (a nisam bas ni nesto istrazivao)
Verovatno imaju i to.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ako oni imaju g**no imaju i žlicu u to sam siguran.Ali sistem im je jako zgodan i zanimljiv,barem meni teko izgleda.
Čovijek sniva a Bog realizira!
TasaB.
Dodavač alata

Post by TasaB. »

Nisam uspela da pronadjem odgovor nigde drugde pa da postavim pitanje ovde:Treba mi pomoc oko lakiranja stepenista,tacnije,zanima me kako izgleda citav taj proces od samog starta?
Stepeniste je hrastovo i radjeno je pre 10-ak godina,pa sad zelim da ga prelakiram i sredim...nema vajde od muskaraca iz familije,pa sam resila da preuzmem stvar u svoje ruke!:)
Dakle,moze li neko da mi da detaljno uputstvo za rad-sta mi treba od "alata",koje vrste smirgli,koji lak je najbolji...ma sve!Mogu da postavim i sliku ako vam nesto znaci!Hvala puno unapred!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sistem je potpuno isti kao da lakiras parket. Samo je nezgodnije posto mora da se radi rucno/polurucno (slajfericom) a ne moze hoblericom.

Znaci kvalitetan lak za parket. Ima ih puno na trzistu, a najcesce cena objasnjava kvalitet, u svakom slucaju preporuka je neki dvokomponentni. Pogledaj uputstvo proizvodjaca, sta preporucuje kao podlogu (osnovni lak), i toga se pridrzavaj (oni najbolje znaju sta se sa cim njihove od hemije slaze).

Pre toga smirglanje "do besvesti", to jest do golog drveta, da se uklone sve eventualne ogrebotine.
Kreces sa smirglom 40 ili 60, pa 80 i 120. Mozes naravno i finijom ali mislim da za tim nema potrebe.
TasaB.
Dodavač alata

Post by TasaB. »

Hvala Vam na brzom odgovoru. :) Da li biste onda savetovali da kupujem slajfericu i koju,ili mislite da bih i rucno mogla lepo da ismirglam i gazista?
Robbyn
Šegrt

Post by Robbyn »

Mislim da je bolje da to prepustiš profesionalcu,barem šmirglanje.Teško ćeš ručno moći da postigneš zadovoljavajući kvalitet.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi koliko je stepeniste :)
Ako je veliko, slajferica koja bi ti se isplatila da je kupis za taj jedan posao bi verovatno crkla pre nego sto bi ga zavrsila (nesto reda 2000-3000din), a da kupujes ozbiljnu alatku (reda 100-200Eur) za taj jedan posao se ne isplati. U tom slucaju je povoljnije angazovati profesionalca.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ma ljudi mozda gospodja zeli samo da osvjezi stepeniste, a ne da ga radi nanovo! Za to je dovoljno blago presmirglati sitnim smirglom 240+ pa jedna ruka laka eventualno dvije i ima da izgleda ko bombona!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

To je izvedivo ako nije stepeniste pocrnilo. Ako je tako mora detaljno smirglanje.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Samo jedna sitnica. Mora da zna kakvim je lakom radjeno prvi put, pa da uzme isti takav. Ako se "posvadjaju" lakovi, bice svasta.
Naravno zavisi i od stanja stepenista, to jest od postojecih ogrebotina (njihove dubine), izguljenosti, ispucalosti laka... Puno faktora.
Post Reply