stepeniste
Evo ja bih da se vratim na temu, ako necete da se vide rupe na stepenicama i za to postoji resenje, sa donje strane gazista treba da se zavrte 4 holsrafa 10mm, onda se polozi gaziste i po tim holsrafima se obeleze rupe na betonu, tu se onda izbusi veci promer i u te rupe se sipe malo redji beton, gaziste jednostavno polozite tako da holsrafi (u ovom slucaju oni sluze kao tipli a ne kao holsraf ) upadnu u rupe, naravno pre toga pur-pena obavezno kad beton stegne to je to, zaboravio sam da kazem da ja na glavi holsrafa pre zavrtanja zavarim podlosku radi vece povrsine ali nije nuzno. Ovo sam vec nekoliko puta radio, nije tesko za rad a bolje je nego samo ljepljenje.
to isto sam i ja objasnio u postu br #79
Ja jedino ne kapiram cemu sluze ti holsafi ili ankeri ako vec postoji PUR pena?
Mislite da pena nece drzati dovoljno cvrsto?
Gaziste je optereceno na pritisak, i daleko manje na smicanje (hoce da otkliza).
Na pritisak nema potrebe da ga bilo sta drzi, posto ne moze da "prodje" kroz beton koji je ispod njega.
Opterecenje na smicanje je kako ja vidim stvari dovoljno malo da to PUR pena sama moze da trpi bez ikakvih problema.
Postoji i mogucnost opterecenja na cupanje, kada neko stane na ivicu gazista, ali posto je tu poluga jako mala (taj prepust je par cm), a i obicno je kraj gazista "podglavljen" ispod čela sledećeg stepenika, to je opterećenje isto tako malo, i to pena drzi sama.
Osim ako idemo "ruskim" sistemom: kad nisi siguran sta je dosta, ti stavi mnogo
Gaziste je optereceno na pritisak, i daleko manje na smicanje (hoce da otkliza).
Na pritisak nema potrebe da ga bilo sta drzi, posto ne moze da "prodje" kroz beton koji je ispod njega.
Opterecenje na smicanje je kako ja vidim stvari dovoljno malo da to PUR pena sama moze da trpi bez ikakvih problema.
Postoji i mogucnost opterecenja na cupanje, kada neko stane na ivicu gazista, ali posto je tu poluga jako mala (taj prepust je par cm), a i obicno je kraj gazista "podglavljen" ispod čela sledećeg stepenika, to je opterećenje isto tako malo, i to pena drzi sama.

Mbole, upravu si i ja mislim da je pur-pena dovoljna da se zavrsi posao ali ne misle svi, tokom cele teme provlaci pitanje dali samo pur-pena ili mora i da se srafi, ja sam dao neko medju-resenje zato sto ja tako radim i nastavicu tako da radim mozda i vise zbog musterija nego zbog sebe, znas tesko coveku koji se ne bavi time da objasnis da pur-pena drzi bez problema uvek ima ono " ma majstore jesi ti 100% siguran da ce to drzi".mbole wrote:Ja jedino ne kapiram cemu sluze ti holsafi ili ankeri ako vec postoji PUR pena?
A sve ima svoj vek a moras priznati da je vek srafa duzi od veka pur-pene.
Last edited by bane on 13 Apr 2009 17:41, edited 1 time in total.
Ono sto mene muci sa PUR penom je kako je spreciti da podigne gaziste kad pocne da se siri. Srafovi koji su uvrnuti odozgo, to mogu, ali ovi sto idu odozdo ne mogu posto je taj beton jos uvek svez. Mozes da stavis nesto tesko odozgo, al ni to mi ne deluje kao resenje.
Jasno mi je da us musterije skepticne, al to je vec iz drugog vica (mi generalno pricamo kako nesto treba da se uradi da bi funkcionisalo, a ovo spada u trgovacki zanat
) Naravno, da bi njih zadovoljili moramo da izvodimo razne kerefeke.
E sad, sta ce duze da traje, sraf ili pena... Iskreno: ne znam, to jest nisam siguran.
Srafovi ce kad tad zardjati. Koliko se secam pena ako nije izlozena UV nema neki rok trajanja.
Usput, nekako sam ubedjen da pena po celoj povrsini ustvari drzi mnogo bolje nego 4 srafa u 4 tacke.
Jasno mi je da us musterije skepticne, al to je vec iz drugog vica (mi generalno pricamo kako nesto treba da se uradi da bi funkcionisalo, a ovo spada u trgovacki zanat

E sad, sta ce duze da traje, sraf ili pena... Iskreno: ne znam, to jest nisam siguran.
Srafovi ce kad tad zardjati. Koliko se secam pena ako nije izlozena UV nema neki rok trajanja.
Usput, nekako sam ubedjen da pena po celoj povrsini ustvari drzi mnogo bolje nego 4 srafa u 4 tacke.
Na pocetku ove teme sam objasnio postupak rada sa purpenom i potrebnim pritiskom na gaziste.mbole wrote:Ono sto mene muci sa PUR penom je kako je spreciti da podigne gaziste kad pocne da se siri. Srafovi koji su uvrnuti odozgo, to mogu, ali ovi sto idu odozdo ne mogu posto je taj beton jos uvek svez. Mozes da stavis nesto tesko odozgo, al ni to mi ne deluje kao resenje.
Nista na pamet nije pricano, nego je bazirano na iskustvu kako mojem tako i drugih (i ja
samo od nekoga ko to zna naucio), a postavljeno je dosta stepenista.Znaci provereno u praksi,
opterecenje je dovoljno da se gaziste ne pomeri, a da se purpen rasiri.
Sto se tice purpena kao materijala za lepljenje u zatvorenom prostoru, stepeniste koje je radjeno pre
25 godina je i dalje u dobrom stanju, purpen dobro drzi.
Ma OK, samo sam imao utisak da je potrebno neko vece opterecenje/veza.
Ustvari kad malo razmislim, jako zavisi od iskustva u nanosenju pur pene, to jest u kolicini koja se nanese. Ako je naneses previse (sto uradi 90% onih koji rade prvi put), nece pomoci ni mnogo vece opterecenje od tri bloka.
Mada ustvari, kad jos malo bolje razmislim (mnogo sam poceo da razmisljam, to ne valja
) ni to nece biti problem, posto ce se podici ravnomerno, samo ce imati deblji sloj pene. Drugim recima bitno je da lepo rasporedis blokove.
Ustvari kad malo razmislim, jako zavisi od iskustva u nanosenju pur pene, to jest u kolicini koja se nanese. Ako je naneses previse (sto uradi 90% onih koji rade prvi put), nece pomoci ni mnogo vece opterecenje od tri bloka.
Mada ustvari, kad jos malo bolje razmislim (mnogo sam poceo da razmisljam, to ne valja

Zavisi i od stepenista, recimo ja sam radio kratka gazista, 65 cm, i na mnogo losem uradjenom stepenistu, koje je moralo ponovo da se nivelise, i opet nije moglo da se izvuce najbolje. Posto gazista moraju da se postavljaju odozdole ka gore, veoma je tesko postavljati blokove kasnije kada malo postavis gazista ti moras hodati preko blokova sto bi bilo veoma nezgodno, lakse je sa tiplovanjem. Sa druge strane, ako je stepeniste normalne sirine i lepo uradjeno, bez problema bi mogli da zavrse samo blokovi, mnogo bi brze islo bez busenja gazista i tiplovanja, mada ja licno cu ako opet radim neko stepeniste raditi sa purpenom+tiplovanje, dok ne steknem neko iskustvo da bih radio samo sa blokovima ili nekim drugim teretom.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
E tu do izrazaja dolazi purpen.Ranije, pre njega su se koristila lepila iu tiplovanje pa se moralaArax wrote:Zavisi i od stepenista, recimo ja sam radio kratka gazista, 65 cm, i na mnogo losem uradjenom stepenistu, koje je moralo ponovo da se nivelise, i opet nije moglo da se izvuce najbolje.
izvlaciti kosuljica od cirka 2cm da bi se iravnala gazista.To sa purpenom nije potrebno, on se rasiri
dovoljno da popuni neravnine.Kao podmetaci za nivelaciju ispod gazista koristim sperplocu 2x5 cm.
Zato Arax-u drugo stepeniste ce ici lakse, naredno jos lakse, i polako ces izbaciti tiplovanje.
Vec na ovom stepenistu si uvideo prednost purpena. koliko je tvrd oslonac gazista.
I jos nesto, posto se ne tako brzo postavljaju a purpen relativno brzo radi u zavisnosti od
temperature u prostoriji, dok se uradi zadnje gaziste prethodna su vec dovolno stegla tako da se polako
moze sici niz stepeniste. Bez obzira da liu se postavlja samo gaziste ili gaziste sa celom.
Dejane stepeniste od bagrema po mom ukusu je prelepo,narocito ako se izlakira nekim bezbojnim uljanim lakom.
U mom kraju stolari ga izbegavaju zbog teze obrade a ne zbog boje i kvaliteta drveta.
U mom kraju stolari ga izbegavaju zbog teze obrade a ne zbog boje i kvaliteta drveta.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...