Strug za metal
- peradetlic
- Majstor majstora
- UlicniTrkac
- Šegrt
- UlicniTrkac
- Šegrt
fra i dalje radi, a ja radim na tome da dodjem do nekih alata 
mada vec sam se lepo opremio, i poceo da raduckam pomalo, da se ucim.
medjutim primetio sam da mi futer glave malcice baca, cak vidim i gde, al nemerem to sam da popravim. cekam strucno lice da se pozabavi tim problemcicem
vama svakako hvala na pomoci!

medjutim primetio sam da mi futer glave malcice baca, cak vidim i gde, al nemerem to sam da popravim. cekam strucno lice da se pozabavi tim problemcicem

Баца ли споља или бацају пакне?Stfefan wrote:fra i dalje radi, a ja radim na tome da dodjem do nekih alata
Дођох, видех, побледех
- ognjeni_zmaj
- Brzi dodavač alata
- ognjeni_zmaj
- Brzi dodavač alata
Ja se izvinjavam,banuo sam bez pozdrava među vas pretražujući nešto u vezi struganja po netu.Inače sam metalostrugar sa dugogodišnjim iskustvom,ceo život vrtim te metalne ručice i kontrolišem nemilosrdnu rotaciju.Razumem se u još kojekakve majstorluke(u stolariju ponajmanje).
Å to se tiče struganja pakni,naravno da se stružu i tvrde pakne,a te što sam naveo(takozvane"normalne")moraju se obavezno dovesti u osu.Ja sam se u svom veku namontirao i novih i polovnih amerikanera i pakni naravno i nikad se nije desilo da pakne "trče".
Kod struganja "normalnih"pakni(za stezanje šipkastih materijala)javlja se izvestan problem.Naime,koliko god precizno ostrugali i doveli u osu prilikom stezanja(naročito jačeg)pakne teže da isture prednji kraj,žargonski rečeno "zinu" pa predmet obrade počne da "žvače" to jest baca.Stari majstori su ovome doskočili jednostavnim trikom da pakne ostružu u neprimetan konus prema unutra ili čak(i ja tako radim)stepenasto,na svakih 10-tak milimetara,ili jedan zub došpanovati pet stotih do desetu tako da faktički dobijemo unutra veći prečnik nego na ustima za nekih par desetih.Verujte pakne posle ovakve obrade,ne samo da dobro trče nego i dugooo drže centričnost.Pozdrav,nadam se da ne smaram...
Å to se tiče struganja pakni,naravno da se stružu i tvrde pakne,a te što sam naveo(takozvane"normalne")moraju se obavezno dovesti u osu.Ja sam se u svom veku namontirao i novih i polovnih amerikanera i pakni naravno i nikad se nije desilo da pakne "trče".
Kod struganja "normalnih"pakni(za stezanje šipkastih materijala)javlja se izvestan problem.Naime,koliko god precizno ostrugali i doveli u osu prilikom stezanja(naročito jačeg)pakne teže da isture prednji kraj,žargonski rečeno "zinu" pa predmet obrade počne da "žvače" to jest baca.Stari majstori su ovome doskočili jednostavnim trikom da pakne ostružu u neprimetan konus prema unutra ili čak(i ja tako radim)stepenasto,na svakih 10-tak milimetara,ili jedan zub došpanovati pet stotih do desetu tako da faktički dobijemo unutra veći prečnik nego na ustima za nekih par desetih.Verujte pakne posle ovakve obrade,ne samo da dobro trče nego i dugooo drže centričnost.Pozdrav,nadam se da ne smaram...
- peradetlic
- Majstor majstora
Kod struganja "normalnih"pakni(za stezanje šipkastih materijala)javlja se izvestan problem.Naime,koliko god precizno ostrugali i doveli u osu prilikom stezanja(naročito jačeg)pakne teže da isture prednji kraj,žargonski rečeno "
zinu" pa predmet obrade počne da "žvače" to jest baca
To se događa samo kod starih i istrošenih amerikanera gdje se ležište za pakne jednostavno istrošilo jer su "tvrde" pakne odnosno nosači "mekih" pakni" tvrđe od samog amerikanera.
zinu" pa predmet obrade počne da "žvače" to jest baca
To se događa samo kod starih i istrošenih amerikanera gdje se ležište za pakne jednostavno istrošilo jer su "tvrde" pakne odnosno nosači "mekih" pakni" tvrđe od samog amerikanera.

Ako nisu namestene po broju, bezale bi za par milimetara (sirinu spiralnog navoja), a to bi se naravno primetilo.branimir wrote:Struzu se (doteruju)samo meke pakne, koliko je meni poznato.Moze se desiti da pakne
nisu namestene po broju.
Mogu da se "struzu" i tvrde pakne, naravno ne nozem vec brusilicom, odnosno tacnije bi bilo da se bruse.
Otprilike sistem je da se pakne otvore tako da im spoljasnja povrsina bude ravna sa povrsinom glave (tada su obicno hvatajuce povrsine na ivici rupe kroz glavu). Strug se ukljuci da vrti dosta brzo (koliko rpm zavisi od velicine glave, ja sam moju malecku od 80mm vrteo 1000rpm), kako bi centrifugalna sila "razvukla" pakne i dovela ih u polozaj gde nalezu na povrsinu spiralnog navoja koja ce ih normalno stezati.
Brusilica se kaci na nosac alata, a brusi se finim kamenom (ili dijamantom) u obliku valjka.
Zmaje hvala, ideja je dobra.