Forum stolarske radionice / Sušenje i parenje oraha

Forum stolarske radionice

POPUNITE LOKACIJU U PROFILU!

Mesto okupljanja pravih stolara i onih koji će to postati :)

Niste prijavljeni.

#1 31.08.2014. 15:09:25

MR47
Precizni šegrt
Iz: Koprivnica
Registrovan: 06.12.2013.
Poruke: 51

Sušenje i parenje oraha

Pozdrav,prije godinu dana srušen je trupac oraha i iz nekih razloga ostao je tako u trupcu do prije par dana.Znači prije nekih tjedan dana sam ga izrezao u daske radijalnim rezom na debljinu 55 mm i duljine 170 cm.Tako stoji poslagan  iza kuće u hladovini.Ovaj vikend sam uspio naći jednog čovjeka koji bi mi to uslužno mogao pariti i sušiti,ali veli da je orah predugo stajao u trupcu i da je već predugo u daskama te da para neće moći napraviti dobar posao.Ako ga pari onda bi se moglo dogoditi da dobi fleke,to su barem njegove riječi.Ja malo znam o parenju oraha,o sušenju već nešto više.Te daske bih koristio za stol dimenzija 160 sa 80 ili 90.Nije sad tolko bitno.
Ako neko zna više nek veli što mi je činiti,dal da riskiram sa parenjem ili da samo osušim?Bojim se da mi se kod obrade ne baca previše.

Offline

 

#2 31.08.2014. 21:26:56

mr Holz
Precizni šegrt
Iz: Skopje , Makedonija
Registrovan: 05.07.2014.
Poruke: 60

Re: Sušenje i parenje oraha

pozdrav 
po  meni jos bolje sto  je  materijal ostao  trupac duze  vreme , neka ga  u  senku  , pokrij i  cekaj.....
oko  obrade  uzivaces , nemoj pariti
ja  sam dobio  ovih  dana  jednu dasku  5 *190 cm ,
orah secen pre 4 i po godina
probao  nesto ,  milina raditi

Offline

 

#3 31.08.2014. 22:57:22

MR47
Precizni šegrt
Iz: Koprivnica
Registrovan: 06.12.2013.
Poruke: 51

Re: Sušenje i parenje oraha

Moram ga dati u sušaru, jer moram do sljedeće jeseni završiti stol za kuhinju.Neznam da li će bez parenja ostati miran kao ploča stola debljine 45 mm.Mislim da će biti najbolje da ga režem na daske 5 do 7 cm širine i onda spajam a time bih mogao da izdvajam i tamniji dio pa mi ostaje mogućnost kombiniranja nijansi.Stavio sam daske uza zid i pokrio najlonom zasad,ovaj tjedan ću okrajčiti i onda vidjeti da li bi bilo bolje da daske dam sad u sušaru ili da ih ušpangam i pričekam sa sušarom par mjeseci prije obrade?

Offline

 

#4 01.09.2014. 22:13:46

BOJKE
Dodavač alata
Registrovan: 01.09.2014.
Poruke: 3

Re: Sušenje i parenje oraha

U vašem slučaju parenje orahovine trebalo bi izbjeći jer je drvo izgubilo jedan dio slobodne vode i ne bih je bilo dovoljno da se uspješno obavi parenje, a u slučaju parenja može nastati niz grešaka u građi drveta (orahovine). Što se tiče obrade, tu nemojte brinuti i da zbog toga parite. Orahovina se jako lijepo obrađuje a pari se radi ujednačavanja boje. Boju možete ujednačiti bajcovanjem. Orahovina je "mirna" vrsta drveta, nije sklona krivljenju, vitoperenju, pucanju, ... naravno ako je kvalitetno osušena.

Offline

 

#5 01.09.2014. 22:48:51

MR47
Precizni šegrt
Iz: Koprivnica
Registrovan: 06.12.2013.
Poruke: 51

Re: Sušenje i parenje oraha

Razgovarao sam sa nekim ljudima koji imaju sušare.Od parenja sam odustao.Okrajčit ću daske da skinem koru i onda stavim na propuh do zime.Prije obrade u sušaru na 10 % vlage,jer ide u prostoriju s centralnim grijanjem.Nitko ne suši pojedinu vrstu drveta, nego miješaju.Kad bih znao da neko suši samo orah u jednom ciklusu bilo bi najbolje.Nisam dosad raadio s orahom,da li se obrađuje lakše od hrasta, kakav je prilikomm hoblanja, treba li posebno paziti na godove?

Offline

 

#6 02.09.2014. 10:25:23

BOJKE
Dodavač alata
Registrovan: 01.09.2014.
Poruke: 3

Re: Sušenje i parenje oraha

Kada je u pitanju vještačko sušenje drveta u jednom ciklusu najbolje je sušiti istu vrstu, iste debljine i iste početne vlage i na taj način će se postići najbolji kvalitet sušenja uz minimalne troškove. U praksi ove uslove je teško ostvariti ali to ne znači da će i kvalitet sušenja biti lošiji. Kako osušiti, kako prelaziti pojedine poteškoće u toku ciklusa sušenja, kako postići bolji kvalitet a smanjiti troškove sušenja na sva ova pitanja mora odgovoriti sušioničar a ne elektronika kojom upravlja sušioničar, elektronika je tu samo da mu olakša posao.
U vašem slučaju najbolje bi bilo ako uspijete naći nekoga ko suši orahovinu, ako to ne uspijete naći kombinujte sa bukovinom ali neka bukovina bude veće početne vlage u odnosu na vašu orahovinu (npr. orah 30% a bukva 40 %). Konačna vlaga u enterijeru nebi smjela biti veća od 10% (idealno 8%) to zavisi koji je proizvod.
Kada je riječ o prosušivanju, ako imate vremena za čekanje to je odlična stvar. Kada složite dasku na letvice stavite je na propuh dobro je zaštitite da ne zakisuje i omogućite što bolju cirkulaciju vazduha.
Orahovina u odnosu na hrastovinu je dosta mekša, orah nema razvijene sržne zrake pa mu je i cjepljivost manja. Za obradljivost orahovine sve pohvale, naravno oštar alat se podrazumjeva

Offline

 

Podnozje foruma

Powered by PunBB