pozdrav svim stolarima majstorima, segrtima, pocetnicima, amaterima i onima koji to imaju u planu da to postanu pod uslovom da ne postanu tvrdoglavi u toj struci...))), ja sam dragan, stolarijom se bavim od 1989, od kada sam upisao skolu za stolara u boljevcu...,inace sam 75 godiste i za svoje godine imam dovoljno iskustva u stolariji..,mada je ostalo jos dosta toga da se vidi a isto tako i da se nauci... e sad nesto konkretno---rucni frezer marke COLOSSUS 1500 W,DA LI NEKO NESTO ZNA O TOJ MARCI....?? cija je to marka, kako su se pokazali i tome slicnom, da li je neko sa tom masinom vec radio....? interesujeme zato sto imam ponudu da je kupim.... ako moze malo pomoci u skorije vreme.... VELIKI POZDRAV....
Sve to sa elektricnim rucnim alatima je relativna stvar.Bosch mi je nekako prirastao srcu a imao sam rucnu glodalicu do pre 5-6 godina kada je otisao rotor i aku busilicu koju sam na sajmu '99 platio 100DM,a kada je crkla baterija za novu su mi trazili 60DM!!!.Od tada kupujem,ja ih tako zovem NO NAME alate koji su skoro dzabe,maksimalno ih rabim,traju oko 2 godine i onda kanta.Mada imam ortaka elektricara kojeg uvek drndam kad se desi neki manji kvar da vidi da li moze nesto da se uradi i uglavnom moze.On mi stalno trlja nos kupi zglavan alat!!!Najvise koristim vibracionu i trakastu slajfericu i rucno glodalo.I pre dve godine resim da se isecem (trebala mi je za jedan veci posao u kojem sam je malo koristio ali sam morao da imam zglavnu) i kupim B&D XT ubodnu testeru,glava rotira za 360 stepeni ,...,ma cudo.Nakon toga sam je za 2 godine koristio oko 20 tak puta,sitni poslovi.Alat inace pazim,ne silujem,uvek nakon obavljenog posla izduvam kompresorom,...I uzmem je pre 2 nedelje da odsecem manje parce univera,mali radijus,kad CVRC,puce nosac stitnika sa onim malim tockicem na koji se oslanja testera,oko 11h pre podne,a u 18h idem na montazu!!!Nervni slom sam dobio.Pogledam deo koji je pukao ono neka legura spijalter,aluminijum,ko zna sta je ali je shit.Onda nazovem mog zicara pa mu kazem eto ti j....e tvoj skup zglavan alat.No garancija je 2 godine a to se desilo 15tak dana pred istek,tako da je sada u Bgu na popravci.
Moja teorija je kupis jeftino koje samo sebe isplati X puta i kada crkne sa osmehom je sutnes u kantu.Skup alat,skupe popravke nakon isteka garancije i kada crkne kao doticna ubodna,kao da me je neko za srce ujeo,ceo dan sam bio sjeban!!!KRAJ!!!
BOSCH
Busilica kupljena pre 26 godina, mali model, busila je beton, celik, o drvetu da ne govorimo, verujem da je izbusila sigurno kilometar rupa- i danas danju busi kao nova. Bez ikakve popravke.
Slajferica, kupljena isto pre 26 godina, vise se ne zna koliko je km2 slajfovala, pre par godina pozajmljivao sam je drugaru da islajfuje stari lakirani ormar. Kada mi je vracao zalio se da nije bas skidala lak zeljenom brzinom te je morao da sedne na nju pa da slajfuje. Mislim zeza me, kad ono on ozbiljan!! Zamalo da mu odsecem usi. Bilo kako bilo, pomislih da je gotova, kad ona radi i sad bez problrma.
Niko ne moze da me ubedi da nije isplativo da se kupuju prof. alati. Mada ne treba preterivati, tipa, ako ces u betonu za 5 godina izpusiti par rupa bolje kupi losiju busilicu za beton.
Pa upravo se o tome i radi mi sami koji radimo sa alatom ili koji ga planiramo kupiti moramo razjasniti sami sa sobom i biti načisto Å TA ćemo i KOLIKO ćemo sa tim alatom raditi.Svi mi znamo da je profi alat najbolja investicija ali uvjek se postavlja pitanje DALI je to meni toliko potrebno.Ja osobno sam razmišljao o glodalici FESTOOL neznam točan model ali snaga je 2000w i košta barem kod nas oko 1000 eura.Pa pitam sam sebe dali mi je ona stvarno neophodna jer istu upalim ( ne ovu FESTOOL ) dva puta mjesečno a nekad prođe i po tri mjeseca da ništa neradim ( nije da nevolim to raditi nego druge obaveze nedozvoljavaju ) i onda sam došao do zaključka da mi je bolje kupiti neku profi ali upola cijene pa za ostatak još neki komad alata.Znam da će me sada neki od kolega ispravljati i reći da se FESTOOL nemože mjeriti sa ostalima jer je on vrhunac trenutno na tržištu.Znam to i ja sam ali kažem meni nije potreba za tolikom kvalitetom i za svim tim sjajnim rješenjima koja ona ima.Mislim da sve napisano govori dovoljno za mene i moje potrebe a svatko od Vas dragi kolege i prijatelji stolari morate sami odlučiti i odvagnuti šta Vam je uistinu potrebno.
Znam da će me sada neki od kolega ispravljati i reći da se FESTOOL nemože mjeriti sa ostalima
Ma kakvi da te ispravljam. Samo moram malkice da dopunim
Tvoje razmisljanje je apsolutno ispravno, dokle god se drzimo racionalnih razloga.
Eh, al postoje i oni drugi, Koji veze nemaju sa racionalnoscu.
To ti je kao kad ti zena "odlepi" za nekom haljinom iako vec ima 33 komada sasvim lepih i upotrebljivih. Kao kad kupis Porshe 911 Carera 3, iako znas da ima mali gepek i veliku potrosnju, a i ne znas gde bi mogao da ga vozis 300Km/h a da ti ne oduzmu dozvolu. Primera ima gomila...