Jasenova suma
Jasenova suma
Planiram da zasadim 2.5 hektara jasenove sume,zanima me sta mislite o takvoj investiciji?
Kolega kod nas u HR ti masovno sade nasade oraha pa kroz neko vrjeme imaš plod koji je relativno tražen i postiže dobru cjenu a na kraju talijani su ludi za orahovim drvetom i dosta dobro plaćaju(koliko sam ja čuo oko 1500 evrića za kubik trupca pa samo na više) a sa druge strane niti jasen nije loše drvo, neznam moraš sam odlučiti tvoje su pare u pitanju.
Čovijek sniva a Bog realizira!
A čuj koliko ja znam ustvari koliko sam čuo sjeku se kad promjer trupca pređe nekih 35-40 cm nisam ti sto posto siguran,a šta se tiče izračunavanja kubikaže obično ti šumari imaju svoju neku knjižicu u kojoj ti je tabela za kubiciranje trupaca znači imaš u jednom redu dužinu trupca a u drugom njegov promjer i na kraju izračunata kubikaža,samo znam da ti je trupac promjera 55cm i dužine 4 metra 1 kubik a iz jednog kubika ti računaju da imaš 1,40 metara drva kad preračunavaju za ogrjev.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Zapremina valjka = kubikaža trupca.
Tabele su upravo to - zapremine valjkova određenih dužina pri približnim vrednostima prečnika trupca (slučajno imam jednu takvu knjižicu, pa znam).
Inače, kako trupac obično nije pravi valjak, mere se tri obima/prečnika, pa se računa srednja vrednost, i ta se vrednost koristi za kubiciranje građe.
Inače, da ja sadim 2 i po hektara nečega, sigurno bih se opredelio za orah. Nemam ništa protiv jasena, super je to drvo i često ga koristim, al je orah - orah.
Tabele su upravo to - zapremine valjkova određenih dužina pri približnim vrednostima prečnika trupca (slučajno imam jednu takvu knjižicu, pa znam).
Inače, kako trupac obično nije pravi valjak, mere se tri obima/prečnika, pa se računa srednja vrednost, i ta se vrednost koristi za kubiciranje građe.
Inače, da ja sadim 2 i po hektara nečega, sigurno bih se opredelio za orah. Nemam ništa protiv jasena, super je to drvo i često ga koristim, al je orah - orah.
Дефинитивно је орах боља инвестиција, зато што успут имаш зараду од плодова. Моји су негде 84. засадили 100 стабала. Ове зиме ћу посећи неколико стабала која слабо рађају, а која имају добро стабло, па ћу дрво искористити за спаваћу собу. Наравно, засадити нове. Скоро сваке године буде јако пуно плодова, а то губиш са другим врстама. А дрво има добру цену. Заправо их је потребно проређивати, јер почињу да гуше једни друге, па слабије рађају. Ови су засађени у два реда, са великим размаком, али су крошње огромне, па слабије роде у средини где се састају, јер има мање сунца.
Наравно, предуслов ти је ограђено имање и неко ко ће га пазити, да ти неко не посече стабла и однесе. Чак краду и саднице!
Наравно, предуслов ти је ограђено имање и неко ко ће га пазити, да ти неко не посече стабла и однесе. Чак краду и саднице!
Slazem se sa mboletom. Bolje je orah nego jasen jer ko ce docekati tih 50-60 godina. Orah je mnogo isplativiji ali i je trziste veoma izbirljivo sto se tice oraha. Trupci oraha moraju biti od 35 pa na vise deblji. Pravi i cilindricni (kao casa do barem 2 m a pozeljno i duze sto je opet retko. Svi koji kazu da su cene trupace basnoslovne pricaju kojesta. Nije sve tako kao sto se prica. Covek je malopre rekao prave cene trupaca i to je to. A to talijani i slicno to su price za decu. Oni biraju, seku, kroje i uvek na kraju nadju gresku. A sta da se radi sa ostatcima od trupaca? U drva? Malo skupa drva. Bolje je i isplativije saditi orah i imati od njega plod godinama pa na kraju kao kruna toga uzeti i trupac i ogrevno drvo. inace u zelji da se zasade stabla nekuih liscara nema nista lose ali je prosto, barem meni, nemoguce da to sve uspe samo sa jednom vrstom. Koliko se jua doznajem u liscare oni moraju imati barem neke druge vrste u blizini kao sto su bukva, hrats, grab i slicno. Mozda i gresim.
pored reke i u nizim predelima,jasen uspeva mnogo brze nego u planinskim krajevima,gde mu treba kao i hrastu stotinak godina da bi bio pravi za secu,ali i tada je pun kerna i gresaka,i manji je stepen iskoristenja.A sto se tice italijana retko se ko ovajdio od njih(kao i od slovenaca).A ko hoce brzi prirast neka sadi topolu,pa neka pravi gajbice...