Bole, na to sam i mislio.
Najprostije resenje je ono kod koga se kolica izbacuju za nesto malo manje od 50% duzine. recimo za hod od 90 cm, su potrebne dve sipke od 205 cm. (2x900 mm + 3x 25mm za oslonce + 2x67 za lezajeve + 25mm za amortizere) Predvideo sam tri oslonca, posto je tako sipka oslonjena kao kontinualni nosac, pa su deformacije znatno manje. Dakle 4 m sipke po 18 eura = ugrubo 75 eura.
Lezajevi sa kucistem LKBA 10 eura po komadu, 4 komada, 40 eura
Oslonci tip LSK su 3.3 eura po komadu ukupno 20 eura.
Sve u svemu 135 eura.
U verziji sa duplim vodjicama, ajd da ga nazovem teleskopsko resenje, sa skoro pa duplo duzim hodom, cela prica kosta samo duplo vise, a ne eksponencijalno, kao obicno.
Verzija sa siokama 30mm je oko 30% skuplja.
Cirkular
- art of wood
- Vrhunski majstor
ovo je dobra cijena i tesko da ce netko naci bolju trenutno ima par firmi s istim dobavljacem, htio sam za njih prodavat linearnu robu, od onda imam ove cijene za istu robu kao sa slikeart of wood wrote:sad sam zavrsio pokretni sto za stabilni frezer
Raseceni lezaj dupli s kucistem ,sipka montirana na alu oslonac 1m fi 16 kosta sve skupa 75 evra (Power Belt Subotica)uvoz iz madjarske
ostali koje sam zvao ne montiraju sipku na alu nosac moras sam
ovako nesto
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/9115_linear-motion-shaft-support-aluminum-alloy-rail.jpg[/url]
Linear shaft with support, SA slide unit
Surface hardness: 62+-2 HRC
Shaft tolerance: h6
1m Å ipke s PWD potporom (oslonac) - 44E
SME 16 UU - Otvoreni klizac, bez podmazivanja - 12E
Sto se tice sipke i montiranja to savjetujem svima da preskoce, jednostavnije a nije u krajnjem slucaju uopce toliko skuplje kupiti odma sipku namontiranu na potporu/oslonac
Ako nemas problema sa prostorom i strujom pogledaj ovako nesto:
http://www.kupujemprodajem.com/Profi-Ci ... -oglas.htm
Da imam gde da stavim ja bi uzeo. Ako im fali nesto obicno su to stvari koje je mnogo prostije napraviti nego gornju plocu.
http://www.kupujemprodajem.com/Profi-Ci ... -oglas.htm
Da imam gde da stavim ja bi uzeo. Ako im fali nesto obicno su to stvari koje je mnogo prostije napraviti nego gornju plocu.
Na kolicima za cirkular, sip[ka sa alu osloncem je pogresan izbor konstrukcije. Sipka sa alu osloncem lepo radi kada su opterecenja vertikalna, u pravcu sipke, ali kod kolica na cikularu, u krajnjim polozajima to nije slucaj. Opteecenje na onom lezaju u sredini je u pravcu suportnom od sipke, pa je lezaj opterecen bas tamo gde nema kuglica.art of wood wrote:sad sam zavrsio pokretni sto za stabilni frezer
Raseceni lezaj dupli s kucistem ,sipka montirana na alu oslonac 1m fi 16 kosta sve skupa 75 evra (Power Belt Subotica)uvoz iz madjarske
ostali koje sam zvao ne montiraju sipku na alu nosac moras sam
ovako nesto
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/9115_linear-motion-shaft-support-aluminum-alloy-rail.jpg[/url]
Zbog toga i Bole i ja pricamo o tome da na kolicima za cirkular moraju da se koriste zatvoreni lezajevi. Zatvoreni lezajevi se krecu po obicnim sipkama, koje s montiraju na proste nosace koji su drasticno jeftiniji od alu sipke. Na takvim nosacima nema problema sa prenosenjem opterecenja, jeftiniji su, i omogucavaju sve sto omogucavaju i ove verzije sa sinom.
- art of wood
- Vrhunski majstor
Okacicu slike treba da uslikam hteo sam danas ali sam zaboravio
Na frezeru bar kod mene nema velikih opterecenanja uglavnom radim kontraprofil za kuhinjska vrata ,do sad sam imao sipku i klizni lezaj (umara ruke):D
Linearne tehnolpgije imaju problem sto prelako idu :smejanje: salu na stranu ali stvarno nema nikakvog otpora
BR
Neznam kako si to zamislio s linearnim lezajima ali valjala bi neka skica i ja sam se zanosio s tom idejom da pravim isto tako nesto , (ali brze mi je bilo da kupim formatizer ::neznam::) valjda zbog losih iskustava s raznim metalostugarima i glodacima
Na frezeru bar kod mene nema velikih opterecenanja uglavnom radim kontraprofil za kuhinjska vrata ,do sad sam imao sipku i klizni lezaj (umara ruke):D
Linearne tehnolpgije imaju problem sto prelako idu :smejanje: salu na stranu ali stvarno nema nikakvog otpora
BR
Neznam kako si to zamislio s linearnim lezajima ali valjala bi neka skica i ja sam se zanosio s tom idejom da pravim isto tako nesto , (ali brze mi je bilo da kupim formatizer ::neznam::) valjda zbog losih iskustava s raznim metalostugarima i glodacima
VEc duze vreme skiciram nesto na osnovu jednog projekta koji sam vec kacio ovde na forumu. Jedino je razlicito resenje kolica. Mogu nesto da nacrtam rukom, ovih dana. Ideja je da mi za kolica uopste ne trebaju profesionalci, i jedini element koji moram da narucim su osovina za cirkular i turnioni, ako ih vec ne napravim od spera.
- art of wood
- Vrhunski majstor
resio sam sto na najprostiji nacin za mene
dve sipke bi bile bolja solucija ali bi zahtevala vise rada i prepravke masine
za sad dupli lezajevi rade posao ,stavio sam tvrdi sundjer ispred i iza kucista da cisti sipku

dve sipke bi bile bolja solucija ali bi zahtevala vise rada i prepravke masine
za sad dupli lezajevi rade posao ,stavio sam tvrdi sundjer ispred i iza kucista da cisti sipku

Last edited by art of wood on 25 Jan 2017 22:37, edited 1 time in total.