Sklapanje kuhinje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Image
krilo nesme da bude vece oce da kaci za sledece ravno krilo i da bi mogao da ga ustelujes prema korpusu!!!
smirglaj nikad dosta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uglavnom i donje i gornje pravim isto, to jest sa naklapajucim, zato sto je tako cvrsce bez obzira dal je gornji ili donji. Estetika... (m)bole me za istu :) Domacica ima da slusa sta je bolje a ne sta je njoj lepse.

E sad... ko sto rekoh nisam nikad pravio taj ugaoni, al barem za donji ne vidim sto je problem da ga uradis sa uvucenom prednjom ivicom poda.
Ovako:
Image
Svede se na isto kao da je gornji sa ubacenim dnom, a kod donjeg se ta dva suplja coska ne vide, osim ako polegnes domacicu na patos da joj bas pokazes :)
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Radenko,a kako radis donje kose delove?
Pretpostavljam ne kao sto si nacrtao ,nego sa preklapajucim dnom...da li onda radis kao Bole ili ravnas sa spoljnim ivicama bokova?
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Nikola donje delove radim kao sto je bole postavio!
smirglaj nikad dosta
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja ne radim kao sto je bole nacrtao,vec bokove isecem pod 45 stepeni i ubacim vertikale pored njih tako da korpusi za vrata budu ravni.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

mbole ( ili neko drugi ) , kako bi vezao bocne stranice u gornjoj zoni na tom donjem ugaonom elementu ?

hvala . . .

Image
Last edited by LepoJeBitiFin on 30 Dec 2016 20:03, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Rekoh,nisam nikada pravio ovakav, vec ugaoni pod 90 sa "vrata na vrata" sarkama (tako mi se bolje uklopilo).
No princip je manje vise isti.
Ledja kod ugaonog idu od univera a ne od lesonita (obe strane ledja), psoto drugacije ne moze lepo da se ukruti, a tada je vec sam po sebi dovoljno krut.
Gore, ili dva veznika ili komplet ploca isto ko i dole, zavisno dal se u radnu plocu ugradjuje nesto na tom mestu.
Samo veznike ostavis malo sire, da bi mogao da ih lepo usrafis.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

U planu je ugaona sudopera pa zato pitam
Image
Razmisljao sam da ledja ( 2kom ) budu od hdf 3.2mm ( u tom slucaju bih predvideo jednu vertikaliu od 7-8cm u samom cosku da bih zakucavao ista ) ali ti kazes da se to ne moze dobro ukrutiti ?

Izbegao bih gornju plocu iz cela ( posle bih morao i nju da prosecam za korito a nisam siguram da postoje zabice-steznici od 60mm i vise )

Zato me i interesuje oblik i nacin vezivanja tih gornjih veznika

p.s . . . ipak cu poslusati tvoj savet , i staviti ledja od univera ( 2kom )

Na taj nacin ce se konstrukcija taman dovoljno ukrutiti pa a gore necu staviti nista .

Ionkao prilikom montaze bocne stranice vezujem spojnicama Image od 36mm( po 4kom ) za susedne elemente i onda im nema micanja a gore ce ostati dovoljno praznog prostora da ne razmisljam o poziciji korita .

Nego vidim da me tek ceka sex sa ukrajanjem radne ploce ( da bih dobio na shirini ) jer izgleda da sirih radnih ploca od 60cm nema ?

PozZz . . .
Last edited by LepoJeBitiFin on 30 Dec 2016 21:11, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moras da stavis bar jedan veznik napred, da bi vrata imala na sta da legnu.
A treba ti i nesto za sta ces odozdo da prisrafis plocu.

Ne moze jedna tanka vertikala da ukuti kutiju.
Eventualno bi mogao da ides sa jednim ledjima od univera a drugim od lesonita/hdf-a, posto ti tu ide sudoper. Ipak je lakse izbusiti lesonit za cevi, ventile...

Ustvari... sad gledam ovu sliku... jel tebi zid ovako sa zatupljenim uglom ili imas normalan ugao pod 90?
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Ma ne, malo sam nespretno okacio sliku u zelji da pokazem ugaonu sudoperu .

Zid je pod 90 i sudopera ce biti namenski prema njemu .

Poslusacu tvoj savet , ona strana gde su cevi i ventil bice lesonit .

Vrata ce se u donjoj zoni legati preko poda ( pod ce biti upadajuci a ne kao sto je na tvojoj slici ) tako da mislim da mi nece trebati prednja vezna letva u gornjoj zoni .

Radnu plocu bih mogao za bocne stranice da iznutra vezem recimo sa ugaonicima 50x50mmImage

Naravno uzecu i odgovarajuce sharke koje pokrivaju ovaj ugao .
Last edited by LepoJeBitiFin on 30 Dec 2016 22:17, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Stilles pravi i sire radne ploce, mislim i preko metra
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

maricaiivica wrote:Stilles pravi i sire radne ploce, mislim i preko metra
Uh , bas gledam ovo je spas . . .

citiracu , copy-paste . . . . Pult ploče – u proširenim dimenzijama.
Pultovi su radne ploče povećanih dimenzija. Maksimalna širina kuhinjskih pultova je 1.150mm. Proizvode se i prodaju u dužinama od 4.2m i pola od toga – 2.1m, dok je debljina standardnih 38mm. . . .

Informisacu se , jos kad bi hteli da mi odsecu ove uglove levo i desno pod 45 bilo bi vrh

Hvala
Last edited by LepoJeBitiFin on 30 Dec 2016 22:40, edited 1 time in total.
Amat3r
Šegrt

Post by Amat3r »

Pozdrav momci nakon hiljadu nekih desavanja i beleja gdje potrosih vecinu para od kuhinje na popravku auta, opet je nadomjesten budzet napokon i sa danasnjom platom mogu u ponedjeljak napokon naruciti sve za kuhinju koja je bila planirana prije nove ali eto nije se dalo

imam samo jos jedno pitanje, posto 99% idu mi ladice standardnim onim bijelim vodilicama koliko (ako ikako) ostavljate prostora od vodilice do kraja elementa, znaci koliko dublji element je od vodilice?

kod mene je situacija da u ormaru gdje ide pecnica i mikrovalna, planirane su vodilice od 550mm, a dubina mi je 580 sto je ok
e sada imam ladicar i tu planiram vodilice 500mm, a dubina elementa da bude 520mm, mislim da ce ovo biti ok ali da provjerim jos jednom:prsgore:
Last edited by Amat3r on 24 Feb 2017 23:10, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Dovoljno je da je korpus dublji 5 mm od duljine standard vodilice.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Joj bijele...
Dok god da su kraće od elementa ne pravi ti nikakvu razliku.

Pošalji link od klizača (vodjica), nekako mi se čini da planiraš kupiti one od kojih smo svi već odavno odustali. Nije da te odvraćam od zamisli, ali možda da ipak vidimo
Post Reply