Bajcovanje pre selakiranja (politure)...

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Korenjak
Šegrt

Post by Korenjak »

hvala isterao sam do 400 lepo je primilo bajc
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

1)Na KP imas coveka koji prodaje Orahov bajc u ljuspicama. Daje braon - priblizno orah boju na skoro svemu sem camovini.

2)Kuvana lukovina kao za bojenje uskrsnjih jaja samo koncentrovana Daje narandzastu do skoro crvenu.
Veliku serpu napunus ljuspama od luka i dobro prritisnes, nalijes vodom da ogrezne i kuvas oko 45 minuta. Procedis. Zatin tecni deo opet kuvas -redukujes dok ne dobijes zeljenu nijansu - redukovanjem se pojacava intenzitet. Usput probas cetkicom na belom papiru i vidi kada si zadovoljan. Cuva se u frizideru.

3) sam pravis orahov bajc od ljuspi koje ostanu kod ciccenja oraha. Recept je slican kao za lukovinu potrebno je vise puta da se filtrira. Isto se cuva u frizideru. Daje od braon do skoro crne boju u zavisnosti na sta ga nanosis. Ja ga vise volim nego fabricki (vidi 1) ali je muka da se pravi.

4) Alkanet mozes da rastvoris i u alkoholu - mnogo brze nego u ulju ili u zagrejanom ulju u vodenom kupatilu - brze ali moze da bude zaj**ano.

5) NaOH (soda) ne hrastu daje specificnu braon boju ali se pazi. NaOH nije za igranje

6) Izlaganje amonijacnim parama (isto jako zaguljeno)

Dodatak oko cuvanja u frizideru. Mozda moze i bez toga dodavanjem neke vrste konzervansa ali ja to nisam hteo da radim.
Akoneko zna sta moze voleo bi da cujem.

Posto pravis minijature nece da ti bude problem jer ti trebaju male kolicine.

Alkanet kupuj napolju - ovde je zasticena vrsta.

Pozdrav
Korenjak
Šegrt

Post by Korenjak »

U ovom slucaju ne primenjujem na minijaturu vec na muzicki instrument...

Hvala puno!!!
Post Reply