kako se naplatiti
kako se naplatiti
Imam za raditi 7 vrata i 7 štokova.Paljenje (uljana boja),brušenje, kitanje,temeljna i boja.Rekli mi po dužnom metru...kolika je cijena za ovakav rad?
Pa cena je kada saberes koliko sati rada ti treba (valjda znas ispod kolike dnevnice ti se ne isplati raditi), plus transport i utroseni materijal, pa ako im se isplati onda je ok. A po metru neka racunaju svoj posao, to bi bilo posteno.davor1973 wrote:Imam za raditi 7 vrata i 7 štokova.Paljenje (uljana boja),brušenje, kitanje,temeljna i boja.Rekli mi po dužnom metru...kolika je cijena za ovakav rad?
A joj...
Utrošeno vrijeme je idealan način naplate za majstora, ali je često i nepraktičan. Za jedna vrata, naprimjer, nekome treba citav dan, nekome dva sata, nekome 5 sati... Tako nećeš, ako si sporiji od konkurencije, nikad uzeti ništa posla. Pogotovo ako su tipski poslovi (farbanje spada pod takve), bolje je da se drzis cijene konkurencije.
Poslove van standarda, s druge strane, je premalo naplacivati po utrošenom vremenu. Ako neko hoce jedinstven komad treba ga tako i platiti.
Ako vec hoces da naplacujes po utrosenom vremenu uzmi u obzir slijedece:
- U utrošeno vrijeme ti spada mjerenje, nabavka materijala, obrada materijala, montiranje... ukratko sve što uradiš a vezano je za odredjeni posao.
- Sve mjesecne obaveze (zakup prostorija, porez, obaveze, struja...) uduplaj i podijeli sa brojem radnih sati u mjesecu. Tako ćeš dobiti cijenu radnog sata. Sa kapacitetom od 50% pokrivaš sve troškove (u to računam i platu), a ostatak ti je višak.
- Ako se sa takvim cijenama ne možeš pokriti nešto ne radiš kako treba.
- Višak koristi kao rezervu jer ćeš tokom godine imati oscilacije u poslovanju.
- Dobro ustrojene kompanije imaju maksimalan kapacitet od oko 80%, dok radnje (kakvu pretpostavljam da ti imaš) po običaju imaju manje. Ovo je, naravno dugoročno posmatrano.
Ovo je, naravno, pod pretpostavkom da imaš radnju. Ako radiš na crno, to je druga priča
Izvini, malo sam odužio ali je kod mene u okruženju dosta majstora propalo upravo jer nisu znali sračunati odnos rada i troškova. Valjda sam pomogao, čak i ako nije vezano za temu.
Utrošeno vrijeme je idealan način naplate za majstora, ali je često i nepraktičan. Za jedna vrata, naprimjer, nekome treba citav dan, nekome dva sata, nekome 5 sati... Tako nećeš, ako si sporiji od konkurencije, nikad uzeti ništa posla. Pogotovo ako su tipski poslovi (farbanje spada pod takve), bolje je da se drzis cijene konkurencije.
Poslove van standarda, s druge strane, je premalo naplacivati po utrošenom vremenu. Ako neko hoce jedinstven komad treba ga tako i platiti.
Ako vec hoces da naplacujes po utrosenom vremenu uzmi u obzir slijedece:
- U utrošeno vrijeme ti spada mjerenje, nabavka materijala, obrada materijala, montiranje... ukratko sve što uradiš a vezano je za odredjeni posao.
- Sve mjesecne obaveze (zakup prostorija, porez, obaveze, struja...) uduplaj i podijeli sa brojem radnih sati u mjesecu. Tako ćeš dobiti cijenu radnog sata. Sa kapacitetom od 50% pokrivaš sve troškove (u to računam i platu), a ostatak ti je višak.
- Ako se sa takvim cijenama ne možeš pokriti nešto ne radiš kako treba.
- Višak koristi kao rezervu jer ćeš tokom godine imati oscilacije u poslovanju.
- Dobro ustrojene kompanije imaju maksimalan kapacitet od oko 80%, dok radnje (kakvu pretpostavljam da ti imaš) po običaju imaju manje. Ovo je, naravno dugoročno posmatrano.
Ovo je, naravno, pod pretpostavkom da imaš radnju. Ako radiš na crno, to je druga priča
Izvini, malo sam odužio ali je kod mene u okruženju dosta majstora propalo upravo jer nisu znali sračunati odnos rada i troškova. Valjda sam pomogao, čak i ako nije vezano za temu.
Pretpostavljam da ima cena po komadu,kao sto je za stolicu 35 evra po komadu,bez presvlacenja sedista...?
Mozda je neko radio pa ce se javiti...
A i to po utrosenom vremenu je jako nezahvalno jer svi hoce cenu unapred,a da za takav nestandardan posao dati normu vremena-zaj**ano....pa ja sam sa samo jeene stolice gulio farbu 3 sata!
Mozda je neko radio pa ce se javiti...
A i to po utrosenom vremenu je jako nezahvalno jer svi hoce cenu unapred,a da za takav nestandardan posao dati normu vremena-zaj**ano....pa ja sam sa samo jeene stolice gulio farbu 3 sata!

Last edited by nikola28 on 13 Nov 2016 21:30, edited 1 time in total.
Sve zavisi od opreme i iskustva, ako nemas ni jedno ni drugo onda ti se ne isplati raditi.sasasasa wrote:Za jedna vrata, naprimjer, nekome treba citav dan, nekome dva sata, nekome 5 sati... Tako nećeš, ako si sporiji od konkurencije, nikad uzeti ništa posla. Pogotovo ako su tipski poslovi (farbanje spada pod takve), bolje je da se drzis cijene konkurencije
- art of wood
- Vrhunski majstor