izrada vrata za plakar, ali...

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
zec
Šegrt

izrada vrata za plakar, ali...

Post by zec »

Nije sve tako jednostavno pa sam resio da postavim temu i cujem pametno resenje za nastalu situaciju. Dakle radi se o vratima za orman ili plakar, kako ko to zove. Razmisljam o kliznom sistemu ili onom obicnom sa sarkama. Sta je bolje, jeftinije, prikladnije za zatvaranje? Otvor, slobodan deo je visine 2,57m i sirine 1,67m. Deo za cev aspiratora ne racunam. Tu bi mogla da se postavi neka ploca od iverice i taj deo bi ostao zatvoren, oko 17cm celom visinom.
Da dodam sliku:

Image

Potrebna su neka bas tanka klizna vrata ili neki klizni sistem male dubine. Koliko vrata staviti, 2-3? Ako takav zatev ne postane previse skup, onda treba da smislim resenje za obicna vrata.
Da li neko od vas zna neki tanak klizni sistem za plakare koji nije previse skup?
Pokusao sam da gledam kataloge, ali se nisam bas snasao u tome svemu.
Ako sam promasio mesto za temu, molim moderatore da reaguju.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Idi na sajt Europrofila,imaju Turski klizac Mepa SM 80 ,on je najjeftiniji a zauzima,ja mislim,8cm dubine...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Stavi dva krila vrata, nekako je logicnije. Mislim da ces morati ici na klizna jer je otvor presirok za dvoja vrata sa baglamama. Treca ne bi ni mogao staviti jer nemas korpus na koji bi ih prokacio.
Mozda da pokusas sa vec gotovim vratima na klizacima?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ni dvoja obicnih nema za sta da zakaci. Osim da zatvara skroz levu stranu do ivice sporeta, posto inace ne bi mogao da ih otvori.
Cak i da toga nema. Na sta da kaci sarke? Na zid? OK, mogu neke letve...

Definitivno klizna, s tim da bih ja jednostavno urezao leva vrata za prolaz creva (ili jos bolje istemovao novu rupu za crevo u tom "dimnjaku" sto je u uglu, tako da crevo ne ide "iza coska").
Taj deo skroz levo je najprirucniji (odmah pored je sporet), pa kad ga zagradis cak i za samo 17cm, gubis dosta na upotrebljivosti.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

klizna bez ukucenja na tu visinu ne idu i nisu nimalo jeftina .
posto ti je sirina 167 stavis cetvoro obicnih vtata na unutrasnjost metalnih profila na mestima sarki uvrnes parce drveta na koje ces ufrafiti sarke na bokovima i u sredinu ormara ubacis lajsnu posle postavljanja vrata .
metalnu kon.obavezno utiplujes u zid jer ces tesko nastelovati vrata ako se stalno cima od otvranja i zatvaranja
2,57 ja bh podelio na dvoje vrta manja i veca
ispod plafona stavis masku i kroz nju probusis rupu za crevo aspiratora
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja sam pravio klizna bez ukrucenja na tu visinu, jedna su i u mom stanu. Funkcionise to.
Realno, cena mozda moze da mu pomogne da prelomi, a nacin koji si opisao je izvodljiv. Budzevina jeste ali izvodljivo.
Europrofil, neko ih je pomenuo, pravi cela vrata koja im porucis. Ostaje ti da utiplujes sine.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

art od wood - to sa sarkama moze proci samo ako je konstrukcija stabilna, a vecinom nisu. Nekako dobijam utisak da jedva drzi i ono sto je na njoj. Pa jos cetvoro vrata... Ja se ne bih usudio.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Ponudio sam samo coveku jedno od resenja na koje je i sam pomislio u sulucaju da mu budzet ne dozvoli klizna vrata .
Rekao sam da tipluje policu u zid a ako se boji da kon nije dovoljno cvrsta moze da ubaci koju staranicu u samu kon recimo 40cm puta dubina police(usrafi se izmedju dva metalna profila ) na mestima gde dolaze sarke i naravno upadajuce sarke
Ako stavi dvoja vrata od ivrerice visine 2.5 u kuhinji bez ukrucenja uvice se i ocas posla cesace jedna od druga a treba da se mimoilaze ::neznam::
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Image
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

klizni mezanizmi + alu profili kao sa slike kostaju oko 35 eura za dvoja vrata
zec
Šegrt

Post by zec »

art of wood wrote:klizna bez ukucenja na tu visinu ne idu i nisu nimalo jeftina .
posto ti je sirina 167 stavis cetvoro obicnih vtata na unutrasnjost metalnih profila na mestima sarki uvrnes parce drveta na koje ces ufrafiti sarke na bokovima i u sredinu ormara ubacis lajsnu posle postavljanja vrata .
metalnu kon.obavezno utiplujes u zid jer ces tesko nastelovati vrata ako se stalno cima od otvranja i zatvaranja
2,57 ja bh podelio na dvoje vrta manja i veca
ispod plafona stavis masku i kroz nju probusis rupu za crevo aspiratora
To je bila jedna ideja koju si ti odlicno opisao. Dok supruga nije rekla:"A zasto ne bi stavio klizna vrata?"
Inace taj nacin resavanja vrata trazi malo vise rada, mnogo preciznosti i strpljenja sto generalno nije problem. Cena ce biti interesantna: sarke za cetvoro vrata, kantovanje abs-om da bi to licilo na nesto i neke obicne rucke. Jos malo materijala na sta bi se te sve sarke pricvrstile. Tako smo dosli do neke slicne cene kliznim vratima...
mbole
Definitivno klizna, s tim da bih ja jednostavno urezao leva vrata za prolaz creva (ili jos bolje istemovao novu rupu za crevo u tom "dimnjaku" sto je u uglu, tako da crevo ne ide "iza coska").
Taj deo skroz levo je najprirucniji (odmah pored je sporet), pa kad ga zagradis cak i za samo 17cm, gubis dosta na upotrebljivosti.
Problem sa stemovanjem je sto postoji tu neka kaskada i bas tu su provukli cev za vodu. Malo glupavo resenje sa tom vodom.

Sto se tice kliznih vrata, svidja mi se ideja sa usecanjem cevi, samo bih morao da razmislim kako bih kacio klizace, zbog ravnoteze.
Pomislio sam i na opciju sa cetvoro kliznih vrata ili makar troje. To verovatno dize cenu, ali mozda podize upotrebljivost.

Konstrukcija je izuzetno stabilna i cvrsta. Svaka polica u konstrukciji drzi sigurno 80kg i vise. Testirano.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Ne valja mnogo vrata vrata,sto su sira,to su stabilnija...idealno u ovom slucaju su dvoja....zavisno od mehanizma koji uzmes,moze da se desi da se "kipaju"-da se odize donji tockic iz sine kad malo jace povuces vrata...a i ta treca i cetvrta vrata bi se otvarala od sredine pa bi kao oslonac imala samo jednu tacku u gornjoj sini,a ne kao dvoja vrata-oslonac celom povrsinom zida....pa bi prilikom nekog jaceg zatvaranja opet dolazilo do kipanja....posto trazis najjeftiniji klizac,Mepa klizaci su oko 600 din po vratma,sine su 420 i 480 din po metru (gornja i donja),onaj rukohvat sto je Art of wood izbacio je 550 din po metru,ukrutni kant je 133 din po metru...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Zec - vrata od iverice tih dimenzija su teška 60kg. Zbog toga i jesam skeptičan oko stabilnosti polica. Ako se odlučiš za vrata sa šarkama dobro ojačaj konstrukciju.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Sasa,ako racunamo 14kg po kvadratu,onda nemaju ni 30kg...a i to je mnogo....
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ploca teska 85 kg, a fali je 50ak cm. Isao sam otprilike...
Post Reply