postavljanje dovratnika

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
zdravac2
Šegrt

postavljanje dovratnika

Post by zdravac2 »

Pozdrav forumaši!

Eto, da se i ja registriram. Po pitanju stolarskih radova, totalni sam amater, ali s voljom da nešto naučim, registrirao sam se ovdje, i polako prelazim teme.

Za početak jedno lagano pitanje za znalce, kako i naslov govori;
Koliko smije dovratnik (štok) od sobnih vrata biti udaljen od zida, tj. koji razmak treba biti (zid <--> štok, sa strane i gore), da bi pravilno bilo postavljeno?
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

pravo pitanje je koliko je sam otvor pravilan .1 cm sa svake strane je dovoljn :D i pozdrav i tebi
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Ostavis sa svih strana po 1-2 cm,zavisno koliko je zid kriv,da moze da se napuni pur penom...
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

sad ce ti neko reci da upises odakle si :smejanje:
zdravac2
Šegrt

Post by zdravac2 »

Upisano, hehe!

Ma zato i pitam. Otvor između zidova je 92 cm širina i 210 visina. Å irinu štoka bi onda prilagodio, koliko treba, da vrata pravilno usjednu.
E, sad - Bio bih jako zahvalan ako netko može skicirati zid i štok + razmake, tako da mogu kupiti "standardna vrata, npr 85 cm).

Dakle, zid nemogu štemati, vrata su standardna, jedino mi ostaje štok za "štelanje".
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Standardi su 70,80,90cm...
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

ako ces stavljati sire pervajz lajsne ne smeta sto je luft veci i ako imas pistoljsku pur penu i znas da je koristis .pistoljem ides od dole prema gore do sredine stoka a onda od gore prema sredini i to samo sa krajeva stoka nepunis ceo prostor nema potrebe ,7 cm kolika je tvoja razlika u dimenziji stoka i otvora nije prevelika
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

za uradnju vrata potrebne su ti -kajle (drveni zaglavci )koji ce ti drzati vrata na mestu dok ne stavis pur penu
-rasponke (letva koja je po dimenziji jednaka unutasnjoj dimenziji stoka)
- pur pena
- libela
postavis stok u sredinu otvora ,pdkajlujes ga ,pod krilo vrata takodje stavis kajlu da ti ne bi izvuklo stok iz ovora ,libelom nastelujes stok
stavis parce kartona na rasponku da ti ne osteti stok stavis jednu na sredinu (na visinu brave ) drugu skroz dole ako nemas prag
pur penu i gotovo ne previse pur pene vezes s njom uz samu ivicu stoka
nadam se da si nesto shvatio nisam bas dobar u objasnjavanu :D
da i cekic je obavezan i osnovni alat :D
Last edited by art of wood on 06 Nov 2016 20:14, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Ako nisi previse siguran sa pur penom,nanesi je iz dva tri puta,napravi pauze po par minuta,prati kako raste da ne bi preterao...i ljudi se vise zeznu sa neekspandirajucom jer misle da ona uopste ne ekspandira pa stave mnogo...
zdravac2
Šegrt

Post by zdravac2 »

Dobro si objasnio, iako sam taj dio (ugradnja) pregledao na youtubeu, i prilično je jasno.
Ono što me buni su te mjere. Npr. Vrata imaju "falc", štok također. Jel se mjeri širina na tome falcu. ili ukupna širina vrata?

Recimo, vrata koja sad imam, na falcu su 83, a na vanjskom dijelu 85.
Å tok (razmak lijevi i desni) je na tom falcu maalo više od 83, a dalje 81 cm.
Problem je, da bih mogao kopirati sadašnje stanje, morao bih skinuti lajsne, a žbuka je, čini se, stavljena poslije štoka, pa se bojim, da ne okrhnem zid. Zato bih htio što više pripremiti, prije nego krenem u akciju zamjene...

EDIT;
Da li treba još nešto za učvršćivanje štoka, osim pjene?
Last edited by zdravac2 on 06 Nov 2016 20:42, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Apsolutno nista sem pene ti ne treba, a i nema nikakvog smisla.
Pena iako deluje "kilavo", hvata na tako velikoj povrsini da je ustvari sve zajedno daleko cvrsce nego da si usrafio sa debelim srafovima.

Imam iskustvo sa pokusajem "izgradnje", nakon sto su kumu prodali visoko umesto nisko ekspandirajuce (mada da budem iskren, nismo bas ni lepo uglavili rasponke). Nakon sto je pena prosecena celim obimom, nije bilo sanse da dva konja od po 100 kila mrdnu vrata bilo gde. Tek kad smo bukvalno iskopali jedno santimetar opet po celom obimu, mogli smo da ih izvucemo.

Na krnjenje zida budi spreman unapred. Jako tesko da ces moci da izvuces stari stok a da nesto ne okrnjis. Pitanje je i kako je taj stari stok postavljen. Ako je "na mokro" to ce reci zamalterisan... kuku i lele.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

ako su vrata na falcu 83 cm i nesto onda ti je unutasnjost stoka oko 82 cm a spoljna mera stoka verovatno 90 cm i otvor ti je par cm veci
uslikaj postojece stanje kaci sliku pa znamo u cemu pricas
nista povadis kajle i pur pena na njihovo mesto .orezes pur prenu stavis pervajz lajsne i gotovo
kupi vrata s plivajucim pervajzom
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

stari je verovatnpo vezan zicama ako je stara gradnja
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

ako je ipak stavljen na pur penu noz gurnes pored stoka i iseces ceo krug oko stoka .leti napolje :D
zdravac2
Šegrt

Post by zdravac2 »

Korisni savjeti, hvala punio.

Žena je malo skeptična (čitaj - nema povjerenja da ja to mogu napraviti), pa se čujemo za nastavak, čim mi dopusti da krenem. Kod nas je uvijek demokracija (kako kaže večina), a dvoje smo u kući, hahaha!

Sad se bacam na čitanje zanimljivih tema ovdje na forumu (a imaaaa ih...) :)
Post Reply