RYOBI

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

BODARA98 wrote:bosch napravljen u kini,a ako mislite da se plavi bosch nepravi u kini eeeee to treba da se provjeri..u svakom slučaju opet ponavljam ako sam nekog uvredio izvinjavam se.
Da plavi bosch ima fabriku u kini , i na tim alatkama pise made in PRC , i nesto su jeftiniji, i metabo isto ima fabriku u kini takodje isto ima utisnuto na altki made in prc

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

BODARA98 - nisam se uvredio (a sto bi - virtuelna stvarnost), samo mi bilo cudno , sto si tako ostar :) :) :) Sad se setih (zato toliki smiley) , kako li tek reagujes ako neko od tvojih zaboravi da ponese produzni kabl na teren , ili , ne daj boze , uzme pogresno meru? :)
Izvinjavam se zbog off-topic a i kolegi zbog sale
Sto se el. alata tice (posto sam prosao , valjda , sve faze) , smatram da je jako dobro imati profi alat (makar i ne radili sa njim) , ali , prema situaciji , kada nema kise - dobar je i grad; sto ce reci , ko ne moze da ga kupi , a nesto mora da zavrsi , mora se snalaziti sa onim sto ima (naravno - nije trajno resenje i za profesionalan rad). Npr. hobisti ce biti dobra i zelena BOSH akku , pa cak i skill (koja je meni skroz bezveze), dok bi se ja sigurno nervirao zbog ceste izmene baterija ili nedostatka snage ili druge brzine. Rucni cirkular se redje koristi kod profesionalaca (zato postoji stolarska masina) i jeste da je jako udobno raditi sa preciznim alatom , ali kad malo razmislim , setim se da cirkular koristim svega par puta godisnje (da prekratim neku dasku , ili na terenu - za nesto sto se ne vidi rez)...
Last edited by Pedjamil on 21 Nov 2008 22:32, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Makitu cenim kao izuzetno izdrzljiv alat. Sa druge strane nedostaje mu finoca bosch-a (pricam o plavom naravno). Mislim na precizna podesavanja, i tome slicno.
Od Makite imam pneumatski cekic (imao sam i glodalicu pa sam je prodao), a od Boscha busilicu. Zadovoljan sam sa obe, rade vec dosta dugo, i ne bune se.
Inace sav ostali alat mi je Festo (ne prave busilice, inace bih verovatno i njih imao), koji mislim da kombinuje izdrzljivost makite i preciznost Bosch-a. I naravno kosta ko dva bubrega :(
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

prc ne samo da košta nešto jeftinije nego je i dosta nekvalitetan,
ko radi taj se i umori
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

festool je druga priča njega neprave kinezi,a skup je zato što je dobar i kvalitetan alat,i teško još dugo da će neka firma moći da im konkuriše,mada bosch napreduje,ali makita je makita.
ko radi taj se i umori
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

mbole wrote:(ne prave busilice, inace bih verovatno i njih imao),:(
Kako bre ne prave , a one akumulatorske od 500 eura :lol::cool:

pozdrav Marko
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

kupio sam bosch koji je radjen u svajcarskoj ,isti takav model gsr ali ga proizvodi malezija je za 30 eura jeftiniji,posto poznajem predstavnika boscha pitao sam u cemu je razlika kaze da je razlika u kvalitetu ogromna,medjutim ni onaj koji se proizvodi u maleziji i kini,je kontrolisan od strane komisije za kvalitet.
Rad je molitva.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

Marko Enter wrote:
mbole wrote:(ne prave busilice, inace bih verovatno i njih imao),:(
Kako bre ne prave , a one akumulatorske od 500 eura :lol::cool:

pozdrav Marko
da 500e ali i one imaju bateriju koja kad tad mora da rikne,a sad koliko košta baterija , ko jedna bosch bušilica aku mislim nova sa dvije baterije,ajd nije tolko ali jes skupa sigurno,ali mora da rikne kad tad,itako crknuta nerazlikuje se ništa od crknute einhel baterije,
ko radi taj se i umori
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

oko 2000 punjenja izdrzi , to za nekog profesionalca koji radi time svakodnevno nije skupo , to svega ipada nekoliko din dnevno
Ali ja kada bih radio bas mnogo sa aku busilicama opet nebi uzo festool, ove druge marke su sasvim dovoljne , bar po meni

pozzdrav Marko
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kako bre ne prave , a one akumulatorske od 500 eura lolcool
Nju imam (doduse moja je negde oko 450 ako se dobro secam). Mislio sam na one na kabl, ne na baterijske. A ne prave ni elektropneumatske cekice.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Baterija naravno rikne kad tad. Pitanje je samo koliko vremena/punjenja prodje do tad, i kako radi dok baterija ne rikne.
Ova moja je sa Ni-Mh baterijama, sto ce reci ima mnogo manje problema sa "pamcenjem", struja koju daje je mnogo ravnomernija (pada odjednom, nema onog efekta da polako gubi snagu).
U doba kad sam je kupovao nisu postojale Li-jon,a i Ni-Mh su bile prava retkost. Doduse tada je sve zajedno bilo dosta jeftinije. Ako se dobro secam, mene je tada kostala oko 250E (ima tome nekih 6-7 godina), sa dve batrerije, punjacem, kutijom i onim nastavkom za srafljenje uz ivicu.
Evo sad gledam cene baterija za nju u Nemackoj, 2Ah-98E, 3Ah-133E. Za onoliko koliko je do sad radila po meni se isplati.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

ma festool je vrh vrhova,ja kad budem kupio neću da radim snjim nego da se falim,jer dati tolike pare ---i još raditi snjim,ma nema šanse,:lol:ma ako ti je toliko izdržala baterija mislim 6-7 godina,to je više nego isplativo,a još kad znaš da te neće izdati,ma imal išta mrže kad srežeš šaraf a baterija nema snage ,a ti onu drugu pa onda zavrneš a za jedno pola sata i ova prazna a ona dopola puna,sve bi polupo ,e zato znam šta kupujem nije to festool,mada bi rado volio da ga imam,dewalt je isto jako dobar mislim aku program,ali makita je u tom makita
Last edited by BODARA98 on 22 Nov 2008 18:46, edited 1 time in total.
ko radi taj se i umori
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Ja imam makita srauber od 12 volti 2 Ah nicd baterije zato sto je malo starija , imam 3 aku. i za sada radi super kao kazu isto i njiove baterije mogu da izdrze oko 2000 punjenja , a sada skoro sam kupio onaj manji makita udarni srauber (impact) 7,2 v li jonska bat od 1 Ah i obrtni moment od 20 nm i stvarno moze da zavija velike srafove ja sam se zacudio , a ima samo 500 grama

pozdrav Marko
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

To je ova mala makita
http://www.youtube.com/watch?v=Ql86UcQFAa0

pozdrav Marko
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

šta vam kažem makita je zakon,i da nisam veliki vernik,moj drugi bog bi bio makita
ko radi taj se i umori
Post Reply