Savjeti oko izbora Glodalice

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

@borism25 Yep jasno mi je to da ne smijes odmah na duboko glodati, zato i ima one "podioke" koji omogucuju da u 3x ides malo pomalo, da ne opterecujes glodalicu i glodalo.
Daj mi molim te reci gdje kupujes Berlan glodala? Naisao sam na ovaj set: http://pezic-matica.hr/pribor-za-alate/ ... vorel--383
Poprilicno jeftino, ali me malo frka da nisu neka losa kvaliteta pa mi se razleti uokolo :D

@mbole Da to mi je isto palo na pamet, uzeti to glodalo za kopiranje i voziti po vec poglodanoj strani, trebao bi 2cm poglodati sa jedne strane, okrenuti plocu i onda i bez mjerenja samo voziti po vec poglodanom rubu, znaci dobro je mogu i tu malu Makitu iskoristit za rezanje radne ploce kad zatreba, iako to nece biti tako cesto.

A ovo sad rezanje radne ploce ubodnom ili glodalicom, ono sto sam ja vidio je da rezovi glodalicom izgledaju perfektno, a ubodna hoce malo pod koso otici, i rez nije bas tako cist cak niti sa pilama koje imaju sitan taj fini rez. A i sto se tice preciznosti glodalica je preciznija. Ali to sad kako kome drago, ne mislim da je krivo rezati i ubodnom, kako tko hoce :D

Recimo za sudoper cu imati toleranciju od 2mm koliko smijem promasiti :D

@BR - Mislim da su Skil busilice isto kao Maktec, ali brand od Bosch-a, ali nisam siguran, budem i to malo proucio kad ulovim vremena :D
Last edited by savage1337 on 23 Oct 2016 17:00, edited 1 time in total.
borism25
Majstor

Post by borism25 »

Mbole ti kaže da nakon prvog glodanja prođeš ubodnom pilom a nakon toga ide još jednom s glodalom s lezajem, on samo koristi ubodnu pilu da odvoji dva dijela bez da se igra glodalicom nakon toga samo poravna da sve bude na svom mjestu.

Puno brže i puno manje prašine.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

borism25 wrote:Mbole ti kaže da nakon prvog glodanja prođeš ubodnom pilom a nakon toga ide još jednom s glodalom s lezajem, on samo koristi ubodnu pilu da odvoji dva dijela bez da se igra glodalicom nakon toga samo poravna da sve bude na svom mjestu.

Sve je jasno!
Gdje nabavljas Berlan glodala?

Mislim da sam pronasao odlicnu prvu glodalicu: http://www.makita.hr/tool/56663/M3600.html

1650W, 60mm dubina, 6, 8 i 12mm prihvat glodala. Sve sto mi treba.
Jedino sto je Makita MT serija, ali glodalice koje imaju prihvat za 12mm glodala kostaju 3k+ kn, sto mi je daleko previse, ova mi se cini uredu kao glodalica za sve poslove. Sa manjim glodalicama bi imao problema sa radnim plocama i bilo cim zahtjevnijim, a ovu mogu koristiti i kao malu i veliku, jer ne izgleda preveliko. Poslije ce ona pod stol, a uzeti cu malu glodalicu. Ali za prvu glodalicu mislim da je pametnije uzeti odmah veliku.

Jedina stvar koju nisam vidio je, ima li kontrolu broja okretaja? Ima netko ovu glodalicu?
borism25, ti imas isti model ali Maktec?

Izgleda da nema kontrolu brzine okretaja, ali ovaj Rus napravio nesto zanimljivo, obicni potenciometar :D
https://www.youtube.com/watch?v=_RVQFkG44Ac
https://ru.aliexpress.com/item/M126-New ... er=1305558

Ako ga koristis kao stolnu glodalicu, ovo bi moglo biti dobro.
Last edited by savage1337 on 23 Oct 2016 20:13, edited 1 time in total.
borism25
Majstor

Post by borism25 »

http://www.njuskalo.hr/?ctl=search_ads& ... an+glodala

ovdje su ti glodala

Reguliranje broja okretaja nema, ali tako i drugi rijesavaju preko potenciometra. Koristim kao stolnu glodalicu u izradi letvica za ogradu.

Ono sto bi bilo bolje je nesto kao harbor freight, gdje se samo ustekas kabal i okreces potenciometar, bez da moras rezat zice, posto odmah gubis ganraciju. Naravno sve to treba uzet s rezervom nekom ce biti odlicno a nekom ni priblizno kao glodalica s ugradenim potenciometrom

https://www.youtube.com/watch?v=-6E1uI8yOy0
Last edited by borism25 on 24 Oct 2016 13:31, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto bi sekao zice?
Umesto kabla glodalice prikaci uticnicu, pa glodalicu ukljuci u nju. Kao bonus dobijes da mozes da ukljucis i drugi alat (cirkular, busilicu... sve sto ima kolektorski motor).
borism25
Majstor

Post by borism25 »

mbole wrote:Sto bi sekao zice?
Umesto kabla glodalice prikaci uticnicu, pa glodalicu ukljuci u nju. Kao bonus dobijes da mozes da ukljucis i drugi alat (cirkular, busilicu... sve sto ima kolektorski motor).
Da malo sam se zaletio s odgovorom nisam razmišljao da se uzme produzni pa u njega :) :prsgore:
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

@savage - provjeri si kod Elgrada, mislim da je kod njih Makita rp0900 ispod 900 kn tj ispod 120€
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

borism25 wrote:Mbole ti kaže da nakon prvog glodanja prođeš ubodnom pilom a nakon toga ide još jednom s glodalom s lezajem, on samo koristi ubodnu pilu da odvoji dva dijela bez da se igra glodalicom nakon toga samo poravna da sve bude na svom mjestu.

Ma brže moj klinac. Ubodna pila u rukama pravog majstora radi uredan rez. Za radnu ploču je potreban duži list od standarnog. Postoje i namjenski listovi za rezanje radne ploče. A onaj koji tvrdi da se glodalicom stvara manje prašine nego sa ubodnom pilom najvjerojatnije nije nikada koristio niti jedno niti drugo. Ili ima Festool, barem 1010 i pripadajući usisavač. Ja nemam Festool. Nema ga ni 90 % ovdje upisanih. Ali sam napravio dosta kuhinja i izrezao nekoliko stotina otvora. Ubodnom pilom, isključivo. Bez reklamacije. Doduše, tek 20 godina to radim, ali ipak....
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Amin....
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovaj... jel ste vi nekada napravili otvor glodalicom ili samo branite to sto radite ubodnom, i otimate se i da probate?
Upravo po sistemu: "ja to tako radim 20 godina i sad ces ti da mi pricas". A to sto radis tako i nemas reklamacija ne znaci da je tako bolje.

Nekome je sasvim OK i "dovoljno dobro". Meni nije.

Taj rez se nevidi... ja ga vidim kad ga uradim. I meni bode oci.

A da si ne znam kakav majstor, ne postoji teoretska sansa da ubodnom napravis rez koji je kvalitetan, ravan... kao onaj glodalicom.
Ubodna sa "naopakim" zubima samo krza na drugoj strani. Povrsina reza je uvek grublja.

Niko nije napisao da ima manje prasine kada se radi glodalicom i da je tako brze. Upravo obrnuto, ima manje kada se radi kombinacijom glodalice i ubodne i brze je nego da se radi samo glodalicom. Najmanje ima samo od ubodne i to je najbrze. To niko ne spori.
Samo je pitanje dal je nekome cilj da uradi sto brze ili sto kvalitetnije.

A svako ima svoj cilj, i uopste ne sporim da je nekome brzina vaznija. Meni nije, i dozvolite da jos nekome ne bude.

I da... imam Festo 1010 :) doduse ne i njihov usisivac, ali i bilo koji drugi dvoljnog kapaciteta sasvim lepo radi posao.
A od tih nekoliko stotina ploca... mozda si mogao i da ulozis neku paru u dobar alat :)
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Točno je da nemam OKP kod izrade otvora u radnoj ploči. Svaki otvor treba zadovoljiti dva uvjeta: da po dimenzijama odgovara uređaju i da bude vodootporan. Meni estetika nije bitna. A umjesto jedne OF 2020 sam kupio pet glodalica i još mi ostalo para. Tih pet glodalica iskazuju veću univerzalnost od jedne Festoolove jer je svaka podešena da obavlja po jednu od najčešćih radnji. Četiri najskuplja glodala koja koristim tek povremeno, koštaju više od 1010. Toliko o uloženim parama u dobar alat. Ponavljam: Ne reže glodalica već glodalo. I na kraju: ... a u ruke Mandušića Vuka biće svaka puška ubojita.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta je OKP?

Festo smo pomenuli u kontekstu dobrog usisavanja piljevine. To nema veze sa time dal je lakse raditi sa 5 ili sa jednom.
No... tvoja pluca.. tvoje pravo da ih kvaris :) (i ja kvarim svoja, al na drugi nacin).

A 2020 je ipak monstrumce, pa mu je naravno i cena odgovarajuca. Za vecinu stvari je 1400 sasvim dovoljna, pa cena drasticno pada.

Da ponovim po ko zna koji put, ne kudi konja koga nisi jahao :)

Vuk Mandusic... demagogija :)
Ne kazem da ne zvuci dobro, ali je i dalje demagogija.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Zanimljivo... nastavite... :D

OKP ili OCD je opsesivno kompulzivni poremecaj, hoce reci da si picajzla :D
Vidio sam da se radna ploca reze i ubodnom pilom, i glodalicom, i rucnim cirkularom :D
I mislim da glodalica stvara daleko vise prasine i piljevine.
Last edited by savage1337 on 26 Oct 2016 08:08, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tu se slazemo. I to sa velikim P :)

Normalno ga glodalica stvara vise piljevine. Ona iseca kanal sirine 6-8mm, a ubodna reda 1.5 do 2. To niko ne spori.
Jedan od razloga zasto se koristi "taktika" malo jedno malo drugo.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Potvrdjujem da je picajzla :)

Mada, ima jos jedna veca od njega na ovom forumu :D
Post Reply