Stonu tračnu šlajfericu sam imao u obliku modela Gude BTS4000
S obzirom na klasu alata, ova mašina je neko vreme solidno radila, ali je njeno glavno ograničenje bila i ostala mala radna površina. Kada je posle nekog vremena pukao igličasti ležaj na zatezaču i kada sam otkrio da je osovina po kojoj je trčao, napravljena od mekog gvožđa koje se pojelo i izdeformisalo, prelomio sam - Pravim tračnu šlajfericu malo većih gabarita.
Vretenasta šlajferica mi je jako nedostajala za većinu radova u kojima sam obrađivao otvore "iznutra". Nedostatak sam rešavao nekim polurešenjima, koja su upravo tako i radila. Shvatio sam da je ovo idealna prilika za 2 u 1 mašinu.
I... posle dva meseca projektovanja i sastavljanja, završena je mašina koja mi je nedostajala. Prvi utisci su odlični, a praktičan rad će svakako nametnuti dorade i unapređenja

Za sada preostaje samo još da napravim odgovarajuće podnožje i šmirglanje može da krene.

Osnovne karakteristike:
· Radna površina brušenja 800mm X 150mm
· Linijska brzina trake 223 m/min
· Dužina brusne trake 2090 mm
· Pogonski motor asinhroni; 750W; 1425 /min
· Motor za vertikalno oscilovanje asinhroni sa reduktorom broja obrtaja 80W; 75/min.
Gabaritne dimenzije:
· dužina: 1110 mm
· širina: 560 mm
· visina: 570 mm
Ako imate strpljenja, odgledajte video o postupku izrade: https://youtu.be/v3c-Z04lkDg?t=1s