Hitno potreban savet oko kupovine masine

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

svaki diht(posebno)se malo cuje jer nema ploca kao abrihter pa ne sece vazduh uz njih. :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Варијатори имају на излазу од 0,1 па до колико хоћеш али у разумним опсезима - отприлике 1:5 (најмањи:највећи бројобртаја)
@ mbole
"Ako se zaglavi daska, prenos ti je lancem... ode motor, ili nesto puce" чини ми се да ће пре ваљци да проклизну по дасци него да нешто пукне. Може и да се стави гумена спојница - ем ће да неутралише евентуално неслагање оса редуктора и машине, ем ће у случају катастрофичног заглављења да пукне гума
@ mbole
"ovaj veliki ce da sasvim lepo vuce na jednu stranu" Зато сам предложио да буду два каиша за погон осовине. Са два каиша не треба толико затезати каишеве да би се обезбедило да без проклизавања вуче. +напомена - ременице обавезно да буду од гуса (најмање проклизавају)
@ StolarBastovan
"Da li valja staviti ovako teske masine na neku gumu zbog vibracija" На гуми ће боље да вибрира. За спречавање вибрација се машина шрафи за темељ.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Niko ne rece koji tip kaisa se koristi na nekim modernijim renomiranim masinama?☺
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Planiram sutra da pocnem da sredjujem masinu.Varijator sam narucio od 100 do 300 obrtaja sa motorom 0.5 kw.Stavicu gumenu spojnicu kao sto je feniks predlozio.Samo sam u dilemi oko vrste remena i remenica za pogon glave.Hteo bih da to uradim kao na nekim modernijim masinama ali nigde ne mogu da nadjem koji se?tip koristi na takvim masinama.
Last edited by StolarBastovan on 26 Nov 2015 17:27, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kod mene na jednoj masini je 6pk kais a na drugoj klinasti ali neki plitki (valjda u nekoj VB izvedbi)-nema ga za nabaviti kojekude :forvonad:

stolarske masine MARTIN i FELDER imaju pk kaiseve u agregatima masina
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Da li bi jedan 6pk bio adekvatan za ovu moju osovinu i motor 5.5kw ? Kako se uopste oznacavaju dimenzije pk remenja?Da li postoji neki standard o minimalnom precniku za odredjeni kais da bi se obezbedio optimalan rad?
Last edited by StolarBastovan on 26 Nov 2015 23:29, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

StolarBastovan wrote:Da li postoji neki standard o minimalnom precniku za odredjeni kais da bi se obezbedio optimalan rad?
Да! :stolt:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Gates je imao program kojim se racunaju potrebne dimenzije kaisa za dati broj obrtaja, snagu, precnike...

http://www.gates.com/catalogs-and-resou ... esign-flex
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Da li neko moze da mi pomogne oko proracuna za pk remen i pk remenicu.Masina mi je kod majstora na remontu i ostalo je jos da vidimo kakve remenice stavljamo.Resio sam da budu POLY V ili u narodu poznatiji kao pk kais.Nasao sam podatak da je minimalni obim remenica 46 mm za optibelt kaiseve u pk profilu.Ali nigde ne mogu da nadjem koliko rebara je dovoljno za pronos snage 5.5kw pri brzini 5600o/min Na rastojanju 70 cm od/ose do ose.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Program koji je u poruci iznad radi bas to.
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Radi ali samo za njihove modele kaiseva.Ne snalazim se bas najbolje sa ovim americkim oznakama
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imam neku staru verziju (koja je prestala da radi), ali koliko se secam mogli su da se izaberu i metricki.
Davno sam se igrao sa njim, i najveci problem mi je bio da ustanovim koji je ustvari koji kais. Koliko se secam, kopao sam po njihovom katalogu dok nisam nasao odgovarajuci tip, pa ga onda izabrao u programu.
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Nasao sam proracun u udzbeniku masinski elementi sa masinca.Za 5,5kw i 5600 rmp 8pk optimalan, mada moze i 6 pk.
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Gotova!😊Sve prebiksnovano,sanirani luftovi,kompletno novi prenosi preko pk kaiseva,novi lezajevi,dva motora jedan redukovani i jedan pogonski.Ugradjeni valjci u plocu dihta.Majstor koji je remontovao masinu je radio skoro puna 2 meseca,ali je uradio kao za sebe.Hvala svima na savetima,bez vas bi sve bilo dosta teze.
Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by StolarBastovan on 19 Mar 2016 00:45, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Odlicno, srecan rad!
Post Reply