Razmatram kupovinu manje glodalice, predlozi i saveti dobrodosli

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
SaleB
Šegrt

Razmatram kupovinu manje glodalice, predlozi i saveti dobrodosli

Post by SaleB »

Kupio bih glodalicu i gotovo da sam se odlucio za Bosch GKF600 koja mi savrseno odgovara. Mislim prevashodno na ta da je jednorucna masina, sa prihvatima za 6mm i 8mm alate, da ima dodatke koji omogucavaju potapanje u obradak (plunge). Cena nije mnogo neprijatna, kvalitet bi trebao da bude dovoljno dobar da u hobi uslovima vecno traje. Onda naletim na upozorenje na jednom stranom forumu, da se radi o masini sa fiksnim brojem obrtaja 33000rpm i da je to znacajno ogranicenje. Naletim i na komentar nekoga ko kaze da se ne treba previse opterecivati oko odnosa max brzine i preporucene brzine za glodala, ali da u masinu ne treba stavljati glodala veca od 25mm i da treba skidanje materijala zadrzati u granicam do 3mm po prolazu. To mi generalno odgovara, jer u varijantam koje ja sad koristim sve preko 1mm deluje previse opasno (iskreno ne znam koje je opterecenje potrebno da se polomi 3.175 glodalo, ali 1mm u univeru se pokazalo da mu ne smeta). Snaga verujem da mi ne treba velika, jer vecinu stvari obavljam uspesno sa masinom koja sumnjam da ima preko 100w.

E sad alternativa je neki ruter tipa Makita RT700C, RT701C koji ima nesto vecu snagu i vecu cenu, a pogotovu sa dodacima.

Posto cesto imam ogranicen prostor za rad, a nemam stacionarne masine. Najznacajnije mi je da su skale i vodjice na alatu dovoljne da ga precizno drze. To mi kod Bosch deluje sjajno uradjeno i znacajno mi je da bude jednorucna masina male tezine. Jer mislim da mi velika masina velike snage nikad nece trebati.

Posle duzeg teksta shvatam da moje pitanje u sustini nije sta mi preporucijete, vec da li treba da nedostatak promenljive brzine da smatram znacajnim manjkom Bosch masine? Ja sam vec maltene odlucio pre nego sto sam saznao za taj problem.

Pozdrav,
Sale
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ako nisi jos kupio, bolja je makita rto700c i nov je model, a skuplja je samo 20 evra. Za amatere je to puna kapa sto se glodalice tice, a inace glodalica za vece zahvate materijala ne moze biti dobra zamena za frezer.
SaleB
Šegrt

Post by SaleB »

Hvala, nisam, nasao sam je u inostranstvu po cenam za oko 100e nizim od od domacih, pa sam odlucio da cekam sledeci izlazak iz zemlje. Tako da cu u aprilu da uzmem.

Pitanje jedno, pretragama sad nalazim RT700, RTO700 i RT0700. Da li je RTO i RT0 isto, koliko vidim jeste? Ako su isto onda bih se verovatno odulcio za RT 0700 CX2 ili CX3 u torbi ili koferu.

Nisam razumeo poslednju recenicu. Predpostavljam da mislis na one velike godalice (oberfrezere). Za sad mi to i ne treba, moja skidanja materijala se svode na nekoliko mm na ivicama i rado cu raditi nesto tipa falc za ledja, kanal za kabl i sl. Ako ikad moje potrebe prerastu mogucnosti masine uzecu nesto tipa Bosch GOF1600, ali sumnjam da ce se to desiti.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne mogu da se slozim za Pezzom.
Naravno da rucna glodalica nije zamena za veliki frezer (masinu), ali postoji prilican dijapazon poslova izmedju male jednorucne glodalice, i masine od tone, koji se obavlja upravo rucnim glodalicama (tj. oberfrezerima).

Sto se tice konkretne glodalice, naziv joj je RT 0700. Kad god nisi siguran, pogledaj sajt proizvodjaca, posto kod nasih uvoznika vrlo cesto kojekakve sekretarice "krste" alate, a njima je sve sto je okruglo slovo O :)
To je fina alatka, dopada mi se kao koncepcija, i verovatno ce ti zavrsiti gomilu posla.

Nekoliko milimetara na ivicama, moze da bude malo al moze da bude i mnogo, zavisi koliko su tih nekoliko milimetara debeli :) A "nekioliko" opet moze da bude 2 a moze da bude i 10. Prvo nece biti veliki problem ako je materijal relativno tanak (tipa 20 mm), al drugo vec hoce, poato nema dovoljno snage za toliki rez.
Naravno vecina toga moze da se odradi u n prolaza, samo i to nosi svoje probleme. Trosenje glodala samo na vrhu, primetan prelaz izmedju prolaza (negde je to bitno, negde nije)...

No ti verovatno najbolje znas sta ces raditi sa njom.

Glodalo od 25 mm je malo preveliko za 33000 rpm. Ne secam se da sam video neko cak i 20mm, na kome je deklarisan max broj obrtaja preko 28000.
To da se "ne treba mnogo obazirati na max brzinu" moze da napise samo neko ko nece raditi sa tim, i pri tom ili nema pojma kako izgleda kad glodalo izleti iz alata, ili je zlonameran.
Druga stvar je sto nije samo precnik taj koji se uzima u obzir pri max brzini. Bitna je i duzina glodala. Nije isto dal je glodalo precnika 20mm dugacko 15 ili 40mm (mislim na radni deo).
No vec si se (pametno) odlucio za glodalicu koja ima promenjljivi broj obrtaja.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

SaleB wrote:Nisam razumeo poslednju recenicu.
Pa uglavnom si razumeo, mislio sam ako ti bas iskrsne neki komad da ti treba veci zahvat, mozes ponesto i da odneses do nekog da ti to uradi na velikom frezeru, ne kosta ni to ko zna koliko. Ne isplati se za povremene manje poslove mnogo ulagati u alat.
Ja taj ceo komplet ne bih ni kupovao jer pre svega zauzima dosta vise mesta ta torba, duplo je skuplje, a i ti dodaci nisu neophodni i moze se i bez njih sve isto uraditi uz malo snalazljivosti. To je moje misljenje.
Sto se Boletovog neslaganja samnom tice, ne moramo uopste da se slozimo. Moja je racunica da je klasicni frezer puno ekonomicniji od rucne glodalice, ali za onoga ko ima prostor za to (a da ne pricamo o kolicini posla koju moze da odradi). Mislim, ako neko ide na vecu glodalicu, neku preko 1800w, pa uracuna cene kompleta glodala za kuhinje i za razna spajanja i veca profilisanja, ne bude to mnogo jeftinije, a cesto moze biti i skuplje. Sa vecim glodalima na glodalici treba za jedan profil prelaziti po nekoliko puta. I opet ta glodala treba i da se ostre u servisima... dok za frezere mogu da se koriste i zamenjive plocice od HSS-a i biras profil, mozes i po nacrtu da ga napravis za 5-6 evra. I tu su velike razlike, pa kazem, ako ti je za navedene amaterske potrebe, zadovoljice i samo ta glodalica i bez te torbe i nema potrebe da se zatrpavas suvisnim stvarima koliki god da ti je stan ili kuca.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Postoji i "sitan" problem sto neke stvari ne mozes da doneses, prineses, postavis na frezer, a na njih mozes da postavis glodalicu.

Recimo prvo sto mi pada napamet je uklapanje ulga kod kuhinjske ploce. Ako to hoces da uradis kako treba, moras da radis glodalicom i odgovarajucim sablonom. A kuhinjsku plocu, sve i da nekako somislis sablon kojim bi to radio na frezeru tesko da ces moci da postavis na frezer.
Da... "moze i onako", al to nije resenje istog kvaliteta.
U sustini sve sto je dovoljno kabasto, ne mozes da odradis na frezeru, pa ne znam kako da je on efikasan.
Postoje i poslovi koji moraju da se odrade na terenu, na komadu koji je vec ugradjen, sastavljen ili neka 10-ta kombinacija.

Glodalica naravno nije univerzalno resenje. Neke stvari nema mnogo smisla raditi sa njom, iako je moguce. Ali isto tako ni na frezeru neke stvari ili nema smisla raditi ili je nemoguce uraditi ih.

Usput.. skoro neko pomenu glodala sa plocicama. Tako da i tu postoji varijanta bez ostrenja itd itd. Sa HSS nozevima mozes lepo da radis u drvetu, al pozdravi se sa njima sim dokace MDF ili ivericu.
Svaka masina ima svoje prednosti i mane. Da ih nema, one druge ne bi ni postojale.

Imam utisak da je sve sa cime ti ne radis, i/ili sa cime nemas iskustva za tebe u startu glupost, nepotrebno, bezveze...
Nevolja je sto stvari posmatras samo iz svog ugla, i samo onako kako ti radis i ono sto ti radis. Verovatno tebi to savrseno radi posao, ali niti svi rade samo to, niti svi rade samo tako.
Svako od nas ima drugacije uslove, drugacije ideje kako nesto treba da izgleda i treba da bude odradjeno... pa shodno tome ima i razlicite potrebe za alatom.

Glodalica je alat koji ima najvise koristi upravo od dodataka. Zasto otkrivati toplu vodu, ako je neko vec napravio? Zasto praviti dodatak ako vec postoji? Da ja ih cesto pravim, ali meni je ovo zanimacija. Pa mi je ista zanimacija dal pravim orman ili neki sablon, dodatak... sta god.
Da od ovoga zaradjujem, ne bih se sekund razmisljao dal da pazarim dodatak, sablon... sta god koji vec postoji. Ne isplati se praviti ga. Jedino ako ne postoji, ili je ozbiljan problem da ga nabavim, ili bas otrovno kosta.
Al morao bi bas dobro da kosta da se nekome ko ima posla isplati da batali svoj posao, i bavi se danima necim drugim.
SaleB
Šegrt

Post by SaleB »

Imamo sam vremena malo detaljnije da pretrazim u medjuvremenu, RTO700C i RT0700C su isto, tj RT0700C je pravilna oznaka. To je stari model, a aktuelni je RT0701C, sa opremom u verijantama x2, x3, x2j, x3j i verovatno jos nekim varijantama.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:Imam utisak da je sve sa cime ti ne radis, i/ili sa cime nemas iskustva za tebe u startu glupost, nepotrebno, bezveze...
I ja imam neki utisak i svako ima svoj utisak, ja sam se u postu zato i "ogradio" i napisao da je to moje misljenje (jer uvek moze da se iznese i suprotan stav).
Ljudi su uvek kupovali sve i svasta i uvek im je jos po nesto falilo, a takvih stvari po oglasima ima i previse. Ciste ljudi ormane i plakare, nude bud zasto ono sto nikada nisu ni upotrebili. Imam na primer neki veliki komplet gedora, koristio sam ih par puta i to samo 3-4 nastavka, ceo komplet kljuceva, viljuskastih, okastih i sta ja znam kakvih, od svega sam koristio takodje 3-4 najcesce velicine, a ostalo samo zauzima mesto, lep komplet i lepo spakovan u velikoj metalnoj kutiji koju cesto preskacem... I tako u stanu sve pretrpano, niti mi je da bacim niti da i dalje skladistim. To "mozda ce zatrebati" i "da se kompletiram" je velika zabluda svih nas.
I opet, svako ima svoj neki rezon i svakome uvak fali jos po nesto, sto ce kao neki hobista mozda nekad i uporebiti na pola sata, jednom u 10 godina a mozda i nikada. O tome sam pisao, pa ko ne razume njegova stvar.

p.s.
... a tih glodalica imam 3 komada, malu srednju i veliku, pa sam povrh toga kupio i frezer od 200 kila, pa se opet nisam kompletirao, nego sam morao da dokupim i otprasivac i jos uvek ima dosta toga sto fali... nikad kraja... "hobi". I sta ti onda znaci sto imas kao neki "komplet"?
Last edited by Pezzo on 24 Dec 2015 13:38, edited 1 time in total.
SaleB
Šegrt

Post by SaleB »

Vezano za temu zatrpavanja alatom, moja logika je jako prosta, sve sto mi treba jednom ili dva puta pozajmicu (ako imam od koga), ono sto mi treba i treci put, kupicu. Isto tako, ako sam kupio nesto lose/nekvalitetno da zavrsi posao, koristicu ga dok mogu ili dok me ne iznervira, a zatim cu ga baciti/pokloniti/prodati i kupiti kvalitetno, pa makar i da mi ne treba previse cesto.

Sto se tice teme pribora za glodalicu ili za bilo koji alat. Slazem se da ne treba preterivati sa priborom, pogotovu ako covek u startu zna da mu nesto nece trebati. Ali, ako imam varijantu od 160e za samo masinu sa fiksnom bazom u kartonskoj kutiji i 200e za kofer ili torbu, sa tri baze, paralelnom vodjicom, mislim da je svakako bolja druga varijanta. Ja bih se svakako odlucio za kofer, ali je po pitanju carine torba koja moze da se sklopi mnogo prakticnija. Inace ja volim ideju o namenskim koferima, bas zato sto alate ne koristim svakodnevno, svaki se po upotrebi ili zavrsenom projektu ocisti i vrati u kofer gde ceka sledecu primenu, izuzetak su lemilica, srafilica i bijaks koje koristim maltene svakodnevno. Takodje pozdravljam kada je kofer za alat malo veci od samog alata sto je cest slucaj kod markiranih alata, da moze i nesto dodatnog pribora da stane u kofer pored alata.

@mbole:

Hvala za sugestije. Ja u sustini alat necu koristiti profesionalno, a racunica mi govori da sam glodalicu mogao da otplatim samo na raznim dodatnim obradama koje sam placao za plocaste materijale, ok kad je cnc u pitanju najcesce to ne mora tako, ali kada je u pitanju kruzni isecak ili paralelni nut za ledja/dno fioke na komadu namestaja, to bih svakako mogao da uradim, a to su najcesce rezovi sirine 4-10mm i dubine 6-9mm u 16-18mm materijalu. Sto se price o priboru tice, svakako bih uzeo set "obicnih" hss glodala za razne primene i karbide za unapred predvidjene radnje u univeru/mdf-u, set ravnih ili odredjenih nekoliko ravnih glodala (4mm, 8mm, 10mm), radius 90 stepeni, radius 180 stepeni, i pratilac (kako god da se kod nas zove follower, sa lezajem), pa odatle dalje po potrebi.
Last edited by SaleB on 25 Dec 2015 00:52, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

SaleB wrote:Ali, ako imam varijantu od 160e za samo masinu sa fiksnom bazom u kartonskoj kutiji i 200e za kofer ili torbu, sa tri baze, paralelnom vodjicom, mislim da je svakako bolja druga varijanta.
Ne znam gde si gledao cene. Ja sam malo pogledao po netu i 200e je samo ta glodalica bez dodataka. Slucajno sam bio nasao i temu od septembra 2013. u kojoj smo diskutovali o njoj i cena je bila 14000.-din bez dodataka a 28000 sa tom torbom i jos 3 postolja. Sada je ova jeftinija varijanta od 24300 - 25500.-din. a sa torbom od 34.5-35.500.-din. A na Amazonu su cene 135 i 255e i dok platis carinu mozda ti bude i skuplje.
Ako ces jeftiniju varijantu za hobi, pogledaj i Sparky od 750w, kosta 110e, prodaje neko na fejsbuku. Ona ima i postolje sa vodjicama a nije glomazna, moze zadovoljiti amaterske potrebe.
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 292&type=1
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Obična Einhellova glodalica od 1200 W košta manje a bila bi puno korisnija za hobi...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Tesko da bi taj Einhell bio bolji za hobi. Einhell je jedino za kantu za djubre.

A RT0700 je najkorisnija glodalica trenutno na trzistu.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa ima jeftinijih, onih od 5 kila, ali je daleko lakse drzati i kontrolisati malu. Za obradu ivica dovoljna je i ona od 500w. Manje se samo malo vise greju od vecih i sve isto odrade sa malim glodalima, na 30.000 obrtaja ni jedna ne oseca opterecenje. Za glodala sa precnikom vecim od nekih 2.5-3cm naravno da treba veca snaga jer se ide sa manjim brojem obrtaja, ali u 99% slucajeva ce ti biti dovoljna manja glodala.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

SaleB wrote:nasao sam je u inostranstvu po cenam za oko 100e nizim od od domacih, pa sam odlucio da cekam sledeci izlazak iz zemlje. Tako da cu u aprilu da uzmem.
Tako da covek planira da bude "oslobodjen od carine" ako mu uspe :)
SaleB
Šegrt

Post by SaleB »

Doslo je do znacajnih izmena u medjuvremenu.

@Pezzo: kada sam ono pisao mislio sam na ovu ponudu https://www.computeruniverse.net/produc ... 0-cx2j.asp , oni su mi blizu, narucim odavde sta mi treba, da mi pripreme za preuzimanje odredjenog dana i samo taj dan odem preuzmem i platim, jer nemam mehanizam koji bi mi omogucio da narucim u nekom webshopu da mi stigne na adresu tj. nemam adresu

@Biljeznik: posle druge aku srafilice neimenovanog proizvodjaca, ubodne neimenovanog proizvodjaca koja je bila odlicna za neki manje precizna rad ali nije mogla lepo da radi precine stvari, jer je zabacivala list bocno i einehlove stone stubne busilice ciji futer fabricki bezi skoro pola milimetra odlucio sam da nikad vise necu da kupim alat iz tzv. hobi klase. Lakse mi je da kupim nesto kvalitetno i da znam da sam s tim zavrsio. Jedina posledica je sto takav alat ne mogu da pozajmim nekome kad trazi nego moram da odem sam da uradim ili da eskiviram.

Inace doslo je do razvoja dogadjaja na nekim drugim poljima, Odlucio sam u aprilu da zamenim stalak za busilicu i odlucio sam da to bude Proxxon BFB2000 sa koordinatnim stocicem KT150 (koji ovde papreno skupi), pa sam krenuo da razmisljam u smeru obradnog motora da ne mora za sve da se koristi rucna busilica. Onda sam razmatrao sta bi moglo da bude i gldalica i obradni motor istovremeno i to je bio razlog za odustajanje od RT701. Opicje koje su bile na raspolaganju su bile Kress obradni motor koji ljudi cesto koriste za stubne glodalice koji ima izrazito neprijatan zvuk, Bosch GGS 27, sa dodatkom baze za rucno glodanje sto bi verovatno ispalo skupo na kraju ili Bosch POF600ACE polovna sa ebay.de

Odlucio sam se za Bosch POF600 ACE, nasao sam lepu aukciju, polovna masina sa svim priborom i kutijom, malo korozije na nekim metalnim delovima, ali je delovala lepo. Pobedio na aukciji 121.50e, slanje jos 20e. Juce doneo postar, osloboljeno carine, samo 300din za malo carinske lepljive trake, kanapa i jednu olovnu plombu.

Dobio sam masinu u orginalnoj kutiji, mirno radi, tiha je, nema vibracija, sve radi. Kesica sa srafovima za pribor jos je fabricki zatvorena, od pribora plasticna maska za bazu, paralelna vodjica, pomocni element za velike radijuse, tockic za pracenje krivolinijske ivice, set 10 komada 8mm glodala u drvenoj kutijici (asociraju na ona glodala sto se kod nas prodaju na k-p za 1600din po setu, a bila su poklon uz masinu kad je orginalno kupljena. Tu je i jedna casica za pracenje sablona, branik za bazu za pracenje pravolinijskog oslonca, kljuc, plasticni deflektor sa prihvatom za usisivac, sipka za fiksiranje osovine pri zameni glodala, caura 6mm, caura 8mm i jedno ravno Bosch HSS glodalo sa prihvatom 6mm. Masina ekstar izgleda bez i jedne ogrebotine na kucistu, na bazi se vidi da je koriscena, ali nema nekih ostecenja i neravnina. Sve radi, cak i elementi gde je na slikama bilo korozije rade bez problema. Jednio paralelna vodjica je reagovala sa nekom prasinom, kao nekim krecom, ali sam i taj krec skinuo vecim delom sa grubom stranom sundjera. Ocigledno je da je masina malo radila i dugo stajala. Koristio sam je jedno pola sata, malo se igrao, svidja mi se, lepo radi, ne greje se.

Da rezimiram zadovoljan sam. Imam opciju da glodalni motor koristim u stalku za busilicu, malu Bosch GRO ceonu glodalicu mogu da koristim sa 43mm adapterom u potapajucoj bazi ove masine. Mislim da sam dobro prosao i tematiku glodalice na duge staze resio. Sad samo treba da nabavim cauru 1/8" za glodala koja vec imam.

Sad je jedino pitanje, hteo sam za ovo da otvorim drugu temu, ali mogu i ovde, glodala, da li je pametnije uzeti set tipa kao sto su oni na k-p Vorel i sl, recimo 25-30kom za 5000-7000 da se nadje ili kupovati kvalitetna glodala na komad kad odredjeni promer/profil zatreba?

Kod burgija i listova za razne testere sam pratio strategiju set kvalitetnih na pocetku i zamena po potrebi kad se nesto potrosi, ali kod u ovom slucaju mislim da ne smem ni da pitam posto je set kvalitetnih glodala.
Post Reply