regulator brzine motora

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tako sto ima motor koji je verovatno drugaciji od tvog. Nisu svi monofazni motori identicni.

Trazis od nas da pogadjamo sta se nalazi unutar tvog motora. Ja ni pod kojim uslovima necu da ti kazem: povezi to tako i tako, a da ne budem potpuno siguran da neces spaliti sve zajedno. A ne verujem da ce i bilo ko drugi.

Navataj nekog pismenog elektricara, da lepo uzme instrument u sake, i vidi kako je tacno motor napravljen.

A i dalje ne odgovaras na pitanje: cemu sve to, kad masinica ima bas sve sto joj treba?
Ko da si se zainatio, pa bas hoces da isteras prvobitnu ideju, iako ti svi kazu nemoj tako.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Pa rekao sam proesore.da pokrecem kolica brente sa njim,zbog fizickih karakteristika mi najbolje on odgovara,da nebih budzio menjace redukore bubnjeve sajle,remenice i td..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ah, ja sam shvatio da hoces da to i dalje ostane dizalica, samo da moze da ide sporije.
Bojim se da ces na kraju, cak i ako uspes, imati premali moment na malim brzinama, al...

U svakom slucaju, morace neko prvo da lepo premeri motor i vidi o kakvom se motoru tacno radi.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Не треба ту много мерења Боле
Тајмотор ће кад буде вукао колица брзо да испусти бели дим - све те дизалице за кућну употребу су са префорсираним моторима који се при дуготрајном раду прегреју и онда ...
На њима има податак колико временаморају да се хладе после десетоминутног рада
Да поновим (иако не вреди) варијатор и трофазни мотор.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Ma ljudi ja sam probao to ovako kako jeste,nakacio sam ga da vuce kolica sa trupcem crnog bora,i za meko drvo je ta brzina dobra.mozda malo treba sporije ali dobro je,sto znaci da on ne treba mnogo da se uspori.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajd da ponovimo jos jednom.

Kako god smanjivao brzinu elektronikom, istovremeno smanjujes i snagu. Samo frekventni regulator na trofaznom motoru to radi mnogo bolje nego sto radi PWM regulator na motoru sa cetkicama, to jest pad snage je mnogo manji.

Ako je za meko ta brzina dobra, znaci da za tvrdo treba sporije. Ne znam koliko, al pretpostavljam da nije bas malo.
Plus tvrdo drvo je i teze.

A ti ces da istovremeno sa brojem obrtaja smanjis i snagu.

Jedino sto ce zadrzati snagu, odnosno povecati moment pri padu broja obrtaja je mehanicki uredjaj, tj. varijator.

No tvoj klavir... okaci ga na zid ako zelis :)
Al i dalje ti treba elektricar da vidi kakav je tacno motor u pitanju, da bi se videlo sta sa njim moze da se uradi.
Post Reply