čelična šipka

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
Post Reply
Gillette
Precizni šegrt

čelična šipka

Post by Gillette »

Planiram da napravim stalke za zvučnike i to kombinaciju metal-drvo, pa me zanima gde u Bgd mogu da se nađu neki delovi tipa čelične cevi, šiljci isl?

Za drvene ploče bih uzeo neki deblji medijapan za osnovu i tanji za ploču koja nosi sam zvučnik, ali bi mi dosta olakšalo stvar ako bi negde imale da se nađu čelične šipke ovog tipa

Image

Image

to bi mi bila mnogo brža varijanta nego da neke obične cevi dam na farbanje ili evoksiranje (ili kako se već kaže)..

Gledao sam u prodavnicama za stolarske zezalice one cevi što se koriste kao noge za stolove, ali one koliko videh, nemaju mogućnost da se pune peskom (radi stabilnosti) ni da se šrafe obostrano za gornju i donju ploču.

idealno bi bilo da uradim stalke kao što su na ovom linku ispod i mislim da bi najjednostavnije rešenje bilo da na kružnu drvenu osnovu, koja bi bila postolje, namaknem nekakve metalne "poklopce" i onda samo našrafim tu šipku, ali ne znam ni gde bi takvi metalni poklopci mogli da se nađu.

http://images.google.com/imgres?imgurl= ... n%26sa%3DN

Je li neko možda imao iskustva da ovim?

Zahvaljujem unapred
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

Imaš prodavnicu kod kineza na NBG zove se Hanibal ili Kanibal imaju čudo toga za zvučnike

Takođe probaj u Dimitrija Tucovića da dobiješ info
Oni rade Sal zvučnike (mađari) i imaju dosta opreme
Možda imaju nogice
Firma se zove ELEMENTA imaju sajt!
Bez alata nema zanata
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

hvala za ovo, proveriću, mada na njihovim sajtovima ne nađoh ništa u vezi sa stalcima...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zar one "obicne" noge za stolove nemaju sa donje strane plasticni cep sa navojem, u koji se uvija onaj deo kojim se podesava visina?
Izvuces cep, napunis peskom, namazes epoksidom, vratis cep. Jos pride imas vec gotov navoj M10 (otprilike).
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

mbole, te bi mi šipke upravo i završile posao da nema tog plastičnog čepa sa navojem.

Recimo da ga skinem, napunim peskom ovo ono..ostaje mi problem kako da to našrafim na neku ploču?

Ja sam mislio da postoji varijanta da kroz ploču provrtim rupu, pa kroz rupu neki šraf, pa šraf ušrafim u mesto gde je bio metalni čep, ali mislim da je taj navoj širok koliko je široka i cev, pa kako bi onda tu došao šraf?

druga varijanta (koju bih da izbegnem) je da gornji deo šipke za stolove iskoristim i na njega zašrafim ploču-nosač za sam zvučnik, a da donji deo šipke učvrstim tako što ću da izlijem beton u kalup pa i šipku u to, samo bih više voleo kombinaciju sa šrafvlejnjem.

Vidiš npr prvu sliku? Tu je donji deo šipke na nekom drvenom postolju i svakako je zašrafljena, ali sigurno šipka i ima navoj za šraf (dakle uzak) a ne širok kao za plastični čep

Jedino ako ne misliš da sam čep ima neki šraf, pa se i on preko šrafa zavrće u šipku? e,to bi bila sasvim druga priča..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa upravo tako kako si mislio. Cep na dnu noge (barem svaki koji sam ja do sada video) je plastican.
Postoje varijante sa tim sirokim plasticnim navojem, ali postoje i varijante sa navojem M10 (otprilike) u sredini cepa.
Taman ono sto ti treba.
Ako ni to ne zavrsava posao ili n emozes da ih nadjes, napravis drveni cep visine oko 5cm, ulepis ga epoksidom u cev. Pre toga probusis rupu recimo M12 kroz sredinu. Sa one strane cepa koja ide u cev postavis one matice koje se ukopavaju (one sa zubima, ne znam kako se tacno zovu).
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

odlična ideja to sa drvenim čepom! Nadam se da taj epoksid to drži dobro..mada, i pesak sa druge strene bi trebao da to sve dobro nabije i učvrsti..
puno hvala.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pesak ti nece pomoci da se ne iscupa cep iz cevi (pomoci ce da sve zajeno bude teze i stabilnije).
Epoksidi drze "ko za oko". Jako su pogodni kad nemas savrseno nalezuce povrsine, posto za razliku od lepka, imaju sopstvenu cvrstocu.
Post Reply