dimenzije stepeništa

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
ZAAK
Majstor početnik

dimenzije stepeništa

Post by ZAAK »

iako bas nije stolarska tema vjerujem da ce se naci netko sa dovoljno iskustva za ovako nesto

trebao bih u dogledno vrijeme izvesti stepeniste koje povezuje stan sa potkrovljem. U potkorovlju se nalaze spavace sobe a u stanu ispod kuhinja, dnevni, kupaonica. Nazalost na katu zbilja ne moze biti i wc tako da je to to i nikako drugacije ;)
E sada, iskustva, struka kazu visina cca 17cm i dubina gazista 30cm. Kako prostora za to stepeniste i imam i nemam rado bih ga napravio mozda malo strmijega ali koliko?
Jeste li imali priliku hodati, koristtiti stepeniste gdje je gaziste nesto plice ( recimo 25cm ) ili gdje je visina 19 cm?
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Ufff.... Na moru imam takve, jedne su samo pliće, a druge su i više i pliće. Ne znam koliko su točne dimenzije u cm.
Obje su vrlo nezgodne za hod. Kod plićih pokušavam hodati postrance, a kod plićih i viših pokušavam preživjeti.
Svakako nisu za frekventnu upotrebu i definitivno je potreban čvrst rukohvat.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

19 cm visina i 25 cm dubina neće baš jako utjecati
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

некад давно сам у једнојкњизи о грађевинарству прочитао да се за газишта толерише висина од 12 до 19 см а дубина од 24 до 35.
Е сад што су у међувремену стопала порасла...
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
ZAAK
Majstor početnik

Post by ZAAK »

ajde nije lose, napraviti cu jedan prototip ( 3-4 stepenice ) od nekih ostataka sa dimenzijama cca 19 x 27
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam nikad isao po njima, al vidim da prave asimetricna gazista na mestima gde su veliki nagibi, odnosno gde nema dovoljno dubine.

Nesto ovakvo:
http://www.monterstep.com/stepenista-zg ... zista.html
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

mbole wrote:Nisam nikad isao po njima, al vidim da prave asimetricna gazista na mestima gde su veliki nagibi, odnosno gde nema dovoljno dubine.

Nesto ovakvo:
http://www.monterstep.com/stepenista-zg ... zista.html
isao sam ja i za mene ziva katastrofa a drugar koji ih koristi svaki dan kaze da su mu odlicne verovatno je stvar navike
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Кад се човек мало војнички увежба (да увек креће левом ногом) онда нема проблема.
Уствари има проблема ако су обе ноге леве :)
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Post Reply