Dugo punjenje Aku bušilice

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Dugo punjenje Aku bušilice

Post by Hornbeam »

Kupio sam novu bušilicu Aku, ali ne znam koliko joj treba da se napuni da li je normalno da se puni 2 dana jer mi nakon 24 sata punjenja i dlje imaju crvena i zelena boja. Ima 2 baterije i jedan punjač marka je basic meister BAS 180-2. Bilo koji savjet je dobrodošao.
Image
Last edited by Hornbeam on 26 Oct 2015 17:47, edited 1 time in total.
Sve ima svoj vijek trajanja.
Draggan
Precizni šegrt

Post by Draggan »

Nesto tu nije u redu, ili punjac ili baterija. Na punjaca pise kolika je struja punjenja, na primer, ako je punjac 500 mAh a baterija 1500 mAh, potrebno je 3 sata za punjenje, bar koliko se ja razumem u to.
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Ako punjač ne može napuniti niti jednu bateriju, posumnjao bih prvo u punjač.
Međutim...
Na specifikaciji ne vidim o kojim se baterijama radi, ako su NiCd onda su možda baterije gecrk.
http://www.amazon.de/Meister-Basic-BAS- ... uctDetails

Jesi li kupio u dućanu - novo novo ili preko nekog oglasnika pa da je "novo"?

Unimer u ruke i izmjeri napon na punjaču i izmjeri napon na baterijama. Pa da vidimo.
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

Nemam unimera, a kupio sam novo u dućanu.Kolko bi normalno trebalo da se puni.
Trgovac kaže stavi ti ovo dan da se puni i nemoj vaditi cijena je bila 50 Eura nekih 97 KM dobio po sniženju za 20%.
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

Baterija je 1000 mah
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Jel možeš na bateriji koja se ne puni pogledati da li piše NiCd ili piše NiMH?
Dosta bitna stvar jer NiCd su baterije koje se moraju "formirati" kod prvog punjenja.
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

Nicd piše. Smijem li ja ovo dugo držati uključeno, mislim mogu ja i 2 dana ali da aneće se pregrijati.
Last edited by Hornbeam on 26 Oct 2015 19:24, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Pogledaj u uputstvima što znače crvena i zelena boja
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Da, to sam i pretpostavio čim su bile dvije baterije u kompletu.

Prvo punjenje NiCd baterija traje 14-16 sati. Pune se 1/10 nazivne struje.
Jesi li prekidao prvo punjenje? Jesi li punio obje baterije? Svakako bi trebalo izmjeriti napon baterija jer ako je pao ispod neke granice te baterije više se ne mogu napuniti.

Ja sam se stvarno davno (doslovno) igrao NiCd baterijama, sigurno ima stručnijih na tom području.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

A evo i iskustva jednog od korisnika u DE: http://www.amazon.de/review/R2VJAO7H7OSTGQ

Citiram:"Aber das Hauptproblem sind die beiden Akkus, Es sind zwar zwei Stück dabei jedoch sind die echt mieserabel.
Der Akku der nicht in Gebrauch ist, entlädt sich fast genauso schnell wie der der in Gebrauch ist. Nach nun einem 3/4 Jahr und 4-5x Benutzung sind die Akkus kaputt. Selbst am Profiladegerät auf Arbeit aufgeladene Akkus sind nach 10min Gebrauch leer oder aber nach 3 Tagen liegen lassen."
Ukratko, žali se na baterije, tvrdi da se ona koja nije u upotrebu prazni jednako kao i ona koja se koristi. Bušilicu ima kojih 9 mjeseci i koristio je svega 4 do 5 puta a baterije više ne valjaju. Isprazne se nakon 10 minuta korištenja ili nakon tri dana stajanja. Inače, prethodno navodi da ju je platio 40 €.
Na tvome bih mjestu vratio tu bušilicu i dodao kojih tridesetak eura za neki zeleni bosch
Last edited by BILJEŽNIK on 26 Oct 2015 19:44, edited 1 time in total.
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

trnac wrote:Da, to sam i pretpostavio čim su bile dvije baterije u kompletu.

Prvo punjenje NiCd baterija traje 14-16 sati. Pune se 1/10 nazivne struje.
Jesi li prekidao prvo punjenje? Jesi li punio obje baterije? Svakako bi trebalo izmjeriti napon baterija jer ako je pao ispod neke granice te baterije više se ne mogu napuniti.

Ja sam se stvarno davno (doslovno) igrao NiCd baterijama, sigurno ima stručnijih na tom području.
Prekidao jesam zbog zabrinutosti zagrijnosti adaptera.
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

BILJEŽNIK wrote:A evo i iskustva jednog od korisnika u DE: http://www.amazon.de/review/R2VJAO7H7OSTGQ

Citiram:"Aber das Hauptproblem sind die beiden Akkus, Es sind zwar zwei Stück dabei jedoch sind die echt mieserabel.
Der Akku der nicht in Gebrauch ist, entlädt sich fast genauso schnell wie der der in Gebrauch ist. Nach nun einem 3/4 Jahr und 4-5x Benutzung sind die Akkus kaputt. Selbst am Profiladegerät auf Arbeit aufgeladene Akkus sind nach 10min Gebrauch leer oder aber nach 3 Tagen liegen lassen."
Ukratko, žali se na baterije, tvrdi da se ona koja nije u upotrebu prazni jednako kao i ona koja se koristi. Bušilicu ima kojih 9 mjeseci i koristio je svega 4 do 5 puta a baterije više ne valjaju. Isprazne se nakon 10 minuta korištenja ili nakon tri dana stajanja. Inače, prethodno navodi da ju je platio 40 €.
Na tvome bih mjestu vratio tu bušilicu i dodao kojih tridesetak eura za neki zeleni bosch
Nemam računa tako d će vraćanje ići teže.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Стави батерију на бушилицу па је терајда се испразни да више не може да окреће.
После је стави да се пуни и не дирајје 24 сата.
Поново је стави на машину и ради било шта да се потпуно испразни па опет на пуњач на 24 сата
касније би требало барем једном у месец дана да је потпуно испразниш па тек после да је пуниш
NiCd батерије имају "меморијски ефект" - ако их празниш до неке границе оне то запамте и после их не можеш празнити преко те границе - за толико су смањиле капацитет.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

Evo uradio sam tako ispraznio sam je pa stavljam da se puni.
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

Čekao danas ali nije se pojavila zelena samo ima crvena pokraj zelene. Sumnjam da nije šta do punjača.
Post Reply