kuhinjski otok i kosi strop

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

mbole wrote:Ko kaze da se ne stavljaju ledja za rernu? To sto nisi stavio ledja, a element je prislonjen uza zid, nece ama bas nista da doprinese tome da imas odgovarajuci protok.
Da, ako se stave ledja za rernu i usmeri vreo vazduh tako da ne dodje u kontakt sa radijatorom od frižidera, to je onda sasvim druga priča. Nisam ni ja znao da se stavljaju ledja za ugradnu rernu, moram da priznam, ali ništa čudno jer nemam nikakvog iskustva sa njom.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 05 Jan 2015 14:10, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ugradne rerne imaju ventilator koji je u njihovom "plastu". Daklem imas samu unutrasnjost rerne (ge je ono sto peces), oko toga izolaciju, pa oko toga spoljasnji lim.
Taj ventilator uzima vazduh obicno na dnu pozadi (mozda postoje varijante koje uzimaju na dnu napred, mada ih ja nisam vidjao), protera ga oko unutrasnjosti i izbaci odmah iznad vrata. To ce reci da taj topao vazduh nikada ne dolazi u unutrasnjost elementa. Sve se zavrsava u samoj rerni.

Element je ionako prislonjen uza zid. Sve i kad bi rerna bas grejala taj vazduh unutar elementa (malo ga greje sigurno), i da nema ledja, tebi zid ne da da to ode u iole znacajnoj kolicini ovamo ka frizideru. Jednostavno zid se ponasa ko ledja elementa sto se tice protoka vazduha. Kad je vec tako, lepo stavis ledja :)
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ok, onda znači treba ostaviti prostor sa zadnje strane da pećnica ima odkud vući zrak i rešetku na coklu. hvala.
koliko se dubok i širok radi utor za leđa? širina 12, dubina 4 mm?
i kako je najbolje zalijepiti ogledalo na ivericu? montažno ljepilo će dovoljno čvrsto držati?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

12 je malo mnogo, ostane ti svega 6mm "mesa". Ja bih pre isao obrnuto, da utor bude 6mm, a da ostane 12.

Za lepljenje ogledala imas poseban "silikon", bas za to namenjen. Problem je sto neki od rastvaraca u ovim uobicajenim umeju da nagrizu sloj koji cini ogledalo i nalazi se sa zadnje strane stakla (nekada je to bilo srebro, ne znam da li je i danas). Tako da posle nekog vremena dobijes crne fleke na ogledalu. Skidaj pa iz pocetka, uz ne bas male troskove.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ali 6mm utor mi je premali za šaraf, postoji velika vjerojatnost da ću probiti bok s unutrašnje strane. zašto mora ostati što više "mesa"? zar ima nekog opterećenja na tih 6mm?
ok, budem onda potražio silikon za ogledala.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

utor za leđa ja uvijek radim 12 mm x 4 mm , to je ok .
Ogledalo lijepim sa posebnom trakom za to (izgleda kao spužvasta lijepi obostrano) , jednom kad prisloniš ogledalo nema majci razdvajanja, silikon ne suši toliko brzo, pa vjerojatno ima mogućnosti podešavanja.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cek cek...
Pobrkani loncici:)
Ti mislis samo na upustanje sa zadnje strane, koliko da lesonit bude ravan za zadnjom ivicom boka a ne na falc u koji se uvlaci leosnit. Onda si u pravu, idi na 12.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

da, to sam mislio.
Još jedno pitanje, kako napraviti elment bez podnice, trebam napraviti ormarić za cijevi koje idu iz poda. mora imati vrata da se dođe do tih cijevi i pored odmah mali ladičar. dubina je 30, šitina 50 i visina 60 za svaki element
da li se to radi ovako, da je bočna do poda?
http://cdn1.jysk.com/getimage/web.medium/38028
kod takvih ormarića na podnicu ne idu nogice?

evo ja sam to ovako zamislio, da li će tako biti dobro?
Image
Image
Last edited by ninja on 10 Jan 2015 19:25, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze tako, s tim da ipak necim moras da uvezes stranice i pozadi. Daklem, morao bi da imas coklu i na zadnjoj strani ormana, ili neku usku horizontalu, zavisi gde su ti te cevi to jest gde mogu da prodju.
Da kod takve konstrukcije ne idu nogice.
Mozes staviti one malecke, sto su samo sraf za plasticnom kapicom, srafe se u sam bok odozgo, i sluze za laksu nivelaciju.
Ovo: http://www.artinvesthome.com/katalog.php?prodID=98
a ovo uvijes u bok, pa stopicu u njega
http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1028

Probaj na otpadnom komadu kolika treba da bude rupa, ume lako da rascveta univer ako mu je pretesno.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

zar mi neće pozadi leđa držati stranice? ok, budem onda ubacio negdje još jednu horizontalu.
i još jedno pitanje u vezi takvih konstrukcija kod ormara, da li se ispod podnice stavljaju kakve nogice? jer mi nekako nema smisla da ako je podnica ormara recimo široka 220 cm da nema ništa ispod nego da ju samo drže bočne stranice i naprijed cokl.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ledja, osim ako su i ona od univera, su slabasna. Previse lako ih je izviti. Ako su ledja od univera, onda nema potrebe za tim dodatkom.

Ne idu nogice, nema potrebe.
U principu, ili sve vertikale idu skroz do patosa, pa nemas 220 vec recimo tri puta po 70 i kusur (cesca varijanta), ili ako pravis dno iz jednog komada postavi se ispod svake vertikale jos po jedna "letva" visine cokle na kant. Naravno u oba slucaja moras da smislis neki nacin kako da to sve povezes, posto ne mozes da zasrafis istovremeno i vertikalu i tu coklicu za dno, ili jednu i drugu stranu dna za vertikalu. Bar jedno od ta dva mora da ide ili na ekscentar ili da se keksuje/tipluje i lepi nakon sto se ono drugo montira.

Jedino je nivelisanje malo teze nego sa nogicama, zato sam ti i predlozio ove stopice.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ok, skužio sam, stavim još jednu coklu na zadnu stranu i to će onda držati.
samo ne razumijem ovo "nemas 220 vec recimo..." 220 cega i gdje?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Aj sto ljudi ne citaju tudje posruke do kraja, al svoje :)
ninja wrote:jer mi nekako nema smisla da ako je podnica ormara recimo široka 220 cm da nema ništa ispod nego da ju samo drže bočne stranice i naprijed cokl.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ups :)
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

Jedno pitanje sa pocetka teme, kako se ucvrscuje kuhinjski otok? Sastoji se od dva ladicara dubine 50 i na njima je radna ploca dubine 80 pa dok se malo jace nasloni na rub ploce onda se malo ladicari odizu od poda. Vanjski bokovi ladicara idu do dna. Da li utiplam kutnike u pod pa prisarafim bokove ili uzmem saraf od 14 cm i utiplam ga kroz dno ladicara posto je na nogicama od 10 cm?
Post Reply