element za sudoper i spoj radne ploce

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne 72 vec 82.
Visina 72 je koriscena dok su ploce uvek bile na visini 84, a dole nisu ni isle nogice vec je element stajao na produzenim bocnim stranicama.
Tada je bela tehnika uvek stajala na podu, elementi su imali relativno malu coklu (reda 8cm) i sve je to manje vise izgledalo uklopljeno.

Kako smo poceli da podizemo visinu ploce (posto su u medjuvremenu i gazdarice postale vislje u proseku), i stavljamo nogice, pojavio se problem nesklada visine.

Jedno resenje je da bela tehnika i dalje stoji na podu, a da visak visine popunjavas nekom lajsnom ili eventualno plitkom fiokom iznad ugradne masine za sudove i slicnih stvari, ali to kod sporeta ne radi, posto njegova gornja povrsina mora da bude u nivou ploce. Za nejga mora da se pravi platforma, ali tada nastaje nesklad donje ivice te platforme i ostatka kuhinje.

Drugo resenje je da svi korpusi budu visine 82. Tada, ako hoces visinu gornje povrsine ploce od recimo oko 90 stavis nogice od 5cm (5+82+4=89 plus se malo nasteluje i dobijes 90). Za 95 stavis nogice 10 itd itd...

Bela tehnika ide na platforme koje imaju istu visinu nogica kao i ostatak, i sve se uklapa.
Sporet stoji na platformi debeloj 2, nogice ispod su opet 5 i sam sporet 84, tako da se visina lepo uklopi.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

aha, sad kuzim, hvala na detaljnom obasnjenju.
i jos jedno pitanje, da li perilica uvijek mora ici do sudopera zbog odvoda zmazane vode?ili moze biti izvlacna kosara izmedju njih?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini samo zavisi od toga kako ti je razvedena kanalizacija (dovod, posto je pod pritiskom, moze da bude kolki hoces, tj. koliko dugacko crevo mozes da nadjes).
Ako imas izvod, moze da bude i na drugom kraju kuhinje.

Inace, neka preporuka je: koliko moze da dohvati originalno izlivno crevo. Mozes da eventualno nadjes i stavis duze, al ne treba preterivati. Pumpi jeste glavni problem visina do koje treba da izbaci vodu (a ona je ista sve i da imas crevo od 5 metara), ali i duzina utice na njeno naprezanje. Nije isto dal vodu teras kroz crevo od dva metra ili na drugi kraj baste.

Nisam siguran sta je "izvlacna kosara"?
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ovo je izvlacna kosara http://iverpan.hr/oprema-za-kuhinju/kuh ... are/kosara
meni je sirine 20 cm, nalazi se izmedju sudopera i perilice. onda valjda nece biti problem da ide kroz nju do odvoda u sudoperu.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Prolazi, bez problema...
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ok, hvala.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ah... sad sam skontao. Kako si pisao o odvodu moja tupava glavurda je uklavirila da je to neki deo kanalizacije, tipa sifona, to jest da se kroz to nekako izvlaci otpadna voda iz masine :)

Naravno da moze, to je mali dodatak izmedju, pa i ako fabricko crevo ne moze da dohvati, mozes da nadjes i ugradis malo duze.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

a da li ploča za kuhanje može ići iznad perilice za suđe?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije bas uobicajeno, ali nije ni nemoguce.

Ono sto mi pada na pamet je da ce masini smetati toplota iz ploce. Naravno zavisi i kakva je masina, to jest sta ima na vrhu kad skines poklopac. Cesto je na samom vrhu plasticna cev kroz koju ide voda za gornju mlaznicu.
Sto se tice ploce, dok je sve u redu sa masinom, ona ne bi trebalo da ima nekih problema. E kad i ako pocne iz masine da ponegde islazi para, to bi vec moglo da predstavlja problem ploci.

Druga stvar je sto je obicno masina knap do radne ploce, to jest nemas nikakvog razmaka. A neophodno je bar malo da bi imao gde da proteras gajtane, nekada zabice koje drze plocu malo vire, cesto je sama grejna ploca malo deblja od radne...

E sad, ako imas mesta po visini pa da recimo tu ubacis par cm stiropora ili neceg slicnog, i to spreda pokrijes nekom lajsnom...
Sve u svemu zavisi od konkretnih uredjaja, kako se uklapa po visini...
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

da li je netko od vas kada spajao radnu plocu rezom pod 45 stupnjeva? radna ploca ce biti dekor bukva pa bi ljudi htjeli da se godovi nastavljaju a ne da je na jednom dijelu vodoravno a na drugo horizontalno. ne znam kako bi to ispalo da ih spajam pod 45?
i ovo što je ropee bio napisao, da element za sudoper može biti i 120cm. trenutno imam sudoper za koji se mora rezati rupa 100 cm, dakle sudoper bi trebao biti cca 106 da imam mjesta za kopče, zar nisu to onda velika vrata za otvaranje? da li se može, u ovom slučaju pored sudopera je ladičar, da sudoper prelazi i na njega jer je samo jedno korito a druga polovica je samo ona gornja ploha za cijeđenje.
Last edited by ninja on 13 Aug 2015 14:31, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ocjeđivač se može montirati iznad bilo kojeg "suhog" elementa. Ono što određuje širnu podormarića za sudoper je širina samog korita. Fronta širine 60 cm je standardna fronta, a ne prevelika.
Ne kužim ovo sa rezom radne ploče. Vodoravno i horizontalno je jedno te isto. Rezom pod 45 stupnjeva će se godovi sjeći pod pravim kutem i tu nema pomoći...
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

aha, ne znam ,mislio sam da je sve preko 50 cm malo preširoko, odnosno nepraktično za otvarati.
Krivo sam napisao, mislio sam na na to da su dvije radne ploče spojene u L. da i dalje će se sjeći pod pravim kutem ali će se godovi kao spajati odnosno nastavljati se.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja radio i nije SRETNO resenje ::neznam::

em ide 60 cm vise radne ploce em se svakako mora silikonisati sastav i ispod staviti kopce :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

a da li je spoj onda kao na cnc-u ili se mora stavljati T lajsna na spoj? znači moguće je ali je zajebancija.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Postoji sablon za spajanje, o kome smo pisali poodavno na forumu.

Nesto ovakvo:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=09YYc9Bxqy8[/youtube]

Ako se ne sece po sablonu, mora lajsna.
Post Reply