Cena uslužne cnc izrade ?
- Aleksandar o
- Zarezivač olovaka
Cena uslužne cnc izrade ?
Pozz.
Može li neko reći, kako u praksi gazde formiraju cenu uslužne cnc obrade, ja sam završio višu mašinsku školu i znam da bih trebala cena da se formira kao funkcija vremena obrade i utroška materijala ( + zarada ), imali smo i vežbe iz toga. Probao sam kucajući u google, "uslužna cnc obrada" da dođem do radnji koje se bave svim tim uslužno, kontaktirao sam par njih, i slao sam im cad crteže, i iznenadili su me cenama, za jedan prost deo (vrlo prost i sitan, uopšte 2D ) su mi naplatili čak 2500 din., što dosta odstupa od proračunate, dobro uzmu i oni neki deo za zaradu naravno razumem, ali tu opet mora da postoji neka računica i za cenu izrade i za njihovu zaradu, ali onaj je baš preterao .
google izbaci dosta rezultata, ali ni na jednom ne piše koji tačno softver koriste za simulaciju izrade nekog dela, pa da instaliram kod sebe taj isti ( pošto oni to koriste kao pokazatelj), pa da mogu sam da izračunam približnu cenu i da im ne dosađujem, nego svi oni u oglasima pišu pošaljite nama crtež, a mi ćemo reći cenu pa na krkaju cenu do guše, a kako, zašto, ... kada ih pitam oni kažu da sam dosadan .
Pa jel ima neko da je koristio te usluge i da je uspeo da provali kako oni rade ( oni koji nisu prevaranti, bar za jednu radionicu ), koji tačno softver koriste za simuliranje rada i kako računaju ? Jel ima neko iskustva da s nama ovde lepo podeli ?
Hvala unapred .
Može li neko reći, kako u praksi gazde formiraju cenu uslužne cnc obrade, ja sam završio višu mašinsku školu i znam da bih trebala cena da se formira kao funkcija vremena obrade i utroška materijala ( + zarada ), imali smo i vežbe iz toga. Probao sam kucajući u google, "uslužna cnc obrada" da dođem do radnji koje se bave svim tim uslužno, kontaktirao sam par njih, i slao sam im cad crteže, i iznenadili su me cenama, za jedan prost deo (vrlo prost i sitan, uopšte 2D ) su mi naplatili čak 2500 din., što dosta odstupa od proračunate, dobro uzmu i oni neki deo za zaradu naravno razumem, ali tu opet mora da postoji neka računica i za cenu izrade i za njihovu zaradu, ali onaj je baš preterao .
google izbaci dosta rezultata, ali ni na jednom ne piše koji tačno softver koriste za simulaciju izrade nekog dela, pa da instaliram kod sebe taj isti ( pošto oni to koriste kao pokazatelj), pa da mogu sam da izračunam približnu cenu i da im ne dosađujem, nego svi oni u oglasima pišu pošaljite nama crtež, a mi ćemo reći cenu pa na krkaju cenu do guše, a kako, zašto, ... kada ih pitam oni kažu da sam dosadan .
Pa jel ima neko da je koristio te usluge i da je uspeo da provali kako oni rade ( oni koji nisu prevaranti, bar za jednu radionicu ), koji tačno softver koriste za simuliranje rada i kako računaju ? Jel ima neko iskustva da s nama ovde lepo podeli ?
Hvala unapred .
- Aleksandar o
- Zarezivač olovaka
- Aleksandar o
- Zarezivač olovaka
A jel oni ako imaju cnc mašinu, jel obrađuju samo drvo ili i metal ?
Ovde nešto se i ne pominje da imaju cnc mašinu .
Ništa ne piše o tome.
Ovde nešto se i ne pominje da imaju cnc mašinu .
Ništa ne piše o tome.
Last edited by Aleksandar o on 12 Jul 2015 12:20, edited 1 time in total.
- Aleksandar o
- Zarezivač olovaka
Koji Rover, postoji Rover 33, 22, b4, 28, 27, 335, 322, 27 ATS, ... raznih brojeva ?
Last edited by Aleksandar o on 12 Jul 2015 18:05, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Ako uzmes u obzir da je u vremenu sadrzana cena masine od 20000 do 120000 eura + odrzavanje i da ta suma treba da se vrati za 3 - 4 ili 5 godina, meni te cene nisu visoke.Aleksandar o wrote:Pozz.
Može li neko reći, kako u praksi gazde formiraju cenu uslužne cnc obrade, ja sam završio višu mašinsku školu i znam da bih trebala cena da se formira kao funkcija vremena obrade i utroška materijala ( + zarada ), imali smo i vežbe iz toga.
Kupis polovan Rover za 20000, u 3 godine ce te odrzavanje kostati minimum 20% vrednosti, podelis sa 3 godine i 265 radna dana i dobijes 30 eura koje dnevno moras zaraditi samo za masinu, bez materijala, rada, zarade, razvoja,...nije to malo.
Druga je prica sto se u 95% slucajeva cnc masine u Srbiji koriste za iscrtavanje prostih, pravolinijskih sara koje se mogu uraditi i na daleko pristupacnijim masinama, cak i u ssm varijanti. Po mom misljenju, cnc uslugu treba koristiti samo za izradu sablona i za bas komplikovane i precizne radove gde cena nije presudna.
Mali je Rover u Valjevi, mozda i 22
Ne zaboravi i struju (ne radi na vetar), alat, ostrenje alata, radnika (cak i ako si ti sam radnik), prostor u kome se nalazi (sigurno je neces drzati na livadi)...
Kad sve to saberes dobijes troskove.
Pri tom neki troskovi zavise od kolicine posla (utrosak struje, alata...)
A neki su tu radio ne radio (prostor, radnik...)
Kad sve to saberes dobijes troskove.
Pri tom neki troskovi zavise od kolicine posla (utrosak struje, alata...)
A neki su tu radio ne radio (prostor, radnik...)