Daske tanje od cola

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Zasto bi lepio stranicu koja je 10 cm visine da se ne bi uvila. Dovoljno j da nadje radijalno secenu dasku, i nece se uviti. Pravljenje elemenata od letvica je nuzda iznudjena time sto kod nas ne moze da se nadje kvalitetna daska. No, kada su u pitanju male kolicine, dovoljno je samo dobro gledati na stovaristu.

Imam jedan orman sa fiokama, pravljen pre 80 godina, sa visinom fioka od 25cm, i nigde se nije uvio. a mozes misliti, nije lepljen.

Bole, ta testera bi trebala vise da sama sebe vodi nego sto ti nju vodis. Jedan od trikova za to je i kerf rende, kojim napravis rez dubok 1cm skroz okolo. Testera uvek ide linijom manjeg otpora, ako nema drifta zbog loseg razmetanja, i kada si joj napravio vodjice na ovaj nacin, ostaje samo da guras i vuces. Mislim, puno guiras i vuces, ali to je to.

Ja bih uvek stavio rucice u suprotnom pravcu, cini mi se da bi mi tako bilo lakse. A i testeru bih ostrio da sece u oba smera, sa dva razlicita zupca, i otvorom za izbacivanje strugotine izmedju, ali to je vec prilican zadatak, posto treba napraviti platnu od pocetka.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Da,Br,radijalno secene daske ima u svakoj piljari na cosku i to po bagatelnim cenama...
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

a biranje po stovaristima dize cenu jos bar 50 evra po kubiku i jos sat vremena preturanja po gomili....
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

i zaboravih...da te radijalne daske sa stovarista budu sirine 11 cm ili 21,22 cm a to se bas lako nalazi da ne moraju da se lepe...pozdrav
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jos nikada nisam platio vise zato sto sam birao dasku. Ni na jednom stovaristu na kome sam bio, niti ni u jednoj susari. Jedini uslov je da ponovo slozis ono sto je rastureno. A kada seces stablo tangecijalno, moras da imas barem jednu radijalnu dasku, onu iz sredine.

A i secenje dasaka u spostvenoj reziji nije nikakva mudrost. Za male kutije, to se ocas posla uradi iz ogevnog drveta, i osusi za jako kratko vreme.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko sam ja shvatio, coveku treba nesto reda 0.02 - 0.05 kubika, posto pravi KUTIJICE.
Znaci ne kutije vec kutijice, nesto malo po definiciji deminutiva.

A ne pravi ih industrijski, pa da mu treba 100 kubika mesecno.
Dal je kubik 300 ili 350 ili 400 evra, u toj kombinaciji je jako nebitna stavka, posto se na kraju svede na 2 do 5 evra vise ili manje.

Kad tangencijalno rezes trupac, najsira daska je upravo radijalna. A od siroke daske nikad nije bio problem napraviti uzu. Pa ako bas hoces i 21.22mm siroku.
Suzavanje dasaka po sirini je trivijalan posao, koji moze da se obavi u maltene svakoj radionici koja ima i s od stolarska. Od rucne testere do rucnog cirkulara, o bilo kakvom stabilnom da ne pricamo.

Ne vidim cemu takva zajedljivost?
To sto ti nisanis svaku paru i najbitnija stavka u majstorluku ti je cena, ne znaci da to vazi za svakoga. Mene recimo malo zab*le za cenu. Jednostavno mi nije interesantna osim preracunata u vreme. Znam sta hocu, a kad se skupi para, to cu i da nabavim. Danas, sutra, kroz mesec, godinu, pet... kad tad.

Postujem, neko ovim zanatom hrani familiju, i njemu je cela prica u ekonomiji. Al ne naturajte to svima.

Shvatite konacno da cena nije svima glavno i jedino merilo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

@BR
Sam sebi sam izgledao glupavo dok sam na prazno mlatarao rukama kroz vazduh, razmisljajuci dal da rucke stavim ovako il onako :)

Na kraju je presudilo sto kad stavim ruke u polozaj u kome ce se otprilike nalaziti dok secem, kad su rucke popreko, jednostavno osecam da su mi misici u podlaktici vise napeti. Nekako mi je neprirodan polozaj, gde su sake potpuno horizontalno. Stavi ih i videces da je neki misic nategnut. Ne znam kako se zove, al ide otprilike od lakta ka palcu.
Kad drzim sake tako da uhvate ovu rucku koja je uzduz misici su mnogo manje napeti.
Verovatno bi idealna bila neka koja je vertikalna, al to bi cak i za mene bila prevelika prerverzija (zamisljam je sa dve rucke od testere za lastin rep :))
Ili neka koja ide popreko al pod uglom od jedno 30-45 stepeni u odnosu na horizontalu.

Ovo danas sto sam probao, prati ona rez sasvim lepo, iako je sam list trenutno katastrofalan (nisam mogo da izdrzim a da ne probam). Nisam cak ni obelezio rez vec sam krenuo da secem trupac "nako" od oka sto bi rekli. I nekih 20-tak cm sam je sasvim lepo kontrolisao iako je vukla u jednu stranu (posle sam zaseo sa Srkijem da bistrimo politiku i deljemo pivo :))
Moja procena je da kad se list lepo naostri i razvrne malkice vise nego sto je sada, i kad mu se sredi drift, da ce da reze sa daleko manje napora, i maltene bez ikakvog upravljanja (naravno ako rez zapocnes kako treba).
Trenutno je list samo "odstancovan", i eventualno je protrcala neka brusilica preko njega. Pa je jedna strana zuba malkice zaobljena, a druga sa "zicom". Ustvari... i ti si ako se dobro secam kupio iste takve Kordunove listove.

Ono sto sam promasio prilikom prvobitne procene, je da sam ocekivao da ce triceps da bude taj koji je opterecen. Jock, opterecen je biceps i to maltene staticki (pa zato najvise boli), a glavni posao rade misici koji pomeraju ruke iz ramena napred-nazad (rekao bih da su u pitanju grudni i nesto na ledjima, prema onome sto polako pocinje da boli :))
Naravno tu ima uticaja i konkretna pozicija obratka dok se reze, al ne mozes tu preterano da pomeris stvari.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

da je cena bitna,ne bih predlagao plocu koja kosta 20 evra kvadrat...
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

mbole wrote:Nikola bojim se da ne shvatas sta covek pravi. Njegov prvi post.
Konkretno orah ili neko drugo tamno, tvrdo drvo
Daklem ne dolazi u obzir nikakva camovina, bukva, jeftina roba...
Covek je napisao da pravi fine male kutije. To se pravi upravo od tankih dascica finog i mirnog drveta. Nije roba koja se pravi "na kolicinu", pa te zabole kakva je, po sistemu "sta hoces za te pare".
To je skupa roba, koja trazi puno rada, i zahteva perfektnu izradu, i naravno perfektan materijal.

Veruj mi da ta JAF-ova duplo skuplja ploca vredi svaku paru koju das za nju. Ne kudi konja koga nisi jahao.

Nema jeftino i dobro. To sto nazalost vecini majstora musterije traze samo da bude jeftino... je vec malo ozbiljniji problem koji mi tesko ovde mozemo da resimo (za to vec treba neka ozbiljnija revolucija, besenje na Terazijama, odlazak u sumu na duzi period i slicne zanimacije... al ... ko zna...)
Sto rece ona baba na pijaci: "nije cero meni roba skupa, nego si se ti lose udala" :)
Mbole,koristio sam tu plocu,zato je i toplo preporucujem jer mi je ustedela 5,6 dana rada...radio sam frontove za kuhinju i nisu se ''makli'' vec dve godine...
A sto se tice vrste,Sinisa je napisao orah ili neko drugo tamno drvo pa sam zato pretpostavio da mu vrsta nije bitna i da bajcovanjem postize sta mu treba...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Od kad smrca spada u tvrdo drvo?

Ta ploca jeste vise nego dobra za kuhinjski front, al jednostavno nije za nesto ovakvo: https://www.etsy.com/market/fine_wood_box
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Pozdrav svima.

Nisam bio tu za vikend a vi ste se baš raspisali. Hvala svima na odgovorima i savetima, ali MBole je potpuno u pravu.

Pravim male kutije, maksimalnih dimezija D30xÅ 20xV25. Kutijice za nakit, kovčežiće sa blagom, razne male ukrasne kutijice. Ne hranim familiju od toga, čak ih i ne prodajem, nego poklanjam. Nisam stolar i imam vrlo malo alata, ali volim da pravim te male formate, uživam u tome. Ne žurim nigde, pravim jednu kutijicu i po mesec dana. Telefon kojim sa slikao neke od kutijica u izradi mi je otkazao poslušnost i izgubio sam sve slike, ali ću probati da dođem do nekih koje sam slao, da vam pokažem bar nešto od tih kutijica. Daleko od toga da su remek dela, ali za nekoga ko ima par sati nedeljno da se opusti uz drvo, meni su odlične :).

Nastavljani komadi mi se nikako ne uklapaju, formati su mali i kada bi neka od stranica bila nastavljana, izgubila bi draž :). Istina je da ne moram da koristim tvrdo drvo, ali od kada sam prvi put uzeo hrast, svidelo mi se. Teže je i tupi sav alat, ali jednostavno je lepo :). Planiram sada da uzmem nešto tamnije i napravim kontrast sa belim borom koji mi je ostao od ranije. Do sada sam se snalazio tako što sam uglavnom koristio ono što sam već imao, od starog nameštaja i razne dašćice koje sam nalazio u radionici (podrumu). Kad sam došao do ručnog abrihtera, počeo sam da kupujem suve daske i tanjim ih na potrebnu debljinu, ali mnogo toga otpadne. Nije mi zbog cene, kupim dve daske mesečno, ali ipak, lepa suva daska se pretvori u gomilu suve piljevine :). Koristio sam i mdf za fiokice, ali bih hteo da nađem alternativu mdf-u i koristim samo drvo. Zbog toga i sva ova rasprava, gde naći tanke daske :).

Očigledno je najbolje razrezivanje, samo da dođem do odgovarajuće testere. Do tada ću potražiti pomoć lokalnog stolara i svi problemi rešeni :).

Hvala još jednom svima na savetima, zaista mi je značilo.

Veliki pozdrav :)
Ako neće na silu, neće nikako :).

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni barem je lakse da obradjujem tvrdo nego meko drvo kada se pravi ovako nesto.
Jeste, brze tupi alat, ali zato ne "povlaci" kad naidje na meksi deo goda, manje se krza, zacepljuje...
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Baš tako, tvrdo drvo "prašta", meko ne :).

Sećam se jednom, taman obradio neki poklopac od belog bora sa 320 granulacijom, stavio ga na sto i tražio neki alat, ne znam tačno koji i sasvim slučajno u tom kopanju po alatu spustim dleto na taj, tek obrađeni poklopac... Naravno, oštrim krajem... Ništa, ajmo ponovo :)
Posle toga sam napravio još jedan sto, samo za sklapanje i fine radove :)
Last edited by Sinisa on 15 Jun 2015 15:53, edited 1 time in total.
Ako neće na silu, neće nikako :).

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija :)
vuk samotnjak
Precizni šegrt

Post by vuk samotnjak »

mbole wrote:PS
A veceras sam konacno sklopio i "pravu" za razrezivanje. Jos nije finisirana al sutra ce da bude probana kako radi:
[url]http://s5.postimg.org/qduoehkqb/2015_06_13_01_30_36_0026.jpg[/url]
mbole-svaka čast :prs:
Ubaci koju sliku sa probe(ili još bolje-snimak):)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne postizavam, sto bi rekli.
Naostrio sam list, al ga opet nisam razvrnuo koliko bi trebalo. A i bilo je nesto na brzinu probanje, samo par minuta da vidim dal uopste radi. Posle prosao vikend, uhvatile druge obaveze, ne stizem da odem do drugara gde mi je to.
Ipak je to trupce od oko metar duzine, ne mogu da ga uhvatim kod sebe, mora u veliku stegu na pravoj stolarkoj tezgi.
Post Reply