sobna vrata od jasena

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
lukank
Samostalni majstor

sobna vrata od jasena

Post by lukank »

Pozdrav, trebam napraviti nekoliko sobnih vrata od jasena.Trebala bi se farbati u bijelu boju pa patinirati. E sad me prvo zanima da li ce ta vrata biti preteska i da li ce brodska sarka moci da ih drzi? Kao drugo da li ispune da radim od furniranog mdf ili puno drvo? Kakva su vasa iskustva i predlozi?
Last edited by lukank on 20 May 2015 09:11, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stavi vise sarki. U gornju zonu dve u donju jednu.

Koliko ce biti teska zavisi i od toga koliko ce biti debela.

Posto su u pitanju sobna vrata, furnirani MDF je zgodniji, posto je mirniji od drveta, pa ces imati manje problema sa radom, a nemas problema sa vlagom.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

sve zavisi kakav je model vrata moze i furnirani mdf da ti odradi opasan posao a i lakse ti je mnogo nego da lepis tablice
a sto se tesine tice nikakv problem samo kvalitetna brodska sarka npr je koristim hefelove i odlicne su
i slazem se sa boletom dve u gornju zonu da budu
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

za masivna vrata samo cetvorokrake sarke dolaze u obzir kaka brodska sarka za vrata koj ce biti 80 do 100 kg i sutra nedaj boze kad od tezine padnu kako da ih nastelujes???
smirglaj nikad dosta
lukank
Samostalni majstor

Post by lukank »

Radicu vrata na kontra profil, i ja sam mislio da stavim furnirani mdf ali u Cg ne mogu naci furniran sa jasenom, posto ce ostatak biti od jasena
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

ja se izvinjavam mislio sam da ce vrata da budu sperovana pa onda furnirana u jasenu mislio sam da za tablicu pitao samo zbog izgleda da bude drvena
onda se slazem sa radenkom za sarke posto ce da budu poprilicno teska ako ide od masiva
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Jasen je dosta tezak, kao i hrastovina od koje se uglavnom prave jaka ulazna vrata, a plotovi unutrasnjih pregradnih vrata se prave tako da budu sto laksi. Ali, niko ne moze da ti zabrani da radis kako hoces i od kog materijala hoces.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cek bre... kakvo je to krilo za sobna vrata od 100 kila?
Pa i za ulazna, ako ih ne racunamo sa sve stokom, il nije u pitanju neki ekstremni primerak.
Jos nisam sreo iole "normalno" krilo koje nisam mogao da podignem, a nisam bas Upmah-Pah da 100 kila dizem tek tako :)

Gustina jasena je oko 0.71 Kg/dm^3 (ovo je najveca gustina koju sam nasao, obicno je to oko 0.55 do 0.65)
Recimo da je krilo puna tabla od jasena dimenzija 200X80X5cm, to izadje na 80dm^3. Odnosno na 57 kila. A vrata nisu puna tabla debljine 5 cm, vec imaju i tablice koje zauzimaju najvecu povrsinu i drasticno su tanje to jest lakse.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

mbole pa i ta od 57 kg trebaju mocne sarke a ne brodske koje mislim da su cist promasaj a vecinom ih kiriste?????
smirglaj nikad dosta
lukank
Samostalni majstor

Post by lukank »

Cekaj, ako sam dobro shvatio, preporucujete mi cetvorokrake uvrtne sarke, i ispune od medijapana, jel tako?
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

ja dajem glas za cetvorokrake( otlav) sarke 12 god ih koristim bez ikakve zamerke i reklamacije a sto se tice tablice slazem se za furnirani medijapan::prsgore:
smirglaj nikad dosta
lukank
Samostalni majstor

Post by lukank »

svakako da jesu kvalitetnije, ali lajsna na brodsku ljepse pridje, samo sam zbog toga malo u dilemi. A medijapan mi odgovara samo ako pokrivna boja bude isla
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

furnirani medijapan moze da se bajcuje ili samo lakira on se furnira u drvo od kojeg je friz vrata ako od njega radis ispunu (tablicu) vrata od masiva>
smirglaj nikad dosta
lukank
Samostalni majstor

Post by lukank »

Znam to Radenko ali kod nas ima samo mdf furniran bukvom ili hrastom, nema jasen, a meni treba upravo to jer vrata radim od jasena. Tako da mi prilikom bajcovanja nece biti ista nijansa.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

to izvedes sledecim redosledom ako ti je tablica od furniranog medijapana u hrastu nju pre sastavljana frizeva izbajcujes sa odnosom bajc rastvarac u odnosu 1:3 a frizeve posto su od jasena sa bajcom 1:2 i dobices istu nijansu ali pre toga napravi probu !
smirglaj nikad dosta
Post Reply