Bosch vs Metabo

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Boda
Zarezivač olovaka

Bosch vs Metabo

Post by Boda »

Pozdrav svima, ovo je moje prvo javljanje, i prva dilema.
Dakle, da predjem na stvar :)
U narednom periodu planiram kupovinu ger-a, to jest kao totalni amater, za kucne potrebe ili ti za secenje alu lajsni, drvenih lajsni i za neke dodatne ideje koje mi padnu na pamet prilikom uredjenja kuce.

Naime, uz mnogo googlanja moj izbor se sveo na dva proizvodjaca i modela...

Bosch GCM 10J
Metabo KS 254 Plus

.. i na brdo rezultata sa ovog foruma, gde sam citajuci naisao na dosta korisnih tema i saveta.
No, sad je na redu odluka koji od ta dva kupiti, ili mozda kupiti neki treci? Odustao sam od poteznih jer sam procitao ovde da nisu precizni kao ovi obicni, a i nece mi trebati nikada rez duzi od 7-8cm.
Cifra je do 60k max a prioritet mi je preciznost secenja pod 45....

Ako neko ima iskustva, bio bih mu zahvalan za pomoc oko izbora marke i modela, jer ipak je ovo forum na kome ne manjka takvih stvari.

Hvala.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Metabo :stolt:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Otkud to da je potezni ger neprecizan?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Konstrukcijiski gledano, potezni mora da bude neprecizniji od onoga koji to nije. Jednostavno imas vise mesta gde postoji zazor, i poluge su vece.
Sad, nekome je neprecizno 2 desete, nekome je precizno sve sto je ispod milimetra. Sve zavisi sta radis.

Naravno, kad se dodje do konkretnih primeraka, to ne znaci da ce potezni Kapex biti neprecizniji od kineza koji nema potezanje.

Nemam iskustva ni sa jednim gore navedenim modelom, ali se i meni metabo vise svijda iz par razloga:
1. tezi je, a to uvek znaci mirniji rad
2. svidja mi se kako je postavljen motor, bolji je balans.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

meni oba ne izgledaju lose, inace ja sam svojim poteznim milwaukee i bosh zadovoljan, ne treba preterivati sa preciznoscu
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni preciznosti nikad dosta. Nece se baci sto bi rekli :)
Ko sto napisah, sve zavisi sta radis. Za uklapanje drvenih greda na krovu, milimetar je vise nego dosta. Al na ramu za sliku, nekada se vide i 2 desete.
Boda
Zarezivač olovaka

Post by Boda »

Upravo zbog toga I pitam, jer mi je u planu sledece godine po zavsetku ovih radova I izrada 6 alu prozora, koje znam da radim, ali nemam ger, a prosli majstor koji je ugradjivao iste na drugom objektu ae koristio potezni, pa su mi veci prozori na spojevima milimetar skoro odmaknuti, tjst spoljni krajevi spojeva.
Dakle, gledacu da uzmem Metabo, shvatih da ima vise prednosti.
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

A Makita ?
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Otvorili se gerovi? A mozda je problem u majstoru? pogledaj I festool simetric, ne deluje lose I nije potezni
Boda
Zarezivač olovaka

Post by Boda »

Ne, nisu se otvorili, vec je na 2 od 3 prozora ugao secenja manji od 45, pa na spojevima prozora ima zazor, drugar i ja smo sklapali iste, ali je njegov neki majstor to sekao na mere, imamo alu presu etem ali ne i ger, pa je sekao drugi majstor. Na pitanje zasto na 2 prozora ovako zinuo, kaze da je sekao poteznim (BOSCH) jer mu je navodno neki pravi za te stvari crkao.

Pa deluje da je problem u majstoru, ali bas zbog toga necu da dam nikome da mi radi ono sto ne znam, ako mi fali samo ger, pa ako zajebem nesto, zajebao sam sam, necu psovati druge :) .
U to sam pricu i upao posle racunanja svega sta mi treba za drvenariju, vise mi se isplati kupiti za sebe neku kvalitetniju stvar i uraditi sve sto mi zatreba sa njom.

Makita, pa nisam nasao nista u toj ceni do 60k, a ono sto jesam, ima manje sirine i dubine rezanja, a i laksa je dosta (LS 1040 12kg) naspram 18.5kg Metabo i 15kg Bosch. Vodim se gore pomenutom logikom "Teze-Bolje" :)
Mozda Makita MLS100, ali nekako ne znam kakvi su, vise cenim Nemacki Metabo i Bosch, ne tvrdim da su bolji ili gori, vec jednostavno makitu nisam toliko cesto sretao, vecina hvali ova prva dva.

A ovaj Festool je preskup, preko 100k, toliko nikako ne zelim da dam, od cega cu posle raditi kucu :)
Last edited by Boda on 16 May 2015 21:17, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Veruj da makita pravi odlican alat. Imam makitin neznam model valjda 1200. Nije potezni I bas precizno reze. Testera mu je 250. A tebi Ako je cena bitna Onda metabo
Boda
Zarezivač olovaka

Post by Boda »

Ma cena je svakako bitna, sto jeftinije to bolje!
Nego jedino mi za kasnije ovo za alu profile, ne znam oce biti dovoljno velik rez, to me najvise brine, ali evo, sad mi je ova LS1040 definitivno zapala za oko!
Sad je na akciji 40k, sto je zaista i vese nego ok cena.
Last edited by Boda on 16 May 2015 21:49, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ja bih makitu, a ti biraj po svom ubedjenju
Boda
Zarezivač olovaka

Post by Boda »

I ja bi, ali evo sad sam nasao manu. Pod 45 dubina reza je 93 a sirina 67? Dok kod Metaba recimo pod 45 ispada dubina 100 a sirina 90.
Makita mi zadovoljava sve zahteve osim alu profila cija je sirina 77 dok dubina nije problem od 70.

Izgleda pored dobre volje, Makita se ne uklapa u moje potrebe, osim ako ja tu nesto nisam dobro procitao u specifikacijama?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply