diy stolna pila

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
jiva
Majstor

diy stolna pila

Post by jiva »

Znam. Još jedan ludjak sa svojim fiks idejama
Ali uvjeren sam da je moguce napraviti tako nešto sto će parirati i fabrickim stolnim pilama u rangu jeftilena od 100€ do cca 1000€ već i razvikanijih marki.
Da skratim,plan je već realiziran kako na papiru tako i u materijalu, spomenuti ću samo neke detalje: rucni cirkular je Makita 5704R, kao ploču ću koristiti tzv " bosanku", a firung će biti riješen preko kuglicnih lezajeva, ucvrscivanje firunga ce biti u dvije tocke.
Ono za sto nisam siguran je polozaj pile. Tj. Da ju stavim u sami centar stola ili vise prema sebi?
Te koja visina stola je optimalna s obzirom da sam visok 2 m.
Stol tj. ploča je dimenzija 120(širina)*100cm (dubina)
Kako projekt bude napredovao okacic cu i ovdje slike
jiva
Majstor

Post by jiva »

Samo da izrazim svoje misljenje o mom projektu i općenito o ovakvom pristupu.
kada kažem stolna pila ovo se ne moze nazvati tako, u punom smislu. Ipak je ovo samo pripasani rucni cirkular ispod stola. I ne očekujem cuda po pitanju mog projekta, daleko je ovo svjetlosnim godinama od bilo nekoga profesionalnog stola za neki obrt
Tamo gdje ja ciljam je makita ili metabo u rangu 500-800€
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Neka je sa srecom Jiva
Ne znam jeli pratis rad Lumenog, on je napravio jednu po svom konceptu, sad radi drugi model. Pgledaj ovde
http://woodgears.ca/
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Neko moje razmisljanje o polozaju je sledece:
Posto ti treba da daska bude poduprta i na ulazu i na izlazu, deluje da je sredina najbolje resenje.
Ali... na izlazu uvek mozes da dodas neki valjak ili drugi sto identicne visine ako radis sa dugackim komadom, sto na ulazu ne mozes.
Ne znam koliku duzinu stola si planirao, al u svakom slucaju, treba da mozes da dobacis do zadnje strane lista a da se ne naginjes previse.

Sto se tice visine, ona je povezana sa ovim prethodnim.
Na ulazu ne bi trebalo da moras da se savijes da bi drzao dasku prislonjenu uz plocu, a opet kad kraj daske dodje do zadnje strane lista ne treba da ti je neudobno da ga i dalje drzis pritegnutog.

Mozda je najjednostavnije da probas. Postavi neki sto na sred sobe, simuliraj da seces dasku, podmeci knjige ili sta vec imas pri ruci pod nogare dok ne dobacis do visine na kojoj ti je udobno da radis (posto si povisok, tebi sigurno odgovara veca visina nego standardna).

Po meni, vecina radnih stolova i masina je prenisko za danasnje prosecne visine ljudi koji rade na njima. Standardi su pravljeni jako davno, kada je prosecna visina bila daleko manja nego danas.
Ja nisam preterano visok (oko 185), pa me uvek bole ledja od onog cuvenog najneudobnijeg polozaja kada si malo savijen, na maltene svakoj masini i radnom stolu koji sam probao.

Nakon vise isprobavanja ustanovio sam da meni odgovara visina koja je otprilike malo ispod struka. Kad su mi ruke savijene u laktovima za oko 30 stepeni da ivica dlana lezi na povrsini stola.
Verovatno nekome drugom to ne odgovara, al zato probas pa ustanovis sta je tebi udobno. I da, probaj da ostanes u polozaju koji ti diktira sto nekoliko minuta, na par sekundi covek i ne primeti da su mu neki misici neprirodno napeti.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Nisam pretjerano pratio tuđe radove u detalje, više sam pratio forume i you tube da dobijem informaciju koliko je ovakav diy uradak uspješan. Moj dizajn pile je u biti "iz glave" jer ono sto nekog zadovolji neće nužno i drugoga. Više mjeseci sam razmišljao o dizajnu pa na taj nacin "od nule" može da se eliminiraju moguće greske koje bi se tek kasnije pokazale....bar se nadam :)

Mbole poslusao sam vas savjet i sinoć vsam na cudenje mojih ukucana mahao rukama iznad praznog stola. Stavljao sam knjige ispod nogu i došao do toga da mi je idealna visina kako ste mi i sami rekli malo iznad struka, ostavio sam kao opciju mogućnost podešavanje visine +- 5cm
A list pile sam pomaknuo vise od sebe prema zadnjem rubu od kojega mjeri 30-ak cm, mozda se cini malo ali poslusat cu vas savjet i odostraga dodati rasklopiv produžetak, koji ce se nalaziti i lijevo od lista pile, ipak garaza mi nije nesto pretjerano velika pa dok pila miruje nece oduzimati puno prostora
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto bi rekli:
Deluje sasavo, al mene ledja vise ne bole :)

Iako nisam ni blizu visok kao ti (ja sam na skromnih 183), godinama sam se patio sa preniskim stolovima. Dok nisam ukapirao da stalno stojim malkice sagnut, i ledja pukose.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Ako je utjeha meni si pomogao.
Pitanje: za stol radim neku vrstu stege, koja se funkcijski i ne razlikuje od onih obicnih, brine me samo da li je pravilno koristiti klasican M navoj, pošto vidim da ove klasične imaju duži hod, ili je to samo stvar da se nesto brže stegne ili otpusti?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kod stega se obicno koristi trapezni navoj iz dva razloga:
1. Ima tipicno veci korak nego odgovarajuci M navoj, upravo da bi mogao brze da stegnes/otpustis
2. Za isti nazivni precnik trapezni navoj moze da istrpi nesto vece sile

Nazalost navojna vretena/matice je gotovo nemoguce naci u trapeznom navoju, osim da skidas sa starih masina, stega...
Ureznice kostaju ko bubreg (reda 120 i vise evrica za navoj precnika 12mm), nareznice nisam nikada ni trazio...

Ako to sto stezes nije na granici izdrzljivosti navoja, i nije ti prioritet da bude brzo otpustanje/stezanje, radice i standardni M navoj malo veceg precnika.
Ako ti je bitna brzina, mozda da razmislis o ekscentru.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Onda će biti ok, brzina mi nije važna, a snaga stezanja neće biti pretjerana.
Trapezni navoj.... mislim da je bila stara preša za grožđe u garaži sa takve dvije šipke, dali smo to nekome prošle godine...godinama se spoticem o nju i kada je se konačno riješim. ....
Last edited by jiva on 18 May 2015 14:55, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Klasika :)
jiva
Majstor

Post by jiva »

Krenuli radovi, prvo ljepljenje bosanke i mdf-a, razlog je jer je bosanka 12mm, pa sam ju poduplo sa isto 12mm MDF-om, inače bosanka poprilično skupa, 1m2 platio skoro 30-ak eura, s obzirom da nemam dovoljno stega, bar ne onih kvalitetnijih ili večih, odraditi će i kukuruza u kantama svoje :D, ima tu i svega ostaloga

Image
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

jiva wrote:ima tu i svega ostaloga
Entuzijazma ponajviše, a to je najbitnije :)
jiva
Majstor

Post by jiva »

Prije samoga ljepljenja sam napravio rupu za testeru, preciznije Makitu 5704R, plačena 150 eura na akciji. U istom rangu cijene je bio na akciji i plavi bosch, 200W snažniji, ali nije dolazio a klinom ???
Volio bi znati zašto? Nije li to opasno? Inače bi se odlučio za bosch samo radi veće snage, ali ovako sigurnosti radi odlučio sam se za Makitu

Image

Makita je lijepo sjela, u milimetar, onako na knap, inače je ne mislim baš više vaditi van, vjerojatno ću si za grublje radove kupiti drugu, kada se naleti na kakvu akciju, vjerojatno Maktec, za grublje radove dovoljna

Image
Image
Image

Ako primječujete rub pile tj. rub ploče je 12mm, isto koliko i MDF, ono što će da drži samu pilu će biti čelične pločice (širine 5cm, dužine prema tijelu podnožja pile) te debljine 4mm, položene 1-2 cm preko ruba pile, i ušerafljene preko više imbus M vijaka u Trio matice
Last edited by jiva on 21 May 2015 21:23, edited 1 time in total.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Å to se tiče trio matica prvi izbor su bile ove jeftinije.....

Image

...onda sam skužio na probnome komadu da to neće da drži s obzirom da m vijak ne ide sa kontra strane, već ove, rješenje sam našao u korištenju dodatnih šerafića i super brzoga ljepila...ipak ću koristiti Trio matice, ovaj svoj amaterizam sam morao da podijelim sa vama

Image
jiva
Majstor

Post by jiva »

Izrezan i onaj dosjed (ne zna kako se to stručno zove, ako netko zna molio bi da napiše), brat kako radi u stolariji napraviti će neki taj dosjed od ostataka masiva, mada bi i mene zadovoljio komad MDF-a sa onim bijelim filmom
Dubina dosjeda je 7mm
Inače sa ovim sam se cijelo popodne nazafrkavao, a i divota je raditi pod žaruljom od 60w i grafitnom olovkom po smeđem materijalu, oči me bole koliko sam ih izbuljivao :forvonad:
Frezer je bosch plaćen prije nekoliko godina oo 100-tinjak eura, odličan za raditi, kvalitetan, precizan i dovoljno snažan, mada je zeleni, meni itekako zadovoljavajući

Image
Image
Image

Malo treba to još naravno na finije pošmirglati
Last edited by jiva on 21 May 2015 21:39, edited 1 time in total.
Post Reply