Dolazak Ikea-e u Srbiju

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
žutokljunac
Zarezivač olovaka

Dolazak Ikea-e u Srbiju

Post by žutokljunac »

Pošto se već par meseci zanimam za ulazak u posao sa pločastim materijalima, zanima me kako vidite da će se male stolarske radionice i manje i srednje firme koje se bave nameštajem nositi sa dolaskom ovog giganta. Å ta će se desiti? Koliko malih će se zatvoriti i ko je uopšte konkurentan njima. Gledajući njihove cene, asortiman i dizajn, rekao bih da će napraviti pravi lom u stolarskom poslu. Evo primera njihovih kuhinjskih blokova: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/categ ... hen/23598/ Hiljadu mađarskih forinti je trenutno manje od 400 dinara, dakle oko 3,3 evra.
Montaža im je jeftina, izbor ogroman, dizajn odličan.
Å ta mislite da će se desiti sa manjim stolarskim radionicama i proizvođačima nameštaja u Srbiji, dolaskom Ikea-e.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Posto imamo ovdje dosta kolega iz Hrvatske, volio bih da nam oni prokomentarisu njihovo iskustvo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kad malo izmnozis, recimo ovaj prvi sa stranice kosta oko 90 evrica (27*3.3), a prost je da prostiji ne moze da bude.
Cak bez nogica, sa klasicnom coklom, to ce reci brzo propada...
I nisam bas siguran koliko ce cene biti u rangu Madjarskih. Isti televizori u Madjarskoj kostaju dosta jeftinije nego ovde.

Pored toga, Ikea se nikada nije proslavila kvalitetom materijala od kojih pravi elemente.
Dizajn...OK. Al to se bar na ovim prostorima "skida" bez problema.

Ocekujem pocetnu navalu, i onda kao i obicno smirivanje strasti.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

u suštini nije ništa bitno. U IKEI i sličnim centrima kupuju uglavnom oni koji traže lijep i jeftin namještaj, a koliko će to trajati to je u drugom planu.
U IKEI su cijene pojedinih elemenata jeftine, al im je takva i kvaliteta, sve imalo ozbiljno košta.
Osim gore navedenog, obično tamo ljudi kupuju uglavnom na kartice, na rate,.... pa uglavnom to i nisu naši kupci.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

žutokljunac wrote:Å ta mislite da će se desiti sa manjim stolarskim radionicama i proizvođačima nameštaja u Srbiji, dolaskom Ikea-e.
Pa opasce promet onima koji su se orijentisali na takvu proizvodnju, kao "Forma ideale" i njima slicni. A zanatlije su i do sada imale uglavnom narudzbine sa posebnim zahtevima i po meri, a vrlo retko za pojedinacne elemente standardnih dimenzija.
Ikeu nije trebalo ni zvati da dodje, jer kad se sve sabere, niti ce zaposliti nesto mnogo radnika, niti imaju kvalitet.
Sto se mene tice, od takvih mogu da kupim samo neku kancelarijsku stolicu ili lampu, t.j. nesto od metala ili plastike i ako mi se za to bude isplatilo da idem do Bubanj Potoka, a univer i MDF standardnih dimenzija elemenata me ne interesuju ni upola cene. Svaka roba ima svoje kupce, imace ih i oni, ali treba imati u vidu da je to samo jedna kategorija povremenih kupaca. To mu dodje kao i sa mesom na primer, neces ni uvek ni neprestano jesti samo ovcetinu, niti je moras kupovati u istoj mesari, ponekad ok.
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

To pitanje je moglo da se postavi i kad je forma ideale otvorila svoja vrata.I sta ispade na kraju (danas),svi zivi i zdravi.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ikea je konkurencija proizvođačima i distributerima jeftinog namještaja loše kvalitete, u Hrvatskoj su takvi zatvorili ili ovih dana zatvaraju trgovine i pogone. I kao što je ropee napisao, Ikeini nisu i naši kupci.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Momci samo opusteno,svi radite po meri uglavnom Ikea te stvari neradi.Cesto sam u Hrvatskoj skoro sam bio u Turskoj nase kolege rade bez problema.To je zdrava konkurencija.Sto kaze Ropee ono sto je jeftino to je dno kvaliteta ono sto vredi to je preslano da nemoze slanije biti.Samo napred .
Post Reply