Furnir - brazde/utori/kanali/udubljenja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Pero
Precizni šegrt

Furnir - brazde/utori/kanali/udubljenja

Post by Pero »

Imam problem.
Dobio sam zvučnike koji su u dosta lošem stanju, pa sam odlučio skinuti orginalnu foliju (koja je bila ispucana, a neki komadi su nedostajali).
Ispostavilo se da je sama zvučnička kutija napravljena od iverice.
Sve stranice sam pobrusio, i na taj način skinuo ostatke ljepila i poravnao sve neravnine.
Dvije bočne stranice sam namazao PattexExpress ljepilom.
Dva komada furnira (jasen 0.65 mm) sam također premazao ljepilom.
Zatim sam furnir stavio na zvučnik, sa obje strane sam stavio komad ravnog neoštečenog iverala.
Plohe imaju dimenzije 33 x 77 cm.
Sve sam stegnuo sa 10 stega i ostavio 24 sata.
Image

I dobio sam katastrofu. Uz rub je sve OK. Ravno.
Međutim, u sredini svake plohe se vide udubljenja (brazde, kanali).
Kao na slikama.
Image

Image

Å to sam napravio krivo?
Da li se to može popraviti?
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Probaj da poprskas sa vodom , sa nekom prskalicom.
Stavi preko papir za pecenje ipokusaj peglom da prepeglas.
Tako se ispravljaju manja ostecenje.
Pod uslovom da ti je ravna podloga.
Pozzzzzz
Last edited by hak1 on 20 Apr 2015 19:43, edited 1 time in total.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pogresio si sto si verovatno sredinu smirglao vise pa je ostalo udubljenje a onda bilo lufta izmedju iverice sa kojom si stiskao i ploce od zvucnika.

a i taj lepak nije za to :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Slicno se desilo kada mi je jedna firma usluzno furnirala sirovu ivericu. Sa medijapanom nikad nisam imao ovakav problem, tako da sam ja ovo pripisao losoj iverici koja je od vlage lepka i toplote povukla vlakna unutra. Jel ovo logicno uopste?
Last edited by ivanob1 on 20 Apr 2015 20:33, edited 1 time in total.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Evo probao sam....

@hak1
Prskanje vodom ne pomaže. Baš suprotno. Od dodatne vlage - brazde su se produbile.
Peglanjem sam uspio izravnati neke manje utore. Kad sam peglao najveći kanal, i kad sam pomislio da ću uspjeti - onda je puknuo furnir. Tako da sada imam pukotinu široku 1-2 mm, preko trećine furira.

@singer
Površina je ravna. Možda ima koja ogrebotina, ali nema značajnijih udubljenja. S donje strane je iverica (dakle neoplemenjena ploča piljevine) pa furnir, pa ploča iverala. Sve ravno. Å iroko 30-ak cm. Stisnuto sa dvije stege. Dakle svakih 10-ak centimetara.
Ne mogu biti 100% siguran, ali ne znam odakle bi se mogao pojaviti luft.
Koje ljepilo trena koristiti?

@ivanob1
Da, i ja imam ivericu upitne kvalitete. Ali nije "sirova". Zvučnici su zadnjih 10-ak godina bili u zatvorenim prostorima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

1. Lepak mazes samo na dasku/ivericu/mdf/sper ne i na furnir.

2. Ravna ploca nije dovoljna. Na furnir prvo stavis papir za pecenje (ukrades od zene), preko toga nesto sto je relativno mekano a debelo reda 2-3mm. Tapetarski tanki filc je otprilike idealan (moze sinteticki, ne treba ti vuneni koji je mnogo skuplji). Moze cak i stari krevetski carsav koji presavijes 3-4 puta.
Idealno preko toga ide ploca, pa preko nje letve koje su blago zaobljene po duzini. Recimo gradjevinska 3X5cm letva, kojoj krajeve stanjis za po recimo dva milimetra u odnosu na sredinu, tako da kraj bude 4.8cm a sredina ostane 5cm. Ta zaobljena strana ide dole to jest do ploce. Stege idu na krajeve letvi.

3. Bok kutije se na sredini uvija i nemas dovoljan pritisak. Moras da po sredini iznutra zaglavis uspravno neke letvice izmedju dva boka kako bi sprecio da se bok uvije.

Ovako sa slika, lici mi da ti je najveci broblem stavka 3 i stavka 1. Imao si previse lepka, furnir je popio previse vlage, rasirio se, zbog uvijanja ploce na sredini, stezanjem nije mogao da se istisne lepak. Jedna od stvari cemu sluze ove zaobljene letvice je upravo da pritisak pocne od sredine i da istiskuje lepak prema krajevima, a ne da prvo stegnu ivice i da visak lepka nema kuda da izadje.

Dal moze da se popravi... ?
Da budem iskren, tesko, malo su prevelike "rupe". Fakat da se peglanjem, furnir pomalo skuplja, ali nisam siguran da ce to moci dovoljno da izvede.
Sad, ako ti ispod ovih ispupcenih delova nije vazduh, nego se ispod nakupio lepak, pa to cvrsto lezi na podlozi (kad kucnes ne "zvoni"), ja ne bih ni popravljao, vec bih bas istakao (stari stolarski trik da od greske napravis "umjetnost" :)).
Ako "zvoni" bojim se da je jedino resenje da sve ogulis pa krenes iz pocetka.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Greska je u prevelikoj kolicini lepka/vode. Furnir je popio vodu i "porastao". Sada su udubljenja na iverici a ispod ispupcenih delova ima lepka ili vazduha.
Ako sam u pravu, resenje ti je skidanje furnira (pegla moze da ti pomogne), ponovno brusenje, mazanje u tanjem sloju samo iverice i slepljivanje. Sistem sa tom plocom ti nije idealno resenje za pritisak na sredini ali zbog manjih dimenzija mozda i prodje. Ako je taj lepak iz express sorte, preskoci ga.

Edit: dok sam ja kuckao, mbole objasnio
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da to sam zaboravio. Nadji neki lepak koji ima produzeno vreme rada, a nikako expres.
Npr titebond extend http://www.titebond.com/product.aspx?id ... f8a75a2e95
Meni je lepo radio i titebond 3, posto ima nesto duze otvoreno vreme.

Ne znam gde ga ima po Zagrebu, al ne bi trebalo da je preterano tesko naci ga uz malo googlanja.

Sigurno ima i drugih proizvodjaca, samo sa njima nisam radio.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Razlog: stranica kutije je konkavna (udubljena). Stege bi trebalo da idu ispod ploce koju furniras a ne ispod cele kutije. Tako je pritisak stega jos vise povecao udubljenje. Kako si stezao ivice lepak se gomilao u sredinu.

Resenje: skini taj furnir, prebrusi, nadji stege sa vecim dosegom ili primeni neki od sistema stezanja da izbegnes gomilanje lepka u sredini (kao sto Bole rece).

Kutije su furnirane svaka ploca pojedinacno, pa tek onda sklapane u kutiju.
Last edited by velja on 21 Apr 2015 07:31, edited 1 time in total.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Naziv sirova iverica nema veze sa kolicinom vlage. To je naziv za ivericu koja nije oplemenjena materijalima tipa melamin, furnir ...
Last edited by ivanob1 on 21 Apr 2015 09:21, edited 1 time in total.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Hvala svima na savjetima. Probati ću ponovo večeras.

Prvo kupujem novo ljepilo. Titebond ima za kupiti, ali nije niti "extend" nit "3", već nekakva bazična verzija, ali se treba čekati dan-dva. Tko da ću probati s Pattex Standard (njega ima svugdje za kupiti).

Izgulim ovaj furnir i pobrusim ponovo.
Ljepim samo ivericu.
Pa stavim foliju za pečenje
Pa plahtu
Pa ploča
Pa daske (s konkavnom donjom stranom)
Pa stege (počevši od sredine prema van)

@mbole
Sredinu bočne stranice nemam kako učvrstiti. Kutija je ispunjena s nekakvom spužvom i kablovima. I ne mogu unutra ugurati nikakavu razuporu.
Nisam siguran da ću letve uspjeti savinuti za ta dva mm. Ta stranica ima širinu od 30-ak cm. Ako na sredini stavim stegu, a zatim stege na krajeve, nisam siguran da ću uspjeti savinuti letvu debljine 48 mm, za 2 mm, na kraku od 150 mm.

@velja
Kutije su već sastavljene. Zapravo repariram stare zvučnike. I siguran sam da će to reprariranje trajati puno duže nego da sam cijele kutije napravio iznova.

@ivanob1
Mislimo na istu stvar, ali ju drugačije zovemo.
U Elgradu i Iverpanu (Zagrebački centri koji drže pločaste materijale), iverica je uvjek neoplemenjena. A iveral je iverica koja s obje strane ima .foliju s dezenom neke vrste drva
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ako ne mozes da podupres stranice iznutra niti da uhvatis stegama SAMO TU JEDNU ivericu vec stezes preko cele kutije, bojim se da boljitak nece biti veliki bez obzira na sve preduzete mere. Mozda je bolje onda da lepis peglom ali ako to nisi do sada radio, bice tesko. Znaci, potrudi se da "podšprajcujes" stranice iznutra. Jos nesto... Nemoj prejako da stezes stege, bitno je da ih je dovoljno i da je pritisak ravnomeran.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Velja ti je sve lepo objasnio.

ALI,to tvoje ces uraditi najbolje tako (kad sve zgulis)neoprenskim lepkom,namazati kutiju i furnir u dva puta pa posle naciljati furnir sa jedne strane i onda gumenim valjkom stiskati redom i spustati furnir da ne ostane mehurica vazduha.

tako ces izbeci sve ove zamke i rad ce biti odlican.

tako sam ja radio i nikakvih problema nisam imao(kupovao sam neoprenski lepak u kantici,ne u tubi)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Savije se letva, bez ikakvih problema (radio).

No ako ne mozes da podupres, cela prica pada u vodu.
Tako da je singerovo resenje najbolje.

Neoprenski lepak (tipa Neostik), nije bas idealno resenje za furnir, mada ga majstori vole zbog brzog rada. Ali, nemas nekog boljeg resenja.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Peglom ćeš furnirati najlakše. Ovo je furnirano peglom: viewtopic.php?id=6048 pokušaj nabaviti Wuerthovo D2/D3 ljepilo, nanesi ga umjereno valjkom samo na kutiju, pričekaj 5 minuta i kreni peglati na srednjoj temperaturi preko papira za pečenje. Treba malo vježbe, ali uspjeh je zagarantiran...
Post Reply