Briketirka i briketi

Razne teme o raznim stvarima
Kumanovac
Zarezivač olovaka

Post by Kumanovac »

Ti peleti se prave nesto slicno kao spageti t.j. kroz jedan dobos slican onome od masine za pranje rublja istiskuje se masa i izlaze ti peleti slicni pikavcima. To na zapadu se jako koristi a trebaju i posebna lozista za to koji se automatski hrane. Mislim da Italijani proizvode masine za to. Nemci i Austrijanci to koriste na veliko. Ovo su povrsne informacije za detalje videti google.
Pozdrav
Vladan
UgrinovciRudnik
Zarezivač olovaka

Post by UgrinovciRudnik »

Momci poslacu vam svu dokumentaciju , to je jedini nacin da se dodje do ekonomskog goriva u nasoj zemlji cene masina za proizvodnju peleta od 150-200 kg je oko 30-40 hiljada eura u Francuskoj dok kod nas kostaju i da 150 hiljada eura
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

pa ja kad bi imao te pare - zenio bi se sa 7 zena od jednom, za svaki dan po jednu
milosevic
Brzi dodavač alata

Post by milosevic »

interesuje me ta prica oko peleta,da li to imas na kompu,ili na papiru.Inace koja ti je pretezna delatnost?Stolarska ili se bavis i primarnom preradom drveta,rezanjem trupaca?
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

pogledajte ovaj mali demo snimak prese koju svi mozemo napraviti veoma jednostavno ja sam prikupio elemnte samo neznam dal disk da bude od masinske plastike ili da bude metalni.
http://www.youtube.com/watch?v=5kkW9XiBPq4
Rad je molitva.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Ova presa je stvarno super odradjena, prosto, a vrsi posao. Jes da nije za mas proizvodnju, al za otpad iz radionice i grejanje iste super posluzi.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

da za one koji STVARNO imaju vremena
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

pogledajte ovaj mali demo snimak prese koju svi mozemo napraviti veoma jednostavno ja sam prikupio elemnte samo neznam dal disk da bude od masinske plastike ili da bude metalni.
Meni se ideja jako sviđa. Paja je u pravu što se tiče efikasnosti, ali mislim da bi uz sitna poboljšanja sistem mogao da bude racionalniji. Npr. može se koristiti dizalica za kamione, plastična i cev malo većeg prečnika i dužine. Diskovi (separatori) mogu i plastični. Sistem drvene konstrukcije je, po meni, sasvim OK. Samo ne znam kakva je kalorična vrednost jednog briketa, recimo od suvog lišća i grančica. takođe ne znam da li je , kao što kaže autor, dovoljno 3-5 dana da se briket osuši za upotrebu.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

evo ovde ima mnogo razlicitih primera ,meni se dopao jedan koji rade u nekim selima u Africi
http://www.youtube.com/results?search_q ... =fuel+briq
Rad je molitva.
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

I ja sam razmisljao dugo o briketiranju trine.Medjutim,napravio sam bubnjaru sa vratima,pa kada stavim na dno na otvor resetku mogu da lozim parcice.To mi medjutim oduzima vreme,nalozim ono plane-pretoplo,zaboravim da nalozim-ugasi se pa potpaljuj ponovo.Ovako ubacim ulozak sa trinom,kresnem i 5-6 sati ne razmisljam o peci,a temperatura je optimalna.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

A kolega Nikolaz jel bi ti malo da detaljnije pojasniš o kojoj se peći radi mislim dali je to ručni rad ili nešto kupljeno i na koji si način napravio taj bubanj ili uložak i na kraju dal koristiš tu pećku za grijanje radione ili i općenito u kući-stanu.
Čovijek sniva a Bog realizira!
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

Da,to je rucni rad i imao sam srecu da nadjem bure od 2mm debelog celika,sve ostalo je besmisleno,brzo sagori i dovidjons.Ja ovo koristim oko 10 godina.Kao sto se vidi na slici,odsecen je poklopac,fi bureta je smanjen secenjem brusilicom do dubine 2-3cm,pa povijeno na unutra kako bi poklopac mogao lepo da legne.Na 10cm od dna je zavareno jos jedno dno sa kruznim otvorom na sredini,zbog uloska(manjeg bureta).Gornja vrata su za lozenje otpadaka,donja za ciscenje pepela,znaci moze ulozak,sto ja preferiram(al nema uvek trine,naidje period kada se rade samo plocasti materijali,mada skupljam trinu tokom cele godine),a mogu i otpatci.
Image
By nikolaza, shot with COOLPIX L5 at 2008-12-27
Image
By nikolaza, shot with COOLPIX L5 at 2008-12-27
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

Negde procitah temu o velicini radionice.Moja je oko 8x4m,pa pizdim,pogotovo kada farbam(za taj dan sam gotov sa poslom,a treba mi maksimalno sat vremena da preprskam,osim leti,farbam u dvoristu),pa se saplicem,nogari,tezga,masina,...,al kako je lepo zimi,zagrejem za 10 minuta i uvek je oko 20C,kada ode na 25,26C moram da otvaram vrata,jer ne moze da se radi.
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

J... ga kada mozak ne radi,a hteo sam jos i ovo da spomenem.Naaaaajnovija ideja!!!!Izmedju spoljnjeg zida bureta i uloska(manjeg bureta),razmak je oko 5-6cm.Spiralno uviti bakarnu cev,izmenjivac toplote,pumpa=radijatori!!!!!!!!!!
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Tako je! spojiti dobar, relativno ekonomican! sistem grejanja sa dobrom idejom:) i ispadne centralno grejanje na piljevinu!!! koje može da greje i radionicu i kuću! Naravno to ljudi već imaju ja uskoro treba da vidim jednu pećku isto samogradnja pa ću staviti slike ako čovek dozvoli da slikam.
Post Reply