Izrada CNC masine za obradu drveta
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Izrada CNC masine za obradu drveta
Planiram da pocnem izgradnju CNC masine za obradu drveta i plocastih materijala.Iscitao sam brojne teme i forume na tu temu.Nisam niti bih ikako mogao da budem u prilici da dodjem do neke cifre kojom bih mogao da kupim gotovu masinu koja bi mi zadovoljila sve radne zahteve koje imam, te sam stoga resen da je napravim. Potreban mi je radni prosror dimenzija 1200x1000x100mm. Planiram da radim graviranje.,glodanje kao i prosecanje plocastih materijala.Ikone,frontove,plotove,razne nepravilne oblike razlicitih dimenzija.Moja pitanja su sledeca:
-Koja navojna vretena,step motori,driveri,obradne glave i sve ostalo su najpogodniji za masinu tih gabarita.Mislim na tehnicke performanse i zahteve.Takodje bilo bi od znacaja predlog konkretnih modela komponenti koje se mogu naci na trzistu,a koje bi bile preporuka po ondosu cene i kvaliteta.
Preferiram neazijske delove zbog tehnicke podrske i samog kvaliteta,ali ne bih bezao od necega ako se pokazalo kao kvalitetno,a pritom pristupacnije cenom.Varijantu sa servo pogonom mislim da ne bih mogao da finansijski da ispratim,ali ako neko misli da je to preporucljivo za neku neznatnu razliku u finansijama neka predlozi.Sto se same konstrukcije tice bice odradjena od celika.Eto za pocetak bi trebalo da bude dosta.😄
-Koja navojna vretena,step motori,driveri,obradne glave i sve ostalo su najpogodniji za masinu tih gabarita.Mislim na tehnicke performanse i zahteve.Takodje bilo bi od znacaja predlog konkretnih modela komponenti koje se mogu naci na trzistu,a koje bi bile preporuka po ondosu cene i kvaliteta.
Preferiram neazijske delove zbog tehnicke podrske i samog kvaliteta,ali ne bih bezao od necega ako se pokazalo kao kvalitetno,a pritom pristupacnije cenom.Varijantu sa servo pogonom mislim da ne bih mogao da finansijski da ispratim,ali ako neko misli da je to preporucljivo za neku neznatnu razliku u finansijama neka predlozi.Sto se same konstrukcije tice bice odradjena od celika.Eto za pocetak bi trebalo da bude dosta.😄
Last edited by StolarBastovan on 17 Jan 2015 19:30, edited 1 time in total.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Posle dužeg vremena da se još jedan naš kolega odluči na ovako nešto! :hurra: Gledajući strane forume i o stolariji i o CNC mašinama, stekao sam utisak da smo mi za razliku od mngo drugih, potpuno izgubili entuzijazam i volju za razvoj zanatstva i napredovanje. Možda je to zbog nedostatka novca i stalne bitke za preživljavanje, a možda i strah od eventualno uludo potršenog novca ako projekat propadne?! Mišljenje drugih kolega?
Za mašinu tih dimenzija skoro svaki motor je dovoljan ako si zadovoljan malim brzinama i kretanja i obrade. Pitaj našeg forumaša Daredzoni-ja, njegovu mašinicu sam video, da li je zadovoljan sa "rapid movement " i "feed rate". To je preovlađujući faktor kod iskorišćenja mašine, naravno pored još mnogo drugih. Drugo, baš me zanima koliko povoljno si našao motore od 2,8 Nm, pošto sam upravo u fazi kupovine stepera i drajvera.StolarBastovan wrote:Isao bih najverovatnije sa Nema23 / 2,8Nm nasao sam ih povoljno, da je li to uopste odvoljno ya takvu konstrukciju?
ништа није дугачко што може да се скрати!
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Motore sam nasao kod jednog elektronicara u Smederevu,tj obecao mi je da ce da ih obezbedi u naeednih 15 dana. Cena 60 evra novi 40 polovni.Kako se i cime postize rapid movement i feed rate?Driverom?
Last edited by StolarBastovan on 17 Jan 2015 22:54, edited 1 time in total.
rapid movement je brzina kretanja po osama bez opterećenja, tj. premeštanje sa jedne pozicije na drugu, a feed rate je brzina pomeranja mašine tokom obrade. Kako se postiže zavisi od više faktora - uglavnom od snage i broja obrtaja motora. Manji steper motor ako se od njega zahteva više brzine i snage nego što ima jednostavno "prokliza" tj. izgubi korak i stane. Nevolja je u tome što može da stane jedna osa a druge nastave da se kreću i ... eto nevolje. Zato je potrebno stručno izračunavanje potrebne veličine motora, vrste prenosa, snage drajvera itd. Uostalom, ako si krenuo da praviš mašinu, verovatno si to već sve prostudirao.StolarBastovan wrote:---Kako se i cime postize rapid movement i feed rate?Driverom?
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Iskreno,nisam jos prostudirao kao sto rekoste.Za sad sam samo cvrsto resen da se upustim u izgradnju, prosecno informisan i spreman i nadam se dovoljno strpljiv da je gradim par meseci jer mi tako finansije dozvoljavaju.Imacu pomoc 2. iskusna inzinjera masinstva i elektrotehnike,pa,cemo videti kako ce sve to ici.Nadam se da cu i ovde dobiti vredne savete iskusnijih od mene.
Steperi nijesu bas najbolje resenje. Sto ne bi pravio masinu sa servo motorima. DC servo motori i drajveri su ti mnogo bolje resenje, a razlika u cijeni nije nesto prevelika.
Kod stepera je problem sto nema povratnog signala ka drajveru, i motor se pomjera po taktovima (step) koje mu salje drajver, ali ne salje povratnu informaciju o poziciji, i kada izgubi korak, drajver nije dobio signal o poiciji i tada nastaju greske. Koje su mnogo ceste kod steper motora. Pogotovo kada G-kodovi imaju veliki broj linija.
Imas dosta o CNC masinama na nekoliko stranih foruma, i mozes procitati dosta korisih komentara, ne samo o motorima, vec i svim ostalim komponentama, koje su potrebne. I to od ljudi koji se bave izradom CNC masina, i poznaju tu materiju iz iskustva.
DC servo motore i drajvere sam gledao po internetu po relativno niskim cijenama, tako da ne bi bilo lose da razmislis i o toj varijanti.
U svakom slucaju srecno , i kada zavrsis postavi par slicica i utiske o radu masine.
Pozzzzz
Kod stepera je problem sto nema povratnog signala ka drajveru, i motor se pomjera po taktovima (step) koje mu salje drajver, ali ne salje povratnu informaciju o poziciji, i kada izgubi korak, drajver nije dobio signal o poiciji i tada nastaju greske. Koje su mnogo ceste kod steper motora. Pogotovo kada G-kodovi imaju veliki broj linija.
Imas dosta o CNC masinama na nekoliko stranih foruma, i mozes procitati dosta korisih komentara, ne samo o motorima, vec i svim ostalim komponentama, koje su potrebne. I to od ljudi koji se bave izradom CNC masina, i poznaju tu materiju iz iskustva.
DC servo motore i drajvere sam gledao po internetu po relativno niskim cijenama, tako da ne bi bilo lose da razmislis i o toj varijanti.
U svakom slucaju srecno , i kada zavrsis postavi par slicica i utiske o radu masine.
Pozzzzz
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Znam za sve te razlike servo i step motora,svestan sam da je to bolja varijanta,samo nisam siguran da mogu da je priustim.Da li bi mogli da mi predlozite neke konkretne modele servo motora tj. tehnicke zahteve i karakteristike koje koji bi bile adekvatne za dimenzije koje sam naveo. Da li je inace bolje da most i konstrukcija z ose bude od aluminijuma ili celika?Ja sam planirao da sve to bude od celika,tako da bi bilo poprilicno masivno.
Last edited by StolarBastovan on 18 Jan 2015 13:57, edited 1 time in total.
Mislim da je bolje od celika i ja licno bi radio sa servo motorima.Skuplje jeste ali je bolje.
Ako ti mogu pomoci oko varenja ili plastifikcije slobodno se javi na PP
Ako ti mogu pomoci oko varenja ili plastifikcije slobodno se javi na PP
Last edited by BG ACA on 18 Jan 2015 19:31, edited 1 time in total.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Moze li neko da mi da misljenje o ovim motorima?Oznaka proizvoda - UGJMEE-02XIB12
Proizvođač - Yaskawa Electric JAPAN
Motor je Minertia Motor J Serie, DC Servo sa jakim keramičnim magnetima
DC napajanje 24 VDC (max.50V DC pri PWM kontroli) , Im=14A, obrtaji: 3300 RPM
Startni maximalni moment 1,9Nm , kontinualni moment 38,3Ncm
Inkrementalni enkoder je rezolucije 900 / kvalitetne i precizne japanske izrade /
Dimenzije tela motora 108x60mm
Dužina osovine motora 42 mm i prečnika 9.5 mm
Motor ima remenicu širine 35mm prečnika 24mm i koraka 5,08mm
U pitanju su polovni motori,da li bi bilo pametnije uzeti ovako nesto polovno ili ici na varijantu sa novim steperima.Koliko bi inace sama ugradnja sevro sistema podigla cenu celog projekta?Mislim da sve ostale dodatne komponente elektronike.
Proizvođač - Yaskawa Electric JAPAN
Motor je Minertia Motor J Serie, DC Servo sa jakim keramičnim magnetima
DC napajanje 24 VDC (max.50V DC pri PWM kontroli) , Im=14A, obrtaji: 3300 RPM
Startni maximalni moment 1,9Nm , kontinualni moment 38,3Ncm
Inkrementalni enkoder je rezolucije 900 / kvalitetne i precizne japanske izrade /
Dimenzije tela motora 108x60mm
Dužina osovine motora 42 mm i prečnika 9.5 mm
Motor ima remenicu širine 35mm prečnika 24mm i koraka 5,08mm
U pitanju su polovni motori,da li bi bilo pametnije uzeti ovako nesto polovno ili ici na varijantu sa novim steperima.Koliko bi inace sama ugradnja sevro sistema podigla cenu celog projekta?Mislim da sve ostale dodatne komponente elektronike.
Last edited by StolarBastovan on 19 Jan 2015 14:15, edited 1 time in total.
- ZASto
- Pred-majstorsko zvanje
Izrada CNC mašine ume da bude "skup sport". Za dobro funkcionisanje sa najmanje glavobolje, preporučio bih servo motore u kombinaciji sa navojnim vretenima i to motora i 4 navojna vretena.
Z osa, jedno vreteno 16x5, X osa jedno vreteno 16x5 i Y osa (koja pokreće XZ kombo) dva vretena 20x5, međusobno spregnuta mehanički, sve sa bezzazornim recirkulišućim maticama. Time se izbegava izrada torzione kutije na X osi i sprečava "uvijanje" na krajevima.
Naravno, i odgovarajuće vođice. Z osa kompenzovana ili protiv tegom, ili oprugom sa konstantnom silom.
Svi servo motori bi trebalo da imaju i neku redukciju pošto se najbolje "osećaju" na max broju obrtaja koji preporučuje proizvođač.
Å to se drajvera tiče, tu ima svega. Ili UHU ili Gecko.
Z osa, jedno vreteno 16x5, X osa jedno vreteno 16x5 i Y osa (koja pokreće XZ kombo) dva vretena 20x5, međusobno spregnuta mehanički, sve sa bezzazornim recirkulišućim maticama. Time se izbegava izrada torzione kutije na X osi i sprečava "uvijanje" na krajevima.
Naravno, i odgovarajuće vođice. Z osa kompenzovana ili protiv tegom, ili oprugom sa konstantnom silom.
Svi servo motori bi trebalo da imaju i neku redukciju pošto se najbolje "osećaju" na max broju obrtaja koji preporučuje proizvođač.
Å to se drajvera tiče, tu ima svega. Ili UHU ili Gecko.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Iole pristojan DC servo motor+drajver je reda veličine 250 evra, znači: tri ose 750. Steperi iste snage oko 100 evra, tri ose 300. Znači razlika je oko 400 evra ako su tri ose, ili 550 za četvoroosnu mašinu. Sad, servo je bolji, ali i mercedes je bolji od keca, ali i kec (Z-101) stiže od tačke A do tačke B, i pri tome vožnja uopšte nije loša.StolarBastovan wrote:...Koliko bi inace sama ugradnja sevro sistema podigla cenu celog projekta?Mislim da sve ostale dodatne komponente elektronike.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Hvala na preciznim savetima oko mehanike.Kako vam se inace cine ovi polovni koje sam naveo? Mogu ih uzeti za 300 evra. Da li je preveliki rizik kupovati povolni motor? Sta se desava npr. pokvari mi se jedan od tih motora i ne mogu da nadjem isti takav? Da li posle postoji mogucnost uklapanja nekog drugog motora u sam sklop?
Verovatno cu ici na servo motore zbog svih prednosti pa makar sve malo duze potrajalo. Da li bi mogli da mi date neki konkretan predlog modela nekog dc servo motora?Kakvo je vase misljenje o motorima leadshine koji se mogu naruciti iz kine?
Verovatno cu ici na servo motore zbog svih prednosti pa makar sve malo duze potrajalo. Da li bi mogli da mi date neki konkretan predlog modela nekog dc servo motora?Kakvo je vase misljenje o motorima leadshine koji se mogu naruciti iz kine?
Last edited by StolarBastovan on 19 Jan 2015 15:27, edited 1 time in total.