Pa mozes da premeris steznu cauru u futeru, duzine su im oko 20-25 mm, a prihvat glodala je najcesce duzine oko 35mm, kod CMT-a je 37mm (glodala od 8mm), pa vidi koliko moze da se izvuce. Nije to ko zna kolika razlika u opterecenju osovine zbog 6mm gore dole.
p.s.
Bole, sto se tice prepucavanja, mislio sam da ces sve sto je van teme i obrisati, nema sta ko da se ljuti.
Bezbedno stezanje glodala na glodalici
Upravo to i jeste bila poenta, odnosno BR je lepo napisao: odsrafis cauru, ubacis glodalo u nju, tako da mu "rep" viri 2-3 mm iz zadnjeg dela caure i to ti je to, izuzev ako bas samo glodalo ima oznaku, koju onda postujes (ko zna zasto je to bas tako).
Al onda se sasa javio sa 1.8-2.2 x precnik sto izadje na 14.4 - 17.6mm a ja nisam video tako kratku cauru ni glodalo koje bi imalo tako nisku oznaku.
Kako koje glodalo, ima raznih duzina stabala. Imam par CMT-ovih koja imaju dosta kraca stabla, ali i par sa otprilike tih 37 (nisam merio). A o kung-fu varijantama da ne pricam, to je sve kratez do krateza.
Nesto stuca forum ili moj net, pa mi sve radi dosta kilavo. Inace ce da radi gumica
Al onda se sasa javio sa 1.8-2.2 x precnik sto izadje na 14.4 - 17.6mm a ja nisam video tako kratku cauru ni glodalo koje bi imalo tako nisku oznaku.
Kako koje glodalo, ima raznih duzina stabala. Imam par CMT-ovih koja imaju dosta kraca stabla, ali i par sa otprilike tih 37 (nisam merio). A o kung-fu varijantama da ne pricam, to je sve kratez do krateza.
Nesto stuca forum ili moj net, pa mi sve radi dosta kilavo. Inace ce da radi gumica

Skoro svi prozvodjaci glodalica deklariraju najveci dijametar glodala(vezano uz to i i brzinu glodala), obicno u sistem m/s koji se bezbedno moze koristiti na toj i toj glodalici. Pod bezbedno oni nikad ne misle na nasu bezbednost nego njihovu. Dakle stvar ide ovako Oni deklariraju dijametar na.pr 30mm ili brzunu 45m/sec, a ja gurnem 60mm glodalo i ono pukne i naravno unesreci mene,tebe, nas. E sad ja, mi , Vi, ne mozemo da tuzimo BOSKA i kompaniju jer se nismo pridrzavali preporuci proizvodjaca, em ostanemo coravi em nece nam isplatiti neko kilo evra
Pa ja jesam, a lager na osovini iznad glodala im je debljine 7 mm. Pa kad moze da se izvuce zbog lagera, moze i bez njega. Tebi je glodalo puklo jer nisi pazio, a 3-4 milimetara precnika reznog dela je bas slabo.mbole wrote:Kako koje glodalo, ima raznih duzina stabala. Imam par CMT-ovih koja imaju dosta kraca stabla, ali i par sa otprilike tih 37 (nisam merio).