Dodatak: pricao sam s njima putem live chata. Stvarno su usluzni i ljubazni, svaka cast. Cak mi se i stranica svidja, jedna od informativnijih. Uglavnom, da ne duljim, rekli su mi da sto se tice servisa, nemaju nista van Engleske, ali da se u slucaju kvara (kojih prema njima i nema previse - upitno - ipak su to njihove rijeci) moze kontaktirati njihova servisna sluzba, pa ako se ustanovi kvar, oni posalju samo taj dio, a ako ne ide drugacije, onda se stroj mora slati u Englesku. Prema njihovim rijecima imaju jako malo reklamacija, pa je to i malo vjerojatno da ce biti potrebno. Tako barem oni kazu. Odmah sam pitao i za neke eventualne popuste uskoro, mozda oko nove godine, na sto su mi rekli da ce uskoro imati posebnu ponudu na shiping, ali jos ne zna tocno kada, pa trebam biti u toku. Obzirom da je postarina oko 650kn sto je cca 85 eura, mislim da cu malo pratiti stanje. Osim, naravno, ako u medjuvremenu ne uleti nesto drugo.mbole wrote:Sto se servisa tice... to verovatno moze da bude problema. U krajnjoj liniji nista te ne kosta da im posaljes mail i raspitas se kakvi su uslovi za servis, i da li mozda imaju neki servisni centar malo blize od UK (tipa Austrije, Nemacke...)
Pomoc pri odabiru stolnog cirkulara
Kod nas je napovoljnija u Milica (http://alatimilic.hr/shop/Stolna-Kruzna ... egory_id=0) = 3604kn (cca 468e). Bosch bi isao za ravno 300e. Obzirom da nakon cirkulara planiram kupiti i banzek oko kojeg cu vas isto sigurno ugnjaviti, nije stvar u skrtarenju, nego u tome da ce me zena za jaja objesitPezzo wrote:@zugs, ja bih ti rekao da je makita najsigurnija sto se tice kvaliteta svega pomenutog i nece ti servis za nju ni trebati (a ima ga sigurno). Ne znam posto je kod vas, ali pogledaj i ne skrtari zbog 100 evra i neces se pokajati.

Sa obzirom da imam Metabo TS 250, a da sam probao mnoge druge, da sada kupujem ne bih uzeo ni jedan od prenosnih. Jedini koji bi usli u obzir su Axminster modeli sa livenom plocom. Sve ovo prenosno je samo za grube radove, prilicno neprecizno, i zahteva izradu jako velikog broja sablona da bi uslo u iole prihvatljive okvire. .
Ljudi moji, odete vi meni u cifre koje su mi ipak previse. Dodaj jos 100e za makitu, pa jos 130 za metaba, pa sad jos i veci Axminster modeli. Da vratim stvari na pocetak, treba mi za hobi. Naravno da bi volio sto precizniju mashinu, ali kad netko kaze "nije precizna" - sto to znaci? Nije precizna u mm ili u desetinku mm ili stotu? Gledam ove po youtubu da dobiju desetinu na homemade pilama, ne razumim da tvornicke pile ne mogu ici do te mjere? Kakve to fine radove radite da pila nije dovoljno precizna?
U ovom trenutku postoji razlika izmedju kineske robe u Hr i ovde u Sr.zugs wrote:Osim toga, ne znam zasto vecina smatra da ako je kinesko ne valja po defaultu. ...
Druga je stvar potreba i mogucnosti trzista. Mi bi svi za malo para vrhunsku kvalitetu. Ako si spreman platiti 100E za nesto, onda ces za toliko i dobiti. Kolko para, tolko muzike.
Nazalost nasi trgovci su jos uvek na rezimu "daj samo najjeftinije". Tek tu i tamo se pojavi ponesto od kvalitetnije made in PRC robe. Nije da je bas nema, ali je jako retka, pogotovu kada je alat u pitanju.
Kod vas su se vec malo presaltovali i na rezim "ipak ima kupaca koji traze kvalitetniju robu i spremni su da to plate nesto vise".
Sta da ti pricam kad te ovde pola trgovaca ubedjuje da kupis jeftiniju stvar :pucko: . Valjda se plase da ako ponude skuplju i kvalitetniju, ti neces da kupis.
Pa trgovacka posla, mora necim da ti privuce paznju, da te animira i zaradi kintu, svako ima neke fore i fazone. Kod nekoga to upali, a neko nema strpljenja i vremena za mnogo rasprave. I nista u zivotu nije idealno, ako kupis nesto kvalitetnije, onda ti cena nije idealnambole wrote:Valjda se plase da ako ponude skuplju i kvalitetniju, ti neces da kupis.

Zugs najpre definisi szasto ti treba cirkular, posle je lako naci resenje. Ovaj Einhell (Cross cut) je pre svega namenski cirkular. Metabo ima par slicnih koji krecu od 1000 eura pa nagore. Kakav je ovaj model Einhella ne znam (ja imam BT-TS 1500, ovde je precisnost naucna fanatstika skoro sve treba da se preradi) Ovaj ima bar solidnu radnu plocu i indukciski motor, ima i 2 godine garancije, a ako ga registriras na sajtu Einhella dobijes + 1 godinu. Ovo Einhell daje samo za crvenu seriju alata i masina. Bice da je kvalitet poboljsan, trogodisnja garancija se ne daje tek tako
Axmintera ja ne bih nikad kupio, malo mi je mnogo da pljunem siilne funte za radnu plocu od 50x40cm, sa dodatnim ekstenzijama kosta mnogo vise (imas u brosuri na sajtu)
Onaj drugi cirkular (sto ga je Mbole predlozio) je Jet, sasvim solidna americka masina.
metabo ima jeftiniju varijantu ovog Jet-a od 250 evra pa navise (TKHS-315 osnovni model, bez dodatatka koje vidis na Jet-u) sa dodacima je skuplji. E sad ce Mbole da napise ovo je vise gradjevinski nego stolarski cirkular. Ali bolje je zdrava gradjevinska masina nego kilava stolarska
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... etabo.html
Inace Zugs Kina odavno ima svemirski program, imaju najmanje 20-tak satelita u orbiti Zemlje. Naravno u "meteoroloske" svrhe.
Imaju i nuklearnu tehnologiju, silnu vojnu industriju i prema nekim podacima 40% od svteske proizvodnje se desava tamo.
Problem sa ovom brzorastecom industrijom ja slab kvalitet. Ovo se desilo i sa Japanom, Taiwan-om tamo negde 60-70 godina proslog veka. Za 10-15 godina japanci su postali zakon za svetske standarde odnosno Japan je postao ono sto je danas.
Znaju kinezi sta su i gde su i idu dalje. Ono sto nemaju kupuju. Pre nedelju dana sam gledao par laserskih graverki, par njih je bilo cisto kineska roba, ali na 2-3 komada je pisalo sa ponosom da su mehanicki delovi nemackog ili tajvanskog porekla, a cipovi za elektroniku japanski. Precisnost ove masine je 0.01mm kod kineske verzije je 0.0256mm.
Nevolja sa Kinom je sto nam je predaleko, za kupovinu jedne masine avio transport je skup, a brodski nesiguran i ceka se najmanje 35-40 dana. Isplati se kupovina na kontejner sa brodskim transportom, ALI postali su veooma teski za pregovaranja, a cene su im otisle navise za 30-40%
E umalo da zaboravim Axminster pre 4-5 godina je trakaste testere (band saw) radio ovde http://harveymachinery.en.alibaba.com/productlist.html
Axmintera ja ne bih nikad kupio, malo mi je mnogo da pljunem siilne funte za radnu plocu od 50x40cm, sa dodatnim ekstenzijama kosta mnogo vise (imas u brosuri na sajtu)
Onaj drugi cirkular (sto ga je Mbole predlozio) je Jet, sasvim solidna americka masina.
metabo ima jeftiniju varijantu ovog Jet-a od 250 evra pa navise (TKHS-315 osnovni model, bez dodatatka koje vidis na Jet-u) sa dodacima je skuplji. E sad ce Mbole da napise ovo je vise gradjevinski nego stolarski cirkular. Ali bolje je zdrava gradjevinska masina nego kilava stolarska
Inace Zugs Kina odavno ima svemirski program, imaju najmanje 20-tak satelita u orbiti Zemlje. Naravno u "meteoroloske" svrhe.
Imaju i nuklearnu tehnologiju, silnu vojnu industriju i prema nekim podacima 40% od svteske proizvodnje se desava tamo.
Problem sa ovom brzorastecom industrijom ja slab kvalitet. Ovo se desilo i sa Japanom, Taiwan-om tamo negde 60-70 godina proslog veka. Za 10-15 godina japanci su postali zakon za svetske standarde odnosno Japan je postao ono sto je danas.
Znaju kinezi sta su i gde su i idu dalje. Ono sto nemaju kupuju. Pre nedelju dana sam gledao par laserskih graverki, par njih je bilo cisto kineska roba, ali na 2-3 komada je pisalo sa ponosom da su mehanicki delovi nemackog ili tajvanskog porekla, a cipovi za elektroniku japanski. Precisnost ove masine je 0.01mm kod kineske verzije je 0.0256mm.
Nevolja sa Kinom je sto nam je predaleko, za kupovinu jedne masine avio transport je skup, a brodski nesiguran i ceka se najmanje 35-40 dana. Isplati se kupovina na kontejner sa brodskim transportom, ALI postali su veooma teski za pregovaranja, a cene su im otisle navise za 30-40%
E umalo da zaboravim Axminster pre 4-5 godina je trakaste testere (band saw) radio ovde http://harveymachinery.en.alibaba.com/productlist.html
Last edited by dikar on 01 Oct 2014 10:01, edited 1 time in total.
Nemam neku posebnu namjenu zasto mi treba. Trebat ce mi i za uzduzno i poprecno rezanje, to sam siguran. Tko zna kakve ce mi ideje past na pamet. Trenutno ne mislim da ce mi trebati za jako velike komade, vise za daske. Bolje da je visenamjenski, nego da je samo za neku usku namjenu. Mislim da cu odustati od tog Einhella, jer ga nitko nema na lageru da ga vidim u zivo, a nitko ga nema ni kod kuce da kaze iskustva.dikar wrote:Zugs najpre definisi szasto ti treba cirkular, posle je lako naci resenje. Ovaj Einhell (Cross cut) je pre svega namenski cirkular. Metabo ima par slicnih koji krecu od 1000 eura pa nagore. Kakav je ovaj model Einhella ne znam (ja imam BT-TS 1500, ovde je precisnost naucna fanatstika skoro sve treba da se preradi) Ovaj ima bar solidnu radnu plocu i indukciski motor, ima i 2 godine garancije, a ako ga registriras na sajtu Einhella dobijes + 1 godinu. Ovo Einhell daje samo za crvenu seriju alata i masina. Bice da je kvalitet poboljsan, trogodisnja garancija se ne daje tek tako
Axminster je interesantan zbog indukcijskog motora, prihvatljive cijene i sto kazu da je dosta kvalitetan. Ploca se doradi, kao na linku koji sam stavio ranije.dikar wrote:Axmintera ja ne bih nikad kupio, malo mi je mnogo da pljunem siilne funte za radnu plocu od 50x40cm, sa dodatnim ekstenzijama kosta mnogo vise (imas u brosuri na sajtu)
E, sad. Tog metaba sam gledao vec. Ima ga u lokalnim zeljezarama. Odlicno je sto ima indukcijski motor od 2kW i veliku plocu. Smeta me sto je ploca limena (nema nikakvih utora za sanjke npr.) i ne djeluje nimalo precizno. Bas za gradjevinske radove. Ako ga netko ima i doradio ga je za precizniju stolariju, zanima me kako, tj. ako se moze, onda bi i njega opet uzeo u obzir. Jet mi je preskup.dikar wrote:Onaj drugi cirkular (sto ga je Mbole predlozio) je Jet, sasvim solidna americka masina.
Last edited by zugs on 01 Oct 2014 12:21, edited 1 time in total.
Ne postoji novi, jeftini i precizan cirkular.Novci su uvijek problem, pa zato radije pričekaj i skupi više para i tek onda nabavi nešto kvalitetno jer ako cirkular nije bar donekle precizan, izgubićeš volju za poslom a to je ono najgore.Å to se tiče Einhella, kupio sam prvi cirkular kad se ta firma pojavila u HR, New Generation TKS 18/250-UV (kakvo moćno ime za cirkular).U trgovini sve i krasno a kad sam došao doma i uključio ga, prvi šok, motor glasan do boli, paralelna vodilica na granici upotrebljivosti i u početku nisam mogao podesiti visinu lista pile.Tek sam kasnije shvatio da list moram podignuti malo više od mjere pa ga onda spustiti jer je šaraf za podizanje i spuštanje imao luft pa bi se motor malo spustio kad bi ga uljučio.Zato sam odmah počeo skupljati lovu za nešto bolje i uspio sam to i nabaviti.Toliko o novom i jeftinom cirkularu.Koštao je 200 Eura.Å to se tiče cirkulara sa limenom gornjom pločom, oni su samo za grube građevinske radove i njihova prerada u nešto preciznije je bacanje para i gubljenje živaca.
ja sam samo hteo da ti pomognem, na kraju krajeva svi smo nekad bili u istoj situaciji.
Metabo koji sam ti predlozio ja samo osnovna varijanta a uz doplatu nudi razne dodatke, a uz to naravno raste i cena, pa ce ti Jet biti i jeftin. Pogledaj katalog Metaba ima svega ali za vise od 400 evra.
Sanke za ovaj tip "gradjeviskih " cirkulara koji nemaju utore se prave tako da letvice obuhvataju bocne strane cirkulara.
Druga stvar koja me golica bila bi uzduzno rezanje daske od 4 metara na ono cirkularce Axminster sa duzinom ploce od 50 cm i paralelnim granicnikom od 40 cm pojam preciznost zalazi u zonu sumraka. Ne postoji hobi i profesionalno secenje. Postoji samo pravo i krivo secenje.
Veruj mi ovakva daska pogotovo fosna od 5cm moze da ti prokrene cirkular lagane klase
Damire meni se je list pile spustio usred reazanja. Sreca rezao sam lesonit pa povratni udar nije bio tako bolan.
Metabo koji sam ti predlozio ja samo osnovna varijanta a uz doplatu nudi razne dodatke, a uz to naravno raste i cena, pa ce ti Jet biti i jeftin. Pogledaj katalog Metaba ima svega ali za vise od 400 evra.
Sanke za ovaj tip "gradjeviskih " cirkulara koji nemaju utore se prave tako da letvice obuhvataju bocne strane cirkulara.
Druga stvar koja me golica bila bi uzduzno rezanje daske od 4 metara na ono cirkularce Axminster sa duzinom ploce od 50 cm i paralelnim granicnikom od 40 cm pojam preciznost zalazi u zonu sumraka. Ne postoji hobi i profesionalno secenje. Postoji samo pravo i krivo secenje.
Veruj mi ovakva daska pogotovo fosna od 5cm moze da ti prokrene cirkular lagane klase
Damire meni se je list pile spustio usred reazanja. Sreca rezao sam lesonit pa povratni udar nije bio tako bolan.
Last edited by dikar on 01 Oct 2014 17:53, edited 1 time in total.
Cijenim sve savjete i odgovore, mozda ce ipak biti najbolje da jos malo pricekam, mozda opet uleti kakav metabo 250 u oglasniku u pola cijene (ili nesto slicno). Znam da postoji i skuplja varijanta metaba 315, ima oznaku 'm', ali ti dodaci koji dodju s njim se mogu kupiti i zasebno, pa smontirati na ovaj osnovni model. Problem je jedino u tome sto kutna vodilica kosta preko 200e sto je malo manje od cijene samog cirkulara. Bezobrazno. A za sanjke sam i pomislio da bi mogle ici bocno. Vec sam razmisljao da se smontiraju alu profili i naprave sanjke na lezajevima. Imam nesto tih malih lezajeva, mogli bi se iskoristiti. U biti sa sanjkama se dobije poprilicna preciznost za poprecni rez, ako se dobro naprave - ili se varam? Imam ideju i kako bi se paralelna vodilica mogla pojacati da hvata u dvije tocke. Sve u svemu za novce koje ja mislim uloziti, sto god se odlucim kupiti, dodatno podesavanje mi ne gine.