SMS prevare

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
Pezzo
Ultra majstor

SMS prevare

Post by Pezzo »

*** mbole ***
Preseljeno iz druge teme
*** mbole ***

Jesu li vama ucestale reklame sms porukama u poslednja 2 dana ? Mene razvalise. Juce sam šišao neku zivu ogradu, a sms svakih 15 minuta i piše da pošaljem poruku na neki broj da odjavim, da mi više ne šalju. Cist bezobrazluk. I ja pocnem da ih blokiram redom kako se ko javi (srecom da postoji opcija u telefonu). Blokirao sam ih desetak iz raznih firmi, pa i Telekom. Kome sam god dao broj po firmama, poceo je da dosadjuje. Izgleda da im je Telekom omogucio da mogu da spamuju. I svi na istu foru, dosadjuju da bi te naterali da im posaljes sms, a ne zna se ni koliko naplacuju taj sms.
Last edited by Pezzo on 26 Sep 2014 22:48, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo wrote:Jesu li vama ucestale reklame sms porukama u poslednja 2 dana ?
Mene razvalise. Juce sam šišao neku zivu ogradu, a sms svakih 15 minuta i piše da pošaljem poruku na neki broj da odjavim, da mi više ne šalju. ....
Nista slicno.
Kako znas da ti salju te firme?
Servis za slanje SMS-a dozvoljava da kao posiljaoca upises sta god hoces (bukvalno, bilo koji tekst, bilo koje brojeve...). Pricam o placenom servisu koji ide preko recimo Telekoma, ne o SMS-u koji saljes sa telefona.

Daklem, moguce je da je neko odlucio da na naivnima zaradi pare, tako sto im posalje poruku, a odjava kosta recimo 50 din. Naravno firma koja pise kao posiljalac poruke nema nikakve veze sa tim.
Prva adresa za takvo nesto je Telekom. Sledeca MUP, posto se radi o prevari.

No, ako ti stize sa imenom firmi koje znas, odnosno cije brojeve telefona imas u imeniku, proveri da ti neko nije haknuo telefon ili pridruzeni nalog. Druga mogucnost je da je neko pomaznjavao njihove adresare, mada je mala verovatnoca da su pomaznjavali bas vecini firmi sa kojima ti radis.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nije Bole, sve firme kojima sam davao broj, na primer Autokomerc, Dr.Ristic, Merkur, brod za krstarenja i slicno, a i Telekom sa svojim ponudama i najavama da ce mi poslati jos neki sms. Verovatno im Telekom pusta sve narucene reklame u dan-dva. Ali bezobrazluk je sto moras na svaku da odgovaras sa sms da bi zaustavio ponovno slanje iste poruke za 15 minuta. Pa ja cu sad sa svima da se igram... nemam druga posla nego sa njima da se kuckam. Uglavnom, uspelo mi je da se otarasim- na opcije i ubacim na: "add to scrn. list", pa tako prestaju da stizu sms sa tog broja, tako da su kod mene precrtani i za buduce reklame i zvanja.
I ta reklamiranja su cesto veoma neukusna, postica mi je stalno puna papira da ne moze pismo da se ubaci, a sa sofersajbne moram da struzem ostatke papira koji se zalepe od kise. I da ne duzim, nije tema, nego me samo interesovalo da li i vama stizu, koliko je to masovno.
Last edited by Pezzo on 26 Sep 2014 14:45, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Glavno pitanje je KAKO ZNAS DA TI JE STVARNO TA FIRMA POSLALA SMS?

To sto u SMS-u pise da je poruka od Autokomerca ili Merkura, ili sa njihovog broja telefona, potpuno je nebitno. Tu onaj ko salje poruku, moze da upise sta god mu padne napamet.

Telekom uopste ne pusta reklame onako kako ti mislis. Ne naruce se reklame telekomu pa da ih on pusti.

To je poseban servis, koji neka firma zakupi, i ona sama odredjuje kome ce i kada slati SMS-ove (radim to za firmu u kojoj sam zaposlen bar jednom mesecno).
Jednostavno receno, imas web adresu, ulogujes se, uneses brojeve telefona na koje ce ici poruke (tacnije izaberes ih iz liste koju si prethodno uploadovao na server), uneses sadrzaj poruke, uneses sta ce pisati u poju posiljalac (a tu mozes da upises bilo sta), kliknes na send, i par hiljada poruka ode u narednih par minuta.

I tebi stigne poruka kojoj u zaglavlju pise "ovo ti salje Bole" kao ime/broj posliljaoca. A tu sam mogao da napisem i "ovo ti salje pevac Sofronije", ili "Autokomerc" ili "+38164123456" ili bilo sta sto mi padne napamet.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ako nije Telekom taj koji salje poruke, onda mi nije jasno kako to da su se bas svi setili da mi salju sms reklame istog dana !? I svi odjednom primenjuju novu foru - da moras odjaviti ako ne zelis da te bombarduju svakih 15 minuta istim porukama. Nisu nikako mogli da se dogovore, jedino objasnjenje je da to radi Telekom, jer koristim njihov broj.
Ali nije ni bitno, blokirao sam ih (dok se ne sete da me masiraju sa drugih brojeva). a broj cu da promenim i vise ga ne ostavljam firmama.
Last edited by Pezzo on 26 Sep 2014 22:49, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo wrote:Ako nije Telekom taj koji salje poruke, onda mi nije jasno kako to da su se bas svi setili da mi salju sms reklame istog dana !?
Ti i dalje ne citas cak i kad napisem velikim slovima :)
Nisu ti uopste te firme slale nikakve reklame. Ni naruceno preko telekoma niti bilo kako (pogotovu sto naruceno ne postoji). Oni nemaju ama bas nikakve veze sa tim. Radi se o prostoj i providnoj prevari.

Stvar funkcionise otprilike ovako:
1. Ja, preko fals firme (maznuta licna karta od nekoga i na njegovo ime registrovana firma), zakupim kod Telekoma SMS servis. Servis je takav da svaka poruka koja ide na njega (ukljucujuci i onu kojom se odjavljujes) kosta recimo 50 dinara + cena poruke Telekoma. Tih 50 ce se uplacivati direktno na moj racun.

2. Na neki nacin dodjem do brojeva telefona musterija raznih firmi, s tim sto je pozeljno da znam koja firma je vezana za koji broj. Druga opcija je da provalim u naloge neke grupe korisnika i pokupim njihove adresare. Mada, nije ni neophodno. Mozda 0.5% njih ce citati od koga je poruka i vezivati dal ima neke veze sa njima ili ne.

3. Posaljem poruku na 10000 brojeva sto me kosta reda 2 dinara po poruci (otprilike, ne znam tacnu cifru al je to red velicine). To ce reci ulozio sam 20000 koje nikada necu ni platiti posto je firma fiktivna. Tacnije ulaganje mi je 0 :) U zaglavlje poruke, mogu da upisem sta god mi padne na pamet, tako da ti imas utisak da si dobio poruku od neke firme koju poznajes, ili je ne poznajes, ali si cuo za nju.

4. Od 10000 najmanje njoh 1000 ce nasesti na to da posalju poruku odjave (nemas predstavu koliki broj talenata se seta unaokolo, mnogo je verovatnije da dobijem bar 2000 odgovora). 1000*50 din=50000. I to pod uslovom da je cena poruke 50, moze da bude i 300, ili 500 ili ... ne postoji ogranicenje.

5. Zarada je cisto koliko mi njih odgovore puta cena poruke, posto telekomu nikada necu platiti (ko sto napisah, firma je fiktivna). Dignem pare sa racuna, i nestanem.

6. Ovo se generalno radi sa mnogo vecim brojem poruka, pa je shodno tome i zarada daleko veca.

PS
Prebaceno u novu temu.
Posto nije moguce jednu poruku podeliti na dva dela, preseljena je cela prva poruka koja se ovoga ticala.
Zato, nemojte da se stidite da otvarate nove teme :)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Na zalost, izgleda da si u pravu, postoji mogucnost da se do tih podataka dodje i presretanjem telefonskog saobracaja.

Slucajno nisam obrisao 2 poruke, jedna je bas od 'autokomerca' i na opciji "use number" mi izlaze 2 broja: 1014 i 5005, ovaj drugi su dali kao navodno "besplatni" za odjavu sms. Taj je od 24.sept.

A od 'Dr.Ristic' ne traze odjavljivanje sms, ali pored reklame daju broj ordinacije 4040100 (?) i to je stiglo sa cudne destinacije: +17210472634686. I taj ga prefiks nema u spisku pozivnih brojeva: http://pozivnibroj.cu.rs/drzava/ , a osim njega na opciji "use number" mi se pojavljuju i brojevi 2014, 1000, 011 i 4040100. Ovog zadnjeg broja nema u pretrazi po broju na http://www.11811.rs/PretragaPoBroju/Index a ja imam brojeve njihovog call centra i taj broj nije naveden. Poslato mi je 25.sept.
Sad, sta ti mislis ?
Last edited by Pezzo on 26 Sep 2014 23:43, edited 1 time in total.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

Pezzo wrote:Na zalost, izgleda da si u pravu, postoji mogucnost da se do tih podataka dodje i presretanjem telefonskog saobracaja.

Slucajno nisam obrisao 2 poruke, jedna je bas od 'autokomerca' i na opciji "use number" mi izlaze 2 broja: 1014 i 5005, ovaj drugi su dali kao navodno "besplatni" za odjavu sms. Taj je od 24.sept.

A od 'Dr.Ristic' ne traze odjavljivanje sms, ali pored reklame daju broj ordinacije 4040100 (?) i to je stiglo sa cudne destinacije: +17210472634686. I taj ga prefiks nema u spisku pozivnih brojeva: http://pozivnibroj.cu.rs/drzava/ , a osim njega na opciji "use number" mi se pojavljuju i brojevi 2014, 1000, 011 i 4040100. Ovog zadnjeg broja nema u pretrazi po broju na http://www.11811.rs/PretragaPoBroju/Index a ja imam brojeve njihovog call centra i taj broj nije naveden. Poslato mi je 25.sept.
Sad, sta ti mislis ?
izvinjavam se za off ali da dodjesi ti u nedelju u pozegu pa da se vi lepo ispricate ima ovako prsti da vas zabole od pisanje a i sladje je uzcasicu razgovora
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Presretanje telefonskog saobracaja uopste nije tako naivno ko sto ljudi zamisljaju. Zivot nije film :)
Naravno da je moguce, ali ne na nivou amatera, pa cak ni ozbiljnijeg prevaranta. Potrebno je debelo tehnicko znanje, oprema, provaljivanje u zasticeni sistem mobilnog provajdera itd da bi se dobacilo do tako necega.
Listinzi poziva u elektronskom obliku su vec druga prica, i do njih je (iako ne bi smelo) verovatno daleko lakse doci (za odgovarajucu sumu parica naravno). Nevolja je sto nisu svi operateri bas u skladu sa propisima o cuvanju takvih podataka.

A i nema neke potrebe za tako slozenim stvarima, kad na svakom cosku mozes da kupis adresare firmi, ili jeftinije ako znas da odhakujes racunar zaludne sekretarice koja ce se zatrcati na prvu "besplatnu" igricu.

Pozivni broj +1721 postoji iako ga nema u ovom spisku.
u pitanju je St. Maarten. ( http://www.wtng.info/wtng-1721-sx.html )

Generalno sve sto pocinje sa +1 je USA pa posle vec gde je sta po amerikama, to jest njihovi pozivni brojevi. Sve sto nije upisano na onoj listi kao +1-xxx je isto ili negde unutar USA, ili je neka "specijalna" destinacija tipa Dominikane, Guam-a i slicno.

No, sve sto ti stize kroz te poruke, zaboravi. Sve to moze kompletno da se falsifikuje, i ili te navlaci na neki isto tako placeni poziv, ili jednostavno sluzi da ti zamaze oci.

Ovaj zadnji broj naravno da ne postoji u pretrazi po broju, posto je to pretraga samo za telefone fizickih lica. Nema recimo ni broja moje firme. Al zato kratko googlanje 011 4040100 daje rezultat: http://www.medigroup.rs/ (ciji je deo i Dr. Ristic). No to i dalje ne znaci da ta firma ima bilo kakve veze sa svim tim. Moze da bude samo jos jedan nacin da se "zavara trag".

Ponavljam u takvim porukama bukvalno u svako polje moze da se upise sta god hoces. Nije to "obicna" sms poruka, u kojoj obavezno pise broj sa koga je poslata.

Stvarno "zanimljivi" su ovi cetvorocifreni brojevi. Oni su ti na koje treba da se "upecas", ali na osnovu njih moze i operater (koji ne mora da bude telekom, posto recimo sa telekomovog servisa mogu da saljem i na 063, kao i obrnuto) da sazna ko je taj koji ti salje poruke.

Takodje ne treba iskljuciti ni mogucnost da je u pitanju "legalna" marketinska agencija, koja je svoje usluge reklamiranja prodala firmama. "Legalna" je pod navodnicima, posto takav vid rekalmiranja ni slucajno nije dozvoljen, ali mi jos niti imamo svest o tome, niti imamo efikasne mehanizme za sprecavanje i kaznjavanje, pa ljude mrzi da se bakcu.
O tome kako su dosli do necijeg broja (ustvari do svih brojeva na koje salju reklame), da ne pricam, to je vec ozbilniji posao za MUP.

Ponude za takav vid reklame stizu firmama maltene svaki dan.

Mada... ne verujem da bi te oni slali na broj koji je preko pola sveta.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa ne znaci da je haker sa tog ostrva ako je broj, mozda je i kod mene u komsiluku, to znam. I ako u google ukucas naslov ove teme- sms prevare, ima dosta novinskih clanaka o tome kako je to ucestalo u poslednje vreme.

U ovom mom slucaju je novost - novi nacin, jer su koriscene samo reklame firmi koje sam dobijao i ranije, pa je to delovalo jako originalno ! Znaci nije mi stizalo nista sa novim sadrzajem sto mi ranije nije stizalo, vec je prevara samo u brojevima na koje te navodi da pozoves !

... i zamalo da se upecam, ali nisam jedino zbog nekog svog licnog inata jer ne trpim bezobrazluk.

Ovaj broj 011-4040100 je naveden u poruci, ali ako ga pozoves na replay iz poruke, zoves Ameriku. A u pregledu brojeva se 011 pojavljuje kao zaseban broj a 4040... kao drugi broj, pa ako ih pozoves sa mobilnog tako ponudjene, opet upadas u zamku.

Eto, nije lose da znate za foru, a inace znam da slicne prevare postoje vec 20 godina, tj. od kada i koristim mobilne telefone.
Last edited by Pezzo on 27 Sep 2014 12:33, edited 1 time in total.
Post Reply