kutna kuhinja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
ninja
Majstor stolar

kutna kuhinja

Post by ninja »

trebam napraviti malu kutnu kuhinju pa me zanima kako najbolje riješiti ovaj kut?
da li je ovo moje dobro ili ne? ljudi bi htjeli na desnom elementu da su cijelom širinom 2 ladice ali ako se tak ostavi onda je kut neiskorišten pa sam ja stavio jednu širu. i da li su na tom elementu vrata 60 preširoka, da li bi bilo bolje staviti 2 krila od 30?
i da li je netko ikada stavljao na leđa u ovom slučaju desnog elementa dekorativni kamen? kako se to postavlja, leđa se naprave od iverala?

Image

Image

Image
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

A jel mislis dekorativni kamen na ovoj vidnoj desnoj strani ? Poledjina se ne vidi. Kamen u principu moze, ali ide na zidane kuhinje i to su drugacije konstrukcije (i naravno mnogo je drugacija i cena).
Sirina 60 moze, ali takva vrata ce se cesto razdesavati i bolje je dvoja od 30 sirine.
A za taj ugao je najbolje da bude tako kako si nacrtao, s'tim da ta dva krila budu medjusobno spojena specijalnim sarkama, pa bi bilo prostora da moze da se prilazi tom prostoru, mada opet ne mnogo komotno.
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

Ugaona vrata (da nazovem tako) pojacaj jos jednom sarkom u gornjoj zoni.Mislim na vrata koja nose vrata.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

nema potrebe pojačavati sa dodatnom pantom . Å to se tiče dekorativnog kamena , možeš napraviti na par načina , prvi je da poleđinu napraviš od iverala , kamen lijepiš montažnim kitom , poslije obrađuješ fugiranjem , .... ili na poleđinu dodatno zašarafiš gips ploču , pa na nju lijepiš kamen . Treća opcija je na poleđinu od iverala zaheftaš mrežicu , pa lijepiš kamen sa flexi ljepilom , sve varijante će držati
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ok, budem stavio dvoja vrata od 30, bit će i praktičnije to otvarati, jer jedno krilo od 60 je dosta veliko.
pa mislim da bi dva ta specijalna panta za kutni element bila dovoljna jer nisu prevelika vrata, jedno 20 i jedno 40 cm.
dekorativni kamen bi išao na ovu poleđinu koja se ne vidi, ispod oznake 1500 mm. koliko je to debelo dok se namontira, da mogu ostaviti radnu ploču preko ruba korpusa i dok se stavi kamen, da bude u ravnini sa radnom plohom.
i mislio sam ostaviti komplet leđa na toj strani od iverala 18mm.
ovaj dio di ide ladica, ne treba nikakva paralelna polica sa podnicom odmah ispo ladice?Ladica se samo ušarafi u bokove korpusa?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ja licno na iveral nikada ne bih lepio kamen, mozda na neki deblji sper elasticnim lepkom.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Zbog čega ti lično ne bi ?

Svašta se radi , ništa neuobičajeno , nit će štetiti iveralu , isti klinac kao i šperu
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ono sto meni bode oci na ovoj kuhinji je samo jedna ladica.

Mozda bi bilo bolje na krajnem desnom elementu napraviti tri ladice (jedna ko sto je na slici, i dve dublje ispod nje).

Jedno od resenja za tu desnu stranu je da uradis sa dve ladice kao sto su hteli a da sam ugao ima otvor sa one druge strane (ladice ili vrata sve jedno). Tu moze da stoji ono sto se tipicno upotrebljava samo u trpezariji (koja pretpostavljam da je sa druge strane), a negde mora da stoji, tipa tanjira, escajga, casa...
Moze da se izvede i ako imas dekorativni kamen. Manje vuse je sve jedno je na sta ces ga lepiti, na vrata, front fioke ili na fiksnu plocu.

Donekle moram da se slozim sa pezzom (odim sto kao i obicno ne obrazlozi zasto nesto ne bi, vec moramo da mu "verujemo na rec" :))
Melaminska folija je jako lose "lepljiva", tako da bi nesto tipa pripremljenog mdf-a (onaj sto ima osnovnu vec nanetu) ili spera pa da se farba unutrasnja strana ili neceg slicnog bilo bolja varijanta.
Univer je, ako se ide na vrata sa zadnje strane prilicno "slabacak" za nesto tezine kamene obloge. Sper je daleko "jaci", to jest srafovi koji drze sarke ce moci da u njemu podnesu tezinu vrata sa kamenom a da se ne iscupaju iz univera.
Ako je zadnja strana fiksna, onda ne postoji problem srafova, ali i dalje je melamin mnogo menje "lepljiv" od spera, sirove iverice, MDF-a, panela...

No koliko sam cuo (nisam video licno), postoje i plasticne imitacije kamena, koje su daleko lakse, a imaju isti izgled. Uz to se i lakse odrzavaju.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Kad lepis dva razlicita materijala, onda lepak treba dobro da drzi za oba. Ja sad ne mogu da nagadjam, mozda i postoji neki trajno elastican lepak koji dobro drzi i za univer i za kamen, ali treba ga naci. Pricaju svasta i za montaz git, a ja lepio drzace kabla za zid i otpali zajedno sa malterom na sebi, nisu mogli ni kabel da drze, pa sam opet morao da ih postavljam tiplovima. Znaci treba probati pa onda pricati drugima da moze.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako su otpali zajedno sa malterom na sebi, onda problem uopste nije u montage kitu, niti u spoju, vec u malteru.
Montage kit je lepo uhvatio za malter, al on nikako ne moze da ti "pojaca" malter koji je nikakav.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa da, to su nepredvidjeni problemi, mada nije svuda ni za malter uhvatio. Zato i kazem da mora prvo da se proba, jer kamen je tezak i porozan a univer gladak i sklon vibracijama.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Montažni kit će sasvim dobro odraditi svoj posao . Nije ovo nikakva nauka , treba dva čvrsta materijala spojiti jedan za drugi , to što tebi montažni kit nije odradio posao , nije do kita , već do krive upotrebe

BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

JA lepio silikonom acetatnim,drzi odlicno.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

budem im predložio da sve budu ladice u tom elementu
sa te zadnje strane je dnevni boravak. ako bi se i stavljala vrata (možda najpraktičnije sa tip on pantima) zar ne bi bio problem to otvarati zbog debljine kamena? mislim, onda vrata ne bi mogla ići skroz do zida?
kako se inače rješavaju ti čoškovi, odnosno na šta se montiraju ove blende, da li na neki korpus ili kako?

http://www.murter-apartmani.net/Slike/N ... a.nova.jpg
http://svenajednommjest.weebly.com/uplo ... 8_orig.jpg

kakva se to mrežica stavi na iveral da bolje drži. a ako bi se na iveral ušarafila gips ploča, na nju bi se direktno mogao ljepiti kamen?
Last edited by ninja on 14 Sep 2014 11:39, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Najjednostavnije je sa montažnim ljepilom direktno na iveral , samo zbog neupijajuće podloge ići će sporo . naravno , ako staviš gips ploču , možeš direktno na nju lijepiti kamen .

Post Reply