Drvene pločice za suvenire

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
usagi
Dodavač alata

Drvene pločice za suvenire

Post by usagi »

Nova sam na forumu i ako sam otvorila temu na pogrešnom podforumu, unapred se izvinjavam. :)

Bavim se izradom rukotvorina i suvenira. Potrebne su mi pločice raznih veličina, npr. 2cm sa 3cm i 3cm sa 4cm, debljine od 3-5 mm. Takođe bi me interesovale pločice u obliku srca, eventualno okrugle. Drvo ne bi trebalo da bude lakirano, jer bih ga oslikavala akrilnim bojama. Pojedine pločice bi trebalo da budu probušene, tako da se mogu koristiti kao privesci.

Živim u Sremskoj Mitrovici i trebao bi mi stolar koji bi mi mogao tako nešto napraviti. Razgovarala sam sa nekim stolarima u gradu, ali su mi odgovorili da nemaju dovoljno finu opremu za izradu takvih pločica. Jedan od stolara mi je preporučio medijapan, ali se meni drvo ipak više sviđa. Čak sam bila kupila i letvicu debljine 5mm i širine 3cm, ali kad ju je stolar isekao, komadi (pogotovo oni malih dimenzija) su ispali prilično neravni i nejednaki i ipak se ne mogu koristiti za suvenire.

Znate li možda nekog stolara u Sremskoj Mitrovici ili okolini ko bi mogao napraviti male pločice pravougaonog oblika, u obliku srca ili nekom drugom obliku od nekog tanjeg drveta, ali da budu fino urađene i da se mogu oslikavati i koristiti za izradu suvenira?

Hvala na odgovoru! :)
Last edited by usagi on 30 Aug 2014 14:18, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Mozes to i sama, nije ni tesko ni skupo, samo nadji lajsne od bele bukve ili nekog tako svetlijeg tvrdjeg drveta. Iseces oblike testericom za OTO i poravnas na smirgli. Smirgla bi mogla biti odgovarajuca na primer gradacije 320 na platnu, pa je fiksiras na ravnom da ti bude lakse za rad. Luk i 10 testerica kostaju oko 3 evra, a metar smirgle je 1,2 evra.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Nadji nekoga sa CNC masinom, sa Fi 3mm glodalom se to moze dobro odraditi.
Ako se ne snadjes ja ti mogu poslati u Beogradu broj nekih mojih kolega, koji to mogu da zavrse.
Pozzzzz
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
miki_bgd
Majstor početnik

Post by miki_bgd »

Za 3-5cm, stolar ti ne treba, ali uopste :) Takodje, 3mm alatka je suvise gruba za srca velicine 2-3cm.

Laser je tu najbolji.

Ja sam nekada na laseru pravio suvenire za jednu organizaciju i to je bas dobro islo. Samo treba da se odredi snaga lasera tako da ne pali drvo previse i to je to.
Ukucaj u Google "Laser cutting wood" i sve ceti biti jasno.

Takodje, cene secenja na laseru su pale neverovatno, tako da ce to prakticno dzaba da te izadje, dok CNC ipak kosta.

Da dodam, laserom mozes da postignes prakticno svaki oblik i debljinu koju cnc ne moze ni da sanja.
Tako recimo ako prodajes suvenir nekog spomenika, mozes da slikas spomenik, uradis konturu, izrezes je na laseru i onda je obojis, po vec unapred izgraviranim (laserski) konturama unutar same plocice.
Dakle, oko plocice je laser imao snagu za secenje, a po plocici je samo nagorevao, sto je napravilo kanale koji su kao konture sada.
Last edited by miki_bgd on 30 Aug 2014 21:31, edited 1 time in total.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Umesto da sečeš ručno, kupiš ovo i sečeš svaki oblik koji ti zatreba:
http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_deta ... m=73609050

A ovde imaš prvi deo trodelnog kursa korišćenja takvih mašina.
https://www.youtube.com/watch?v=upD6Mt86JV0

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 31 Aug 2014 08:28, edited 1 time in total.
usagi
Dodavač alata

Post by usagi »

Hvala svima na odgovoru. :)

Pošto ovde ima mnogo stolara, da li postoji neko ko ima mogućnost da napravi takve pločice, recimo neko ko ima tu CNC mašinu, modelarsku testeru ili laser? :)

Stolar mi je već isekao letvice i ja sam probala da ih išmirglam finom šmirglom, ali to nije ispalo baš previše lepo. I sam stolar mi je rekao da mu je mašina za sečenje previše gruba, tako da su pločice dosta oštećene u sečenju. Probala sam da potražim i nekog drugog stolara, ali sam dobila slične odgovore. Probala sam i sama da isečem letvicu, ali je to ispalo još ružnije. :D

Tako da meni zapravo treba neko ko bi hteo to da uradi, a da eventualno živi u blizini Sremske Mitrovice. Ako nema baš nikoga u okolini - i Beograd i Novi Sad dolaze u obzir. :)

Ima li nekog stolara na forumu voljnog da se upusti u ovakav posao? :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nazalost, bojim se da ces tesko pronaci nekoga za taj posao (sto ne znaci da je nemoguce, samo je stvar srece).

Onaj ko ima pristojne masine, koje bi to mogle lepo da ti odrade, ima i posla za njih, a ovakvi poslovi traze puno vremena a donose malo para.

Tako da mi lici da ti ostaje "kucna radinost".

Nadji stolara koji ce ti napraviti letvice, ali da ih ne sece na delice. Neka ih lepo protera kroz diht, a ti ih dok su jos "u komadu" presmirglaj.
Onda modelarskom koju ti je predlozio rsinisa (ako imas veci broj komada), ili rucnom testerom odnosno testericom za OTO iseckaj plocice. Ostaje ti da im osmirglas ivice, za sta treba malo vremena dok ti "udje u ruku", ali veruj mi nije neka strasna nauka. Bacices 5-6 komada a onda ce biti sve bolje i bolje.

Eh da, kod smirglanja obavezno koristi neki blok preko koga postavis smirglu. Zavisno koliki je komad koji smirglas, i kog je oblika, prema tome biraj i blok. Za ravne povrsine dosta je obicna dascica. Za krivine, moras malo da se snalazis, pa ili nekakvu oblicu na koju dvostruko lepljivom trakom zalepis smirglu (koristi "kancelarijsku" dvostruko lepljivu, ne onu za tepihe, ona je previse jaka pa ne mozes da je skines), ili recimo neku gumicu za brisanje odgovarajuceg profila.
To sto smirglas, lepo osloni recimo o ivicu stola, a sa strane teras smirglu sa blokom. Ruka brzo "uhvati" kada su potezi uvek isti i u horizontalnoj ili vertikalnoj ravni.

Naranvo, postoje i masinice na kojima bi to mnogo brze i efikasnije moglo da se odradi, samo je pitanje da li ti se isplati da ih kupujes.
Od ekstra jeftinih varijanti imas recimo nesto ovakvo: http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_deta ... m=74845010
ili ovakvo: http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_deta ... m=72835015
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

u principu svi koji to rade rade za sebe tako je najisplativije
jel već kad iseku oblik koji ti treba to je već 90% posla gotovo
a i najbolle sama da radiš imaćeš unikat tvoj stil prema kojem će te prepoznati
za sve je kriv Toma Sojer
miki_bgd
Majstor početnik

Post by miki_bgd »

Potrazi u svom gradu ko ima Laser. Kucaj S. Mitrovica i lasersko graviranje i naci ces coveka... Samo tako to mozes da uradis efektivno, veruj mi!
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Ako nisi do sada nasla ko ce da ti radi plocice ,mozemo da napravimo dogovor...
Posto je cena materijala zanemarljiva za pravoougaone ,okrugle i slicne oblike, prema dimenzijama koje si navela, radio bih og mog materijala, tresnje ,hrasta javora itd ili od drveta po tvom izboru...Cena po gotovom komadu (znaci isecen na dimenzije koje si navela debljine od 4mm osmirglane sa oborenim ivicama i probusene) iznosila bi 15 centi na kolicinu od 100 komada po obliku,za seriju od 1000 komada 12 centi po komadu...
Oblik srca za sada bio bi i meni i tebi neisplativ za rad...
Image
Image
Last edited by zvecanac on 05 Sep 2014 22:52, edited 1 time in total.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
Post Reply