Ipak mislim da ce sa dobrim frezerom i dobrim sablonima mnogo brze da pravi ovo sto pravi nego sa niskobudzetnim CNC-om!miki_bgd wrote:Ako mislis da pravis kutijice koje ce biti repromaterijal za decoupage... ima masa stolara koji puste CNC masinu da radi na otpadu i tako proizvode kutijice bukvalno za dzabe, samo da ne bace komadice, pa iste posle dampiraju po oglasima.
Imas po smesnim cenama danas na svakom koraku repromaterijal za dekupaz.
Dakle, ako mislis da nesto zaradis, gledaj pre da napravis neku low budget CNC masinu, pa da se ozbiljno bacis na taj posao, ako te vec to zanima, nego da krpis godinu dana i da zaradis 250 eura ukupno. Jedini po meni nacin da zaradis je da kreativno utrosis vreme u asortiman proizvoda a masini da prepustis secenje, nego da ti seces. Sale is the king. Prodaja je umetnost danas, a svako moze sve da napravi.
Izvini ako sam pogresio, ali ovo sto si pisao mi mirise na to
Alat za medijapan
Hvala puno na savetima.
Blizu sam metaba tračne testere.
Saša slobodno daj predlog za glodalicu koja može da odradi taj posao kako treba.
Nema veze za cenu, bar da znam šta je pravo rešenje.
Neko je već pitao, jeste za dekupaž u pitanju i to uglavnom za svoje potrebe.
Ima još nekih stvarčica koje ću da radim iz hobija sa ovim mašinicama....
Dekupaž ispada hobi supruzi a ja bih se uključio u stolarski deo, ali imamo i prečih obaveza.
Doduše, uzme se neki dinar ali suština je uživanje...
Blizu sam metaba tračne testere.
Saša slobodno daj predlog za glodalicu koja može da odradi taj posao kako treba.
Nema veze za cenu, bar da znam šta je pravo rešenje.
Neko je već pitao, jeste za dekupaž u pitanju i to uglavnom za svoje potrebe.
Ima još nekih stvarčica koje ću da radim iz hobija sa ovim mašinicama....
Dekupaž ispada hobi supruzi a ja bih se uključio u stolarski deo, ali imamo i prečih obaveza.
Doduše, uzme se neki dinar ali suština je uživanje...
Ajd da malo rascistimo pocetne parametre 
Uopste nije isto ako pravis 10 komada mesecno (ko sto si napisao negde na pocetku price), i ako pravis 10 komada dnevno.
Druga stavka je budzet koji je na pocetku bio vise nego skromnih 150-250 eur, a sad se malo prosirio.
Za 10 komada mesecno, odnosno 1 u tri dana, garnitura kakvu smo pomenuli na pocetku (modelarska, glodalica i ekscentar) savrseno rade posao, i uz malo stiskanja, mozda mogu da se uklope u pomenuti budzet ili bar da ga ne premase mnogo.
Samo 1 komad u tri dana, ne pravi se tako sto se odjednom sece po 5 komada
Moze i ovako
Pristojan bansek sa "plitkim" listom (a takav list uopste nije jednostavno ovde pronaci) za grubu obradu.
Glodalica (prihvat bar 8mm) ugradjena u sto, sa kopir glodalom i sablonima za dovodjenje na tacnu meru, i glodalom za obaranje ivica.
Ekscentar brusilica za finalnu obradu.
Al to je i veci rang cene i veci broj komada.

Uopste nije isto ako pravis 10 komada mesecno (ko sto si napisao negde na pocetku price), i ako pravis 10 komada dnevno.
Druga stavka je budzet koji je na pocetku bio vise nego skromnih 150-250 eur, a sad se malo prosirio.
Za 10 komada mesecno, odnosno 1 u tri dana, garnitura kakvu smo pomenuli na pocetku (modelarska, glodalica i ekscentar) savrseno rade posao, i uz malo stiskanja, mozda mogu da se uklope u pomenuti budzet ili bar da ga ne premase mnogo.
Samo 1 komad u tri dana, ne pravi se tako sto se odjednom sece po 5 komada

Moze i ovako
Pristojan bansek sa "plitkim" listom (a takav list uopste nije jednostavno ovde pronaci) za grubu obradu.
Glodalica (prihvat bar 8mm) ugradjena u sto, sa kopir glodalom i sablonima za dovodjenje na tacnu meru, i glodalom za obaranje ivica.
Ekscentar brusilica za finalnu obradu.
Al to je i veci rang cene i veci broj komada.
Slažem se Bole, dugujem izvinjenje.
Valjda je to karakteristika ,,novih ptica".
Svašta se izdogađalo.
Kad sam mali bansek raspao sam se a i neki dodatni cash je naleteo.
Onda sam shvatio da mogu da uzmem Metabo bas 260...
Nisam poznavalac alata ali sam video dosta Metabo alata a i imam njihovu bušilicu i donekle jasno mi je kako rade...
Još da se sastavim za glodalicu. Kod komšije mogu da uzmem na nekoliko rata.
Dolaze u obzir makite, makteci, black and decker. Sa boshom ne sarađuje... Koju vi savetujete za ovaj posao.
Brusilica će da sačeka. Pošto radim za sebe nije mi neophodna. Å mirglaću rukom. Farbam četkom, preko toga često ide salveta tako da nemoram da izvlači totalnu preciznost, bar ne u prvih dva-tri meseca.
Ako baš bude frka, odneću kod nekog...
Hvala svima na savetima.
Ako nekoga zanima i ako neko ovde ima koristi od toga mogu da se odužim savetima za fotografisanje i prodaju stvari preko interneta i posebno limunda, slobodno recite gde i kako bih mogao da stavim mali tutorijal.
Valjda je to karakteristika ,,novih ptica".
Svašta se izdogađalo.
Kad sam mali bansek raspao sam se a i neki dodatni cash je naleteo.
Onda sam shvatio da mogu da uzmem Metabo bas 260...
Nisam poznavalac alata ali sam video dosta Metabo alata a i imam njihovu bušilicu i donekle jasno mi je kako rade...
Još da se sastavim za glodalicu. Kod komšije mogu da uzmem na nekoliko rata.
Dolaze u obzir makite, makteci, black and decker. Sa boshom ne sarađuje... Koju vi savetujete za ovaj posao.
Brusilica će da sačeka. Pošto radim za sebe nije mi neophodna. Å mirglaću rukom. Farbam četkom, preko toga često ide salveta tako da nemoram da izvlači totalnu preciznost, bar ne u prvih dva-tri meseca.
Ako baš bude frka, odneću kod nekog...
Hvala svima na savetima.
Ako nekoga zanima i ako neko ovde ima koristi od toga mogu da se odužim savetima za fotografisanje i prodaju stvari preko interneta i posebno limunda, slobodno recite gde i kako bih mogao da stavim mali tutorijal.
Uh, udario sam jutros priču sam sa samim sobom 
Treća poruka.
Dakle ako uzmem POF 1200 AE ili 1400 i kopirnu čauru mogu šablon da stavim iznad medijapana i da bijem po tome bez razmišljanja?
Ista fora je i kod jednoručne makite 0700?
Pitanje svih pitanja- bosh 1400 sa kopirnom čaurom je rešenje svih mojih problema po krivinama poslužavnika?
Napravim dobar šablon i kraj priče?

Treća poruka.
Dakle ako uzmem POF 1200 AE ili 1400 i kopirnu čauru mogu šablon da stavim iznad medijapana i da bijem po tome bez razmišljanja?
Ista fora je i kod jednoručne makite 0700?
Pitanje svih pitanja- bosh 1400 sa kopirnom čaurom je rešenje svih mojih problema po krivinama poslužavnika?
Napravim dobar šablon i kraj priče?
Last edited by geronimo on 06 Jul 2014 08:14, edited 1 time in total.
Po količini proizvoda koje prodaješ na kupindo-u ja sam zaključio da se time ozbiljno baviš. Ne možeš znati unaprijed koliko ćeš sjutra prodati tako da bi trebao stvoriti uslove da možeš više da napraviš na lakši način i sa manje žuljeva. A investicija ti neće biti znatno veća.
Ja bih to sve radio ručnim frezerom. I isijecanji i obaranje ivica i vadjenje rupa za ručke i sl.
Možda ti je bolje i sigurnije za rad kupiti polovan frezer od ozbiljnog proizvodjača nego neki jeftini kung fu.
Ja bih to sve radio ručnim frezerom. I isijecanji i obaranje ivica i vadjenje rupa za ručke i sl.
Možda ti je bolje i sigurnije za rad kupiti polovan frezer od ozbiljnog proizvodjača nego neki jeftini kung fu.
Sasa wrote:Ipak mislim da ce sa dobrim frezerom i dobrim sablonima mnogo brze da pravi ovo sto pravi nego sa niskobudzetnim CNC-om!miki_bgd wrote:Ako mislis da pravis kutijice koje ce biti repromaterijal za decoupage... ima masa stolara koji puste CNC masinu da radi na otpadu i tako proizvode kutijice bukvalno za dzabe, samo da ne bace komadice, pa iste posle dampiraju po oglasima.
Imas po smesnim cenama danas na svakom koraku repromaterijal za dekupaz.
Dakle, ako mislis da nesto zaradis, gledaj pre da napravis neku low budget CNC masinu, pa da se ozbiljno bacis na taj posao, ako te vec to zanima, nego da krpis godinu dana i da zaradis 250 eura ukupno. Jedini po meni nacin da zaradis je da kreativno utrosis vreme u asortiman proizvoda a masini da prepustis secenje, nego da ti seces. Sale is the king. Prodaja je umetnost danas, a svako moze sve da napravi.
Izvini ako sam pogresio, ali ovo sto si pisao mi mirise na to

To sam i ja mislio nekada. Pre desetak godina sam radio suvenire za jednu lopovsku organizaciju. CNC masinom se isecala daska, ispod koje je bio medijapan "za zrtvovanje" a onda je to islo u sablone, pa na laser, da se "gravira".
Veruj mi da nema nista lepse da stavis plocu, zategnes je i pritisnes dugme "Copy"... i masina sve radi sama a ti uzivas

A CNC koji sam tada imao je smesan u odnosu na ove danas. Zatim, te kutijice se zaista prodaju po smesnim cenama i treba izbaciti rucni rad, koliko kod da je moguce!
Last edited by miki_bgd on 06 Jul 2014 14:17, edited 1 time in total.
Pa valjda ja znam šta je najlakše i najljepše, to mi je genetski.
Nego mislim da na ovim njegovim proizvodima nema ničega što bi zahtijevalo cnc jer se sve svodi na osnovu obradu. U oba slučaja mora biti prisutan pored mašine jer su procesi obrade kratki. Ako napravi dobre šablone i nadje dobro rješenje za izmjenu i pričvršćivanje obradaka može postići veću brzinu od cnc-a. E sad koliko je fizički spreman to ne znam, ali koliko je finansijski spreman to naslućujem.
Znači moj konkretan predlog su dva polovna frezera (fastool 1000 ili 1010) jedan u sto drugi u ruke i bez mnogo muke ćeš sve to praviti.

Nego mislim da na ovim njegovim proizvodima nema ničega što bi zahtijevalo cnc jer se sve svodi na osnovu obradu. U oba slučaja mora biti prisutan pored mašine jer su procesi obrade kratki. Ako napravi dobre šablone i nadje dobro rješenje za izmjenu i pričvršćivanje obradaka može postići veću brzinu od cnc-a. E sad koliko je fizički spreman to ne znam, ali koliko je finansijski spreman to naslućujem.
Znači moj konkretan predlog su dva polovna frezera (fastool 1000 ili 1010) jedan u sto drugi u ruke i bez mnogo muke ćeš sve to praviti.
Moram još jednom da se zahvaim svima i da javim kako idu stvari.
bansek Metabo bas 260 polovan stize sutra pouzećem
Bosch 1200 glodalica stize do kraja sedmice
i ostaje nedoumica za slajfericu.
Gotivim Skill, jer imam njihovu šafilicu.
Može li
http://www.winwin.rs/alati-i-basta/alat ... 62188.html
Hvala svima i veliki pozdrav
Kad sve pokrenem za 15 dana, javljam se.
bansek Metabo bas 260 polovan stize sutra pouzećem
Bosch 1200 glodalica stize do kraja sedmice
i ostaje nedoumica za slajfericu.
Gotivim Skill, jer imam njihovu šafilicu.
Može li
http://www.winwin.rs/alati-i-basta/alat ... 62188.html
Hvala svima i veliki pozdrav
Kad sve pokrenem za 15 dana, javljam se.
Pravis male stvari, treba ti relativno mala brusilica, to ce reci sa malim precnikom diska. Povedi racuna dal imas u okolini da kupis smirglu za nju (neke od njih imaju specificne rasporede rupa), ili barem da mozes da je narucis i da ti stigne na kucnu adresu (bilo bi sasavo da svaki put ides za smirglu 100-200 km).
Stolart ti je dao dobar savet. Za male stvari treba ti nesto sto moze da se drzi jednom rukom. Ne smirglas vrata pa da ti je bitnije da sto brze obavi posao. Naravno nije nebitno koliko brzo ce to odraditi, ali jednostavno receno, vrata stoje sama a ti pozluzavnik moras da drzis jednom rukom a drugom brusilicu, i vrata su ogromna (po povrsini) pa ti 20 % od sat vremena znaci, a 20 % od 3 minuta nije mnogo bitno u odnosu na udobnost rada.
Nadalje, iskrena preporuka za brusilicu koja ima prikljucak za usisivac. Svaka cast kesicama, ali usisivac je iz potpuno druge lige (vise, naravno).
Stolart ti je dao dobar savet. Za male stvari treba ti nesto sto moze da se drzi jednom rukom. Ne smirglas vrata pa da ti je bitnije da sto brze obavi posao. Naravno nije nebitno koliko brzo ce to odraditi, ali jednostavno receno, vrata stoje sama a ti pozluzavnik moras da drzis jednom rukom a drugom brusilicu, i vrata su ogromna (po povrsini) pa ti 20 % od sat vremena znaci, a 20 % od 3 minuta nije mnogo bitno u odnosu na udobnost rada.
Nadalje, iskrena preporuka za brusilicu koja ima prikljucak za usisivac. Svaka cast kesicama, ali usisivac je iz potpuno druge lige (vise, naravno).