Klizna vrata za kuhinju

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
ninja
Majstor stolar

Klizna vrata za kuhinju

Post by ninja »

trebao bi klizna vrata (od obične iverice) koja bi bila na ulasku u kuhinju. sad ima jedan problemcic. sirina otvora za vrata je 70 cm, ostatak sirine kuhinje je zid od 53 cm. kako je najbolje i najjeftinije napraviti ta klizna vrata, sa kojim okovom? imam 5 cm dubine prostora za vodilicu i 4 cm za vrata. i posto je zid 53 cm, dok bi se vrata otvorila svejedno bi ostalo strsati 17 cm pa sam mislio da bi se mozda mogao staviti preklop sa onim nevidljivim pantima? da li ti panti isto imaju neku oprugu koja ih drzi u zatvorenom polozaju jer ne bi htio da taj dio plese dok je zatvoren.
treba li i u pod neka vodilica?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vodilica u podu treba sigurno, posto ce inace sve zajedno da se klati.

Ako ti je problem samo da to parce ne landara kad su vrata zatvorena, najjeftinije resenje je jedan magnet.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

magnet bi drzao komad vrata 17x220?
da li su ti nevidljivi panti dobro rjesenje ili ne?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da, samo kad zatvoris to usko parce, onda ga magnet drzi za stok. Mogao bi da stavis i sa druge strane jedan, pa kad ga otvoris, ako to sarke dozvoljavaju, "zelepis" ga sa zadnje strane veceg dela.

Ne znam na koje nevidljive mislis, ima ih vise vrsta, mada generalno gledano, nesto tako usko moze da drzi bilo koji tip sarke (naravno ako stavis dovoljan broj komada). U krajnjoj liniji, najobicnije klavir sarke (uska dugacka traka) mogu da istrpe jako velike sile, ne izgledaju tako lose (pogotovu sto bi isle sa zadnje strane), relativno su jeftine, i jednostavne za ugradnju.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

mislio sam na ove prve spojnice
http://www.schachermayer.hr/sortiment/k ... age15.html
ili ima i nekih boljih za iveral 18mm?

i da li bi ove vodilice bile ok za takva vrata?
http://www.shop.iverpan.hr/katalog.php? ... na%20vrata
Last edited by ninja on 30 Jun 2014 12:38, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne vidim zasto ne bi mogla. Jedino sto koliko vidim ne bi mogao da to parce zaokrenes skroz za 180 stepeni.

Za vodilice, bolje nek ti odgovori neko sa vise iskustva sa njima.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

pitao sam u iverpanu za te spojnice i kazu da mi ih ne bi preporucili.
ali rekli su da bi trebao neki alu profil po duzini vrata da se ne bi pigala jer ipak je visina 205. da li je to tako ili bi se vrata drzala i bez profila?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi od mnogo stvari.
Imas mehanizme kod kojih su vrata okacena gore, a donja sina ih samo vodi. Imas i one gde vrata leze na donjoj sini, a gornja ih vodi. Kod ovih prvih, vrata se sigurno nece uvijati, sve i da su od tankog lesonita. Kod ovih drugih, zavisi kakav je univer.
Kod burazera sam stavljao ove sa donjim oslanjanjem, i evo vec dve-tri godine, sve je na svom mestu. Jedino je univer bio stvarno kvalitetan (Funder Max).
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

mehanizam koji bi ja stavio je upravo ovaj prvi, vrata su okacena gore a dolje se ufreza utor koji klizi po malom nosicu da ne plesu lijevo-desno.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

sve je super ali nemoj nikako da stavljas one sarkice jer nisu dobre za to ja sam probao sa njima isto neka vrata i namucio sam se i nista pucale su cim se malo nategne u klizacu ja sam resio tako stosam negde nasao nasao gumu koja spaja segmente za harmonika vrata ali nemam pojma gde sam je nasao po netu a kontakt nisam upisao jedino da ti slikam da vidis kako izgleda guma a mnogo je dobr izgleda kao dupla T lajsna i elasticna je
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ko sto napisah ranije, obicne klavir sarke su vise nego jake, ako ih montiras sa zadnje strane videce se samo tanak "cilindar" oko koga se okrecu,a dozvoljavaju i da taj nastavak skroz preklopis u nazad.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

da, mislim da će na kraju i biti klavir sarke jer će odmah i držati dasku da se ne piga. ali onda ne mogu staviti nikakve ruckice nego bi trebale biti one koje se ufrezaju u iveral jer imam 4 cm prostora gdje kližu vrata.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Hmmm...
Sa jedne strane, rucku mozes da stavis blizu ivice veceg dela.
Sa druge stavis je tako da kad preklopis manji deo, rucka bude na par cm od njegove ivice.
E sad, jedino ako ti vrata bas ulaze u zid, a ne stoje sa jedne njegove strane, pa da nema mesta da rucka prodje.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ovo je odlicna ideja. sa jedne strane cu staviti obicnu rucku a sa druge (na koju se preklapa) ću ufrezati rucku u iveral jer vrata kad se otvaraju ulaze u prostor izmedju zida i frizidera pa nema bas prostora za ruckicu.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

da li ovaj okov moze funkcionirati samo sa gornjom vodilicom?
http://www.shop.iverpan.hr/artik.php?ar ... 30#naartik
i da li su dosta 3 panta na frontu 35x200? ili treba 4, ne zbog širine nego zbog visine?
Last edited by ninja on 11 Jul 2014 10:45, edited 1 time in total.
Post Reply